Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічне законодавство США

В американській правовій системі екологічне право почало активно формуватися в 40-60-х роках минулого століття. До цього періоду в державі існували окремі нормативні акти, які регулювали порядок природокористування та охорони об'єктів довкілля.

Якими цілями опікується природоохоронне законодавство США, пише ресурс lc-les.com:

  запобігання шкоди природі та довкіллю;
  забезпечення неухильного дотримання та виконання рекомендацій щодо захисту природи в усіх сферах приватної та виробничо-господарської діяльності;
  притягнення до відповідальності винних у порушенні встановлених обов'язкових вимог з охорони навколишнього середовища.

У Конституції США не зазначені основні норми щодо охорони навколишнього середовища. Проте ця прогалина компенсується "шляхом застосування такого юридичного прийому, як тлумачення тексту Конституції законодавцями та суддями згідно із загальноприйнятими доктринами, традиціями та здоровим глуздом", — йдеться у дослідженні доктора юридичних наук Краснової І.О.

Крім того, у Конституції не розмежовані функції органів державної влади щодо екологічного управління. Однак, цей недолік також компенсується за допомогою судового тлумачення.

Таким чином, у формуванні екологічного права США велике значення мають судові роз'яснення та доктрини. Серед них, наприклад, доктрина пріоритету публічного права (Public Trust Doctrine), згідно з якою в державі визнається пріоритет громадських інтересів перед приватними. Ця доктрина — принцип американського екологічного права і застосовується не лише для вирішення спорів екологічно-правового характеру, а й для реалізації природоохоронних заходів.

Джерелами екологічного права США є акти статутного права та акти загального (прецедентного) права. Прецедентні акти діють лише тоді, коли про це прямо йдеться в законі.

Велике значення у системі екологічного законодавства США мають федеральні закони, які діють на території всієї країни та мають пріоритет перед актами окремих штатів і підзаконними актами.

Центральним природоохоронним документом в США є Закон про національну екологічну політику (1969), який діє з 1 січня 1970 року. У ньому врегульовані основні напрямки американської екологічної політики, у тому числі механізми екологічної стандартизації. Цей правовий акт став основою для подальшого розвитку екологічного права в США.

  Серед інших чинних правових джерел американського екологічного законодавства слід відзначити:

  Закон про чисту воду (1977);
  Закон про контроль за пестицидами (1972), який встановив порядок реєстрації пестицидів, дозволених до застосування;
  Закон про дику природу (1964);
  Закон про чисте повітря (1955);
  Закон про вимираючі види (1973);
  Закон про земельну політику та управління (1976).

Однією з особливостей екологічного права США є велика увага до територій, які мають спеціальний екологічно-правовий статус. Ця сфера природоохоронного законодавства стала формуватися в країні ще у XIX - початку XX ст. Її становлення було пов'язане зі створенням особливих природних територій, які знаходяться під охороною. У 1891 році був прийнятий Закон про загальне резервування, спрямований на створення лісових резерватів — особливо охоронюваних земель.

Зазначимо, що перший у світі національний парк був створений у США. Ним став Єллоустонський національний парк, відкритий у 1872 році. Наразі в США успішно функціонують близько 60 національних парків та 20 національних заповідників.

Всі федеральні акти екологічного законодавства США можна класифікувати, в залежності від цільової спрямованості акта правового регулювання. Виділяються три групи:

  1. Закони, які націлені на запобігання забрудненню окремих природних середовищ.
  2. Закони, що забезпечують раціональне використання природних ресурсів для цілей, не пов'язаних з розміщенням твердих відходів.
  3. Закони, спрямовані на збереження особливо цінних природних об'єктів.

Важливу роль в системі джерел екологічного права відіграють підзаконні акти, в яких містяться, норми процесуально-правового характеру, що розкривають процедуру реалізації тих чи інших положень федеральних законів. Меншу роль відіграють укази президента та постанови уряду. Проте завдяки актам федеральних міністерств та відомств створені ефективні механізми реалізації екологічного законодавства.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!