Новини

Повернутися до переліку новин

Дані про стан забруднення повітря дрібнодисперсним пилом: відтепер безкоштовно та on-line

На сьогодні загальнодержавна автоматизована система «Відкрите довкілля» може поповнитися даними з уже понад 110 громадських постів моніторингу забруднення повітря та постів органів місцевого самоврядування. Це стало можливим завдяки початку співпраці між командами Save Dnipro (розробники SaveEcoBot) та ГО «Фундація Відкрите суспільство» (розробники проекту OpenAccess).

7 листопада 2018 р. Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію створення загальнодержавної автоматизованої системи «Відкрите довкілля», яка є частиною плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Реалізація Концепції повинна забезпечити:

  • створення ефективної державної системи кризового реагування та управління екологічною інформацією у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів відповідно до європейських стандартів і вимог;
  • дотримання екологічних прав громадян і надання вільного доступу до екологічної інформації про стан довкілля, екологічні ризики/загрози для безпечної життєдіяльності, екологічну перспективу із застосуванням телекомунікаційних технологій і глобальних інформаційних мереж;
  • впровадження механізмів електронного урядування, інформатизації органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів;
  • модернізацію державного управління та цифровізацію управлінської діяльності, зокрема процесу надання адміністративних послуг у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів;
  • створення, візуалізацію та публікацію відкритих даних та іншої геопросторової екологічної інформації у форматах, доступних і зручних для користувачів.

У травні 2019 року була запущена геоінформаційна система з мапами «Водні ресурси», «Атмосферне повітря» та «Екологічні фінанси» проекту OpenAcess. Після завершення робіт над ядром Загальнодержавної інформаційної системи «Відкрите довкілля» вищевказані мапи будуть до неї інтегровані.

Завдяки розвитку проекту громадського моніторингу повітря, який розпочато проектом Save Dnipro в 2019 році, вдалося агрегувати у чат-боті SaveEcoBot дані зі станцій моніторингу дрібнодисперсного пилу (за фракціями РМ10 та РМ2.5).

Станції належать до двох категорій:

  • побутові системи, які встановлювали Save Dnipro та інші громадські проекти, такі як Eco City, 7bit Pollution Monitor,
  • системи моніторингу органів місцевого самоврядування, дані яких відкриті (Дніпропетровська, Київська, Донецька області).

п

У 2019 році Save Dnipro планують активно розвивати проект громадського моніторингу, наповнюючи Україну новими, доступними для громадськості, побутовими станціями моніторингу якості повітря.

Після погодження протоколу передачі даних з SaveEcoBot до OpenAcess на мапі «Атмосферне повітря» з`являться дані з усіх агрегованих постів у вигляді громадської мережі станцій моніторингу повітря.

Команди сподіваються, що це стане стимулом до розвитку моніторингових систем та відкриття даних про якість повітря в Україні.

Ірина Черниш, лідерка ІГ Save Dnipro, співзасновниця SaveEcoBot
Павло Ткаченко, співзасновник ІГ Save Dnipro, розробник SaveEcoBot

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 8, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!