Новини

Повернутися до переліку новин

Чи потрібно видавництвам України ставати «зеленими»?

Віктор Круглов
Генеральний директор видавництва «Ранок»

Вторинний папір став джерелом сировини для більшості паперових фабрик, як у країнах, що розвиваються, так і в розвинених країнах.

За останнє десятиліття перероблення паперу стало основною тенденцією паперової та картонної промисловості світу. Вторинний папір став джерелом сировини для більшості паперових фабрик, як у країнах, що розвиваються, так і в розвинених країнах. Розквіт глобального ринку вторинної переробки обумовлений дедалі більшою потребою турбуватися про довкілля.

Перероблення паперу не тільки економить природні ресурси, але й значно скорочує виробничі витрати. Основні сфери застосування такого паперу — це газети, пакувальний папір і папір для книжкових видань. В Європі для вторинної переробки збирають понад 57 мільйонів тонн паперу. Понад 35% потреби в паперовій сировині в США, Індії та Китаї задовольняється за рахунок переробленого паперу. Загалом, попит на такий папір щороку збільшується на понад 7-8% у країнах, що розвиваються, та 30-50 % в розвинених країнах світу.

Експерти стверджують, що виробництво паперу з вторсировини зменшує забруднення води на 35%, а забруднення повітря — на 63%. Перероблення паперу дозволяє заощадити до 70% електроенергії, необхідної для виготовлення паперу з нової деревини. Що менше витрата електроенергії, то менше викидів ртуті в атмосферу і, відповідно, менше забруднення повітря. Перероблення, також, знижує необхідність використання хімікатів, газів, зменшує витрати на утилізацію. І найголовніше, перероблення паперу дозволяє зберегти більше дерев.

Викиди в атмосферу під час виробництва рекуперованого паперу у 18 разів нижче ніж під час виробництва продукції з деревини. У цьому переконалися вчені, які проводили порівняльний аналіз збитку, що завдає екології підприємство в штаті Аризоні, США, що займається переробкою макулатури для виробництва паперу та виробництво в Квебеку, Канада, що переробляє первинне волокно-деревину

У довгострокових планах 7-ї Програми дій з охорони навколишнього середовища «Жити добре в межах нашої планети», розробленої Європейським Союзом з області охорони навколишнього середовища, до 2050 року заплановано створення кругового циклу перероблення паперової продукції з нульовими відходами. Амбітні плани, чи не так?

Але, на жаль, на сьогодні проєкт безвідходного використання паперу має низку серйозних проблем. Ідеться про високу вартість обладнання, неефективну систему збирання та сортування макулатури. У зв'язку з цим, зараз основна увага переробників паперу приділяється створенню належної системи збору та сортування. Провідні компанії з перероблення вторсировини створюють автоматичні й високоефективні системи переробки для зниження високих виробничих витрат і усунення трудомістких операції за рахунок автоматизації процесу, що існує.

Можливо, ви помітили в обкладинках деяких книжкових видань позначку «Forests for all forewer». Лісова опікунська рада (FSC) - неурядова, некомерційна членська організація, яка була заснована в 1993 році групою екологічних організацій, лісових компаній, трейдерів та лісових профспілок надає один з найвідоміших сертифікатів, який підтверджують, що паперова продукція вироблена з лісів, що перебувають у стійкому веденні господарства, або до її складу входить перероблена сировина. Згідно з недавніми релізами одного з найбільших книжкових видавництв Великої Британії Bloomsbury Publishing PLC, понад 90% її паперової продукції, що використовується їм для створення книг має сертифікат FSC. Найбільше видавництво книжок у м'якій обкладинці Random House (США) в цьому аспекті досягло 100% позначки.

Окрім FSC, виробники паперу із сировини, видобутої зі спеціально призначених чи контрольованих джерел або вторинної сировини, отримують сертифікацію PEFC від Європейської програми сертифікації лісів. Якщо на пачці паперу або книжковому виданні ви побачите такі позначення, не сумнівайтеся — виробник свідомо ставиться до довкілля й дотримується оптимального підходу до лісокористування. Папір і паперові матеріали, відзначені сертифікатами FSC і PEFC, продаються по всій Європі в переліку екологічно безпечної продукції. За останні 4 роки у світі з'явилося 24 сорти книжкового паперу з використанням вдруге переробленої FSC-сертифікованої сировини.

Сьогодні у світі функціонують тисячі спільнот, громадських організацій і книжкових видавництв, які агітують на користь розвитку рециклінгових програм у паперовому виробництві. Видавничий підрозділ канадської книготорговельної компанії Raincoast Book Distribution уже кілька років проводить активний маркетинг на факті використання «зеленого» паперу для випуску своїх книжок. У 2017-му вони випустили книгу Джоан Роулінг «Гаррі Поттер і Орден Фенікса» на папері Ancient Forest Friendly. Згідно з релізами, видавництво Raincoast Books зберегло 39 320 дерев і запобігло емісії парникових газів, еквівалентній викиду автомобілем, що пробіг 3,3 млн миль. У виданні «Гаррі Поттер і Напівкровний Принц» Джоан Роулінг опублікувала особисте звернення до видавців світу з приводу необхідності використовувати перероблений папір для книговидання. Як наслідок, «Гаррі Поттер і Напівкровний Принц» були надруковані на переробленому папері не тільки в Канаді обома офіційними мовами Канади, а й у семи інших країнах, включно з Ізраїлем, Великою Британією, Німеччиною і Францією.

В Україні FSC-сертифікація у видавничому секторі робить лише перші кроки. На сьогодні кілька десятків виробників паперу отримали сертифікати. Серед них фігурують ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна», ТОВ «Картонно-паперова компанія» та «Зміївська паперова фабрика». І тільки «Зміївська паперова фабрика» виробляє рекуперований папір для книжкових видань, використовуючи при цьому унікальну технологію. За декілька років десятки книжок для дітей та шкільних підручників було надруковано у партнерському видавництві «Ранок». З 2019 року виробництво випускає папір шляхом перероблення паковання Tetra Pak®.  Минулого року до лінійки ecofriendly продукції в Змієві додався крафтовий екоскотч, що виготовляється з переробленої сировини і використовується для фіксування паковання.

У цілому, міжнародний досвід показує, що FSC-сертифікація у видавничій справі є необхідним механізмом забезпечення соціальної відповідальності підприємства та перспективним напрямком. І що раніше вітчизняні друкарні й видавництва приєднаються до стійкого міжнародного тренду, то більше конкурентних переваг вони отримають.

Джерело: blog.liga.net

#ЕКОтрансформація

#FSC

#переробка відходів

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!