Новини

Повернутися до переліку новин

Дегазація полігону твердих побутових відходів з виробленням електроенергії на Хмельниччині

За даними Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області полігон ТПВ, який розташований поблизу Кам’янець-Подільського, працював в режимі перевантаження, тобто з порушенням проєктних показників щодо обсягів накопичення відходів і не в повній мірі відповідав вимогам екологічної безпеки і був джерелом інтенсивного забруднення атмосфери.

Для вирішення цієї проблеми у Кам’янці-Подільській ОТГ здійснили запуск технологічної лінії з дегазації полігону твердих побутових відходів з виробленням електроенергії. Фінансування цього проекту здійснювалось за кошти проекту USAD «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Щороку депутатський корпус виділяє фінансування на заходи з безпеки на території сміттєзвалища, у тому числі й на пожежно-технічне обладнання.


Як вирішують цю проблему за кордоном?

Одну з найефективніших технологій збору звалищного газу розробили у Нідерландах. Звалище вирівнюється бульдозерами і накривається багатошаровим захисним екраном. Потім тіло полігону проколюється тонкими, але міцними трубками, по яких метан потрапляє в загальний колектор, а звідти - на станцію по виробленню енергії. Одне звалище може забезпечити електрикою близько 100 000 людей. Нові технології дозволяють збирати в 10 разів більше газу в порівнянні з системами попереднього покоління. Це досягається за рахунок щільної мережі гнучких трубок, які пронизують буквально весь полігон, добираючись до самих важкодоступних місць. А ще такі установки не псують ландшафт. На поверхні можна розбити парк або побудувати поле для гольфу.


Яскравий приклад - звалище Gulbergen, яке було закрите в 2003 році. В його надрах зберігається близько 10 млн тонн відходів. Метану, який там утворюється, вистачає, щоб забезпечити газом і електрикою всі довколишні селища і одне місто. А на поверхні полігону зроблено великий парк, обладнано гольф-поле на 27 лунок і великий зоопарк. Коли ж звалище виробить свій газовий ресурс, їх отримають і перероблять в нові товари або електроенергію.


Ще одне рішення, яке там часто застосовують це повна ліквідація звалища. Приклад такої роботи - рекультивація двох старих полігонів в районі Амерсфорт-Ватхорст загальною площею в 610 000 м3. За допомогою екскаваторів всі відходи були вилучені і розсортовані. 94% цієї маси відправили на полігон нового типу - з захисним екраном, ізоляційної мембраною і системами для збору метану та фільтрату, а 6% - пустили у вторинний оборот. Забруднені грунтові води відкачали в міську каналізацію, а котлован осушили і засипали ґрунтом.

Що зробили у Кам’янці-Подільському?

У 2019 році було проведено комплексне дослідження сміттєзвалища, за результатами якого отримано інформацію про те, що Кам’янець-Подільський полігон має достатню кількість газу – можна отримувати до 2,5 млн куб.м на рік. Проєкт реалізовувався у 3 черги.

Перша дегазація полігону з виробленням електроенергії реалізована у 2017-2018 роках. Розроблено відповідний проект, який дозволяє зменшити викиди шкідливих речовин в повітря та виробляти близько 4 млн кВт/год електроенергії щорічно. Вартість етапу – більше 25 млн. грн. без жодної копійки з міського бюджету.
Під час другого етапу (2018-2019 рр.) здійснювалось виробництво метану, вуглекислоти та тепла. Метан використовуватиметься для заміни природного газу, вуглекислота і тепло – для живлення теплиць і як засіб пожежної безпеки полігону.
Третій етап (2019-2020 рр.) створено сортування та первинну переробку відходів. Тобто для вторинного обігу використовуватимуться пластик, скло, папір і метал. Загалом передбачається в рік отримувати 4 тис. кВт/год електроенергії, 5 тис. кВт/год тепла, зменшити викиди парникових газів на 20 тис. тонн і наповнити бюджет міста на 1,5 млн гривень.

Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!