Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічна кооперація як інструмент раціонального природокористування: біодизельний кооператив на Харківщині

Біодизельний кооператив 

Ще одним учасником цьогорічного проєкту «ЕКОтрансформація» став енергетичний кооператив, який виробляє біопаливо для власних потреб.  

Окремо слід зауважити на використанні ресурсів біомаси у енергетичних кооперативах для виробництва теплової та електричної енергії. Потенціал таких проєктів — вражає своїм об’ємом. Так, за результатами дослідження енергетичного потенціалу біомаси Харківської області, проведеного Інститутом сталого розвитку та Німецьким центром дослідження біомаси DBFZ, сумарний електроенергетичний потенціал біомаси Харківщини дорівнює 2,4 ГВт·год — рівно стільки, скільки генерує Зміївська ТЕС ПАО «Центренерго» (входить в 5-ку найбільших ТЕС України). А сумарний теплоенергетичний потенціал біомаси області становить 2,9 ГВт·год, що у 6 разів перевищує потужність Харківської ТЕЦ-5 (0,5 ГВт·год), що забезпечує теплоносієм 1,7 млн мешканців міста Харків.

 Створення об’єктів енергогенерації на базі колективних сільгосппідприємств або об’єднання малих та середніх сільгосптоваровиробників у енергетичні кооперативи можуть зробити значний крок у забезпеченні місцевої енергонезалежності. Слід зазначити, що проєкти зі спалювання сухих відходів сільського господарства та отримання теплової й електричної енергії потребують інвестицій від 10 до 39 тис. євро на 1 т використовуваних відходів на добу (залежно від технології та обладнання). 

 Вологі відходи технологічно доцільно зброджувати в реакторах з отриманням біогазу і подальшим виробництвом енергії. Проєкти з анаеробного зброджування передбачають витрати від 5 до 23 тис. євро на 1 т використовуваних відходів на добу, термін їх окупності — 6-14 років. Проте він значно скоротиться за умов отримання «зеленого» тарифу і становитиме 4-8 років. 

А якщо йдеться щодо встановлення котельні зі спалювання біомаси та продажу енергоносія, то такий проєкт окупиться за 2-2,5 опалювальних періоди, а лінія із виробництва паливних брикетів — за 3-3,5 роки. Тому доцільним є кооперація у невеликі проєкти з виробництва та збуту енергоносія, поступово, переходячи на когенераційні установки, що займе шлях у 3-6 років, проте забезпечить повну енергонезалежність сільської громади.

В Сахновщинському районі Харківської області, Інститутом сталого розвитку створено енергетичний кооператив, який виробляє біопаливо для власних потреб. Кооператив створено у час чергового підняття роздрібної вартості дизельного палива, майже удвічі. 


enlightenedДовідково:

Інститутом було запропоновано експеримент: 12 сільськогосподарських підприємств малого та середнього бізнесу із власного земельного банку виокремлюють ділянки, площа яких пропорційна до власних потреб у біопаливі, які засіваються ріпаком. Було виграно грант від агенції промислового розвитку ООН (UNIDO) для придбання обладнання із виробництва біопалива, а як власний внесок підприємства збудували ангар для виробництва та складування біопалива.

У вигляді соціальної складової проєкту — додатково цим паливом заправляються швидка допомога та шкільний автобус, а частина надлишкового прибутку, що виник від зменшення собівартості аграрної продукції направляється у створений ендаумент (фонд розвитку) громади.


Ця кооперація дозволила на 33,5 % знизити собівартість агропродукції, що виробляють підприємці, ще й несе значну соціальну складову — зняття із громади фінансового навантаження на обслуговування автомобіля «швидкої допомоги» та шкільного автобуса.

До участі в проєкті запрошуються:

  • Керівники підприємств, що впроваджують «зелені» технології та прогресивні стратегії з урахуванням дотримання законодав-чих норм охорони навколишнього середовища, раціонального використання ресурсів
  • Керівники підприємств, що виробляють екологічно чисту і безпечну продукцію
  • Керівники підприємств, що використовують екологічно чисті джерела енергії
  • Керівники міст та громад, що активно сприяють «зеленій» модернізації виробництва в регіонах
  • Лідери інноваційних програм з енергоефективності та енергозбереження
  • Лідери проектів екоінновацій і екостартапів

Визнання «ECОtransformation-2021» (ЕКОтрансформація) покликане сприяти формуванню нової системи цінностей, підтримувати лідерів бізнес-спільноти, які попри економічні труднощі формують справжні національні цінності — повагу до своєї землі, піклування про її збереження і процвітання

Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!