Новини

Повернутися до переліку новин

Чи повинно підприємство заповнювати і перший розділ Звіту 1-відходи як виробник відходів, і другий розділ як спеціалізоване підприємство, що збирає і видаляє відходи?

Підприємство займається одночасно збиранням, вивезенням і захороненням відходів – міських змішаних. Це наш основний вид діяльності. Чи повинно підприємство заповнювати і перший розділ Звіту 1-відходи як виробник відходів, і другий розділ як спеціалізоване підприємство, що збирає і видаляє відходи? Чи треба підприємству враховувати ТПВ під час розрахунку Пузв?

Відповідь: Вказане підприємство повинно відзвітувати за новою формою державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) «Звіт про утворення та поводження з відходами», затвердженою наказом Державної служби статистики України 25.06.2021 № 164, за всіма чотирма розділами.

Зверніть увагу!

Важливо не плутати відходи, які утворені саме Вашим підприємством з відходами, які утворені іншими підприємствами та передані Вам для подальшого поводження з ними!

У Розділі 1 «Дані щодо обсягів утворення, поводження з відходами за місцем їх утворення» форми державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) відповідно до п. 1 Розділу ІІ Роз’яснень щодо показників форми державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) «Звіт про утворення та поводження з відходами», затвердженого Головою Державної служби статистики від 12.07.2021 № 19.1.2-12/24-21 (далі – Роз’яснення) Вам необхідно вказати інформацію щодо обсягів утворених саме Вашим підприємством відходів та поводження з ними за місцем їх утворення, незалежно від здійснюваного виду економічної діяльності.

У розділі 2 «Обсяги поводження з відходами спеціалізованими підприємствами» форми державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) згідно з п. 1 Розділу ІІІ Роз’яснень слід вказати інформацію щодо обсягів поводження з відходами, отриманих від інших підприємств.

Розділ 3 «Установки для поводження з відходами, спеціально відведені місця та об’єкти видалення відходів станом на кінець року» форми державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) складається з двох підрозділів.

У підрозділі 1 розділу 3 форми державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) згідно з пп. 1 п. 1 Розділу IV Роз’яснень вносяться дані про кількість установок для поводження з відходами (утилізації та видалення) та їх установленої потужності станом на 31 грудня звітного року, для яких підприємства отримали дозволи або реєстраційні документи, зокрема реєстрові карти об’єктів утворення, оброблення й утилізації відходів, затверджені наказом Мінприроди від 17.02.1999 № 41, зареєстрованим у Мін’юсті 18 березня 1999 року за № 169/3462 (зі змінами, внесеними наказом Міндовкілля від 03 лютого 2021 року № 74, та зареєстрованим у Мін’юсті 22 лютого 2021 року за № 227/35849).

У підрозділі 2 розділу 3 форми державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) згідно з пп. 1 п. 2 Розділу ІV Роз’яснень надається інформація про кількість і потужність спеціально відведених місць та об'єктів видалення відходів станом на 31 грудня звітного року (полігони, комплекси, котловани, споруди, ділянки надр тощо), на експлуатацію яких отримано дозвіл спеціально уповноважених органів у сфері поводження з відходами.

Важливо!

Цей підрозділ не містить інформації про місця тимчасового розміщення та накопичення відходів (до двох років, наприклад майданчики для складування, сміттєві контейнери), які в подальшому вивозяться для утилізації чи видалення.

Розділ 4 «Обсяги утворених відходів по місцевих одиницях» форми державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) згідно з п. 1 Розділу V Роз’яснень передбачає інформацію про обсяг утворених відходів по місцевих одиницях, фактичні види економічної діяльності, що призвели до його утворення на підприємстві, та характеристики утворених відходів. Обсяги утворених відходів, відображених у розділі 1 форми, розподіляється за всіма наявними місцевими одиницями підприємства розділу 4, уключаючи місцеву одиницю, де знаходиться управління підприємством.

Стосовно розрахунку Пзув:

Відповідно до термінології ст. 1 Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР показник загального утворення відходів (далі – Пзув) – критерій обсягу утворення відходів, що розраховується за формулою:

Пзув = 5000 х М1 + 500 х М2 + 50 х М3 + 1 х М4

де М1, М2, М3, М4 – маса в тоннах відходів 1, 2, 3 та 4 класів небезпеки відповідно, утворених за попередній рік.

Таким чином, при обчисленні Пзув слід враховувати тверді побутові відходи, які утворені Вашим підприємством.

Публікація є частиною журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №3, 2022


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!