Новини

Повернутися до переліку новин

Директива 2003/87/ЄС (парникові гази) у 2020 році: система МЗВ повинна запрацювати в Україні, починаючи з 01.01.2021

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Україна взяла на себе низку зобов’язань щодо формування та реалізації державної політики в сфері зміни клімату, зокрема, у частині імплементації положень Директиви №2003/87/ЄС про встановлення системи торгівлі квотами на викиди парникових газів (далі — СТВ), а також низки її невід’ємних складових.

Про СТВ як новий інструмент реалізації державної політики в сфері зміни клімату

Для України СТВ є абсолютно новим інструментом реалізації державної політики в сфері зміни клімату, який не має аналогів в інших сферах державного управління. Відтак, впровадження такої системи вимагатиме значних перетворень та створення цілої низки правових, інституціональних та організаційних передумов. При цьому, важливо враховувати більш ніж десятирічний світовий досвід впровадження та функціонування таких систем, який однозначно визначає систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газі (далі — МЗВ) основою для успішного запровадження та функціонування будь-якого інструменту скорочення викидів парникових газів. 

Про відсутність єдиної обов'язкової методики розрахунку викидів парникових газів

У зв’язку з відсутністю в Україні єдиної обов'язкової методики розрахунку викидів парникових газів, що призводить до відсутності точної та об’єктивної інформації щодо викидів парникових газів, першочерговим заходом на шляху до створення СТВ є впровадження надійної системи МЗВ.

Отже, запровадження СТВ в Україні буде здійснюватися на підставі надійних та достовірних даних про викиди парникових газів, які будуть отримані у результаті повноцінного запуску системи МЗВ та її функціонування за період принаймні трьох років.

Так, Верховною Радою України 12.12.2019 прийнято Закон України № 337-ІХ «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів», метою якого є створення правових засад для функціонування системи МЗВ та поступове наближення національного законодавства до  законодавства ЄС. На виконання Закону, Мінекоенерго розроблено проєкти постанов, які буде подано на розгляд Кабінету Міністрів України в установленому порядку.

Згідно з указаним Законом, система МЗВ повинна запрацювати в Україні починаючи з 01.01.2021.

  • Про розвиток інструментів вуглецевого ціноутворення в України;
  • про другий національно-визначений внесок України до Паризької угоди (НВВ2);
  • про можливі сценарії викидів парникових газів до 2050 року, а також відповіді на запитання екологів підприємств — вже в травневому випуску журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства».
Рекомендуємо стати учасником вебінару «Моніторинг, звітність та верифікація викидів парникових газів: до чого готуватися підприємствам з 1 січня 2021 року» — ►►► Більше

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!