Новини

Повернутися до переліку новин

Дані про екологічні перевірки за 1 півріччя 2020 року

Дані про екологічні перевірки за 1 півріччя 2020 року від SaveEcoBot

Статтею 50 Конституції України визначено право кожного на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. І для дотримання закону країна має державний контроль за суб'єктами господарської діяльності.  

Прим.: ЗУ “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”:

  • Державний нагляд (контроль) – діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування (далі – органи державного нагляду (контролю)) в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб'єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, допустимого рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища;
  • заходи державного нагляду (контролю) – планові та позапланові заходи, які здійснюються у формі перевірок, ревізій, оглядів, обстежень та в інших формах, визначених законом.

Але доступ до інформації щодо заходів контролю майже завжди був складним, особливо для пересічного громадянина.

Відтепер інформація про екологічні, санітарні та енергетичні перевірки стала доступною для будь-кого в SaveEcoBot.

А саме, інформація про:

  • плановані перевірки, перевірки, які проведені та ті, що не відбулися. Окремо в чат-боті є інформація про недопуск на підприємство;
  • типи перевірок: екологічні, санітарні, енергетичні та планові/позапланові;
  • контролюючий орган та інспекторів, які здійснювали захід контролю;
  • дату проведення та предмет перевірки;
  • результати перевірки: кількість порушень, акт заходу контролю, штрафи та збитки.

Маючи масив даних про заходи контролю, ми пропонуємо вам для ознайомлення статистику екологічних перевірок за 1 півріччя 2020 року.
За 6 місяців сукупно Держекоінспекція провела 7026 заходів нагляду(контролю), 2458 з яких були плановими та 4568 позаплановими.
Загалом накладено штрафів на суму 4 238 890 грн, тоді як збитків, нанесених довкіллю нараховано екологічними інспекторами на суму 799 175 521 грн.

Але давайте поглянемо на регіональний розріз.

Почнемо із агрегованих даних за результатами роботи обласних екологічних інспекцій.

За абсолютною кількістю перевірок лідером стала Харківська область. Там територіальний орган екоінспекції провів 748 перевірок. 194 планові та 571 позапланові. Ця область є техногенно навантаженою, але суттєво поступається за забрудненням, наприклад Дніпропетровській, де інспектори провели лише 306 перевірок за 6 місяців 2020 року.


Другою стала Черкаська обласна інспекція з 557 перевірками. 167 з них пройшли за планом, а 390 були позапланові.


І умовну бронзу отримує Луганська область за 552 перевірки. 67 проведені як плановані, а 462 відбулися поза планом.


Менше всього перевірок – 75, провела Івано-Франківська область. З них всього 54 були плановими, а 31 – позаплановими.


Звичайно, обласні управління Екоінспекції мають різну кількість інспекторів, тож ми пропонуємо подивитися на дані про кількість перевірок відносно фактичної кількості інспекторів.

І в такому порівнянні лідерство отримує Кіровоградська область із показником – 60 перевірок на одного фактично працюючого інспектора. 32 перевірки за півріччя робив один інспектор в Луганській області, майже як і в Полтавській – 31 перевірка. Традиційно забруднена Дніпропетровська область не потрапила у п'ятірку лідерів, а Донецька – навіть у десятку.

То чи були виявлені інспекторами порушення екологічного законодавства на підприємствах та в яких областях підприємствам було накладено найбільше штрафів*?  

*Примітка: Штрафи – це грошові стягнення, що накладаються на громадян і посадових осіб за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, встановлених законодавством України.

У ТОП-5 увійшли Харківська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Вінницька та Рівненська області із показниками від 384 098 грн до 226 695 грн накладених та від 358 428 грн до 218 569 грн стягнутих штрафів за півріччя.

Але ще показовішими є дані про розраховані, пред'явлені та стягнуті збитки, нанесені довкіллю протизаконною діяльності суб'єктів господарювання.

І тут дані про розраховані, пред’явлені та стягнуті суми збитків дуже сильно відрізнються, бо є суттєво вищими за суми штрафів. Наприклад, з переліку ТОП-5 областей у Харківській області сума розрахованих та пред’явлених збитків становить 27 328 194 грн, тоді як стягнуто було лише 3 067 918 грн, що становить трішки більше 11%.

А всього по країні дані ще гірші. Так, було розраховано збитків на суму 799 175 521 грн, пред’явлено – 523 174 759 грн, а стягнуто – 38 930 050 грн, що становить 7,44% від суми пред’явлених та тільки 4,87% від суми розрахованих збитків. Тобто, менше 5% шкоди довкіллю було компенсовано до зведеного бюджету країни.

На цьому фоні дуже несуттєвими виглядають дані про рішення про тимчасову заборону (зупинення) та передані матеріали до правоохоронних органів за результатами екоперевірок.

Так більшість областей взалі не подавала таких позовів. Миколаївська подала всього один позов, а найбільше всього їх подала Вінницька область – 7 позовів щодо рішень про тимчасову заборону.

Всього ж до правоохоронних органів було передано 646 матеріалів. 561 - до Національної поліції, Служби безпеки України та інших та 85 – до органів прокуратури.

Отже, варто зауважити, що екологічний контроль потребує високої уваги з боку Уряду та центральних виконавчих органів влади задля проведення його якісної реформи.


Джерело: SaveEcoBot

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!