Новини

Повернутися до переліку новин

ДТЕК Київські електромережі відмовився від використання ртутьвмісних ламп

З початку року в ДТЕК Київські електричні мережі змонтували більше 2,5 тисяч світлодіодних (LED) ламп. Вони не містять у своїй конструкції ртуть, а отже безпечні та екологічні. Наразі на підприємстві діє повна заборона на закупівлю ртутьвмісних освітлювальних приладів. В залежності від підрозділу, компанія планує протягом 2021-2024 років повністю відмовитись від використання люмінесцентних освітлювальних приладів.

Упродовж 2020 року в ДТЕК Київські електромережі встановили 3109 екологічно безпечних LED-ламп. Тільки з початку цього року ця цифра становить 2503 одиниці. Їх монтують замість ртутьвмісних освітлювальних приладів, які передають на переробку. Підприємство має спеціалізовані місця для зберігання відпрацьованих люмінесцентних світильників, що унеможливлює потрапляння ртуті у довкілля, та відповідні договори зі спеціалізованими ліцензованими переробниками на їх утилізацію.

«ДТЕК трансформує бізнес відповідно до Нової стратегії 2030, яка заснована на принципах ESG, цінностях і відповідальності бізнесу за прогрес у досягненні Цілей Сталого Розвитку ГД ООН. На нашому підприємстві діє заборона на закупівлю ртутних освітлювальних приладів. З початку 2021 року ми передали на утилізацію 321 відпрацьовану ртутьвмісну лампу. Замість них ми встановлюємо екологічні світлодіодні. До кінця року в наших підрозділах змонтують 3416 нових LED-ламп», – зазначив виконувач обов’язків генерального директору ДТЕК Київські електромережі Денис Бондар. 

За словами очільника підприємства, в залежності від підрозділу, ДТЕК Київські електромережі повністю відмовиться від використання ртутних ламп упродовж 2021-2024 років.

Необхідність заміни люмінесцентних ламп на сучасні LED викликана, насамперед, тим що вони вкрай небезпечні для людини та довкілля. Адже містять речовину 1 класу небезпеки – ртуть. Такі лампи потребують спеціального поводження та утилізації. 

Чому люмінесцентна лампа небезпечна?
-    така лампа містить від 1 до 70 міліграмів ртуті;
-    потрапивши до навколишнього середовища, ртуть залишається в ньому назавжди, циркулюючи в повітрі, воді, ґрунті в різних неорганічних й органічних формах;
-    ртуть може переноситися на великі відстані. Її випаровування, що потрапили в атмосферу на одному континенті, можуть випасти разом з опадами на будь-яких інших континентах;
-    з потраплянням до організму людини через органи дихання, ртуть акумулюється та залишається там на все життя;
-    ртуть може викликати тяжкі порушення нервової системи та роботи нирок. Особливо легко піддаються негативному впливу маленькі діти.

Довідка

ДТЕК Мережі розвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,4 млн домогосподарств і 150 тис. підприємств. 

ДТЕК – лідер і найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України. Наші підприємства видобувають вугілля і природний газ, виробляють електроенергію на сонячних, вітрових і теплових електростанціях, здійснюють трейдинг енергоресурсами на українському і зарубіжних ринках, розподіляють і поставляють електроенергію споживачам, надають клієнтам послуги з енергоефективності та розвивають мережу швидкісних зарядних станцій.

У Новій стратегії 2030 ДТЕК зобов'язався трансформувати бізнес в більш екологічний, ефективний і технологічний, керуючись принципами ESG. Стратегічна мета – досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Для цього створена краща експертиза в галузі, щоб впроваджувати інновації та нові технології, створювати нові напрямки бізнесу і реалізувати масштабну програму цифрової трансформації.

У ДТЕК працює 60 тисяч співробітників. Підприємства ДТЕК визнані кращими роботодавцями України за рейтингами міжнародної аудиторської компанії EY і ділових видань України.

У 2020 році капітальні вкладення ДТЕК склали 12 млрд грн, податкові відрахування – 21 млрд грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!