Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічно і практично: із золошлаків ДТЕК Курахівської ТЕС роблять керамічну плитку і будують будинки

Зола, шлак, мікросфера — більше, ніж відходи. Їх можна і потрібно використовувати повторно. Наприклад, в будівництві та дорожній сфері.

Це здешевлює виробництво і знижує вплив на екологію. Свої золошлаки Курахівська ТЕС передає на вторинну переробку вже п’ять років. У 2018 році майже на половину (43 %) більше плану. А з початку 2019 року — вже перевиконала план удвічі.

Практично 2 300 тонн золошлаків перетворяться в цемент, кераміку і асфальт. У компанії UMG (Україна), куди ДТЕК Курахівська ТЕС відправляє відходи, їх переробляють для будівельної, хімічної і нафтогазової індустрій.

«ДТЕК Курахівська ТЕС використовує два золовідвали загальною площею понад 400 га. Щорічно це приблизно 1 млн тонн золошлакових матеріалів (ЗШМ). Для нас основна мета — знизити екологічне навантаження. Ми зменшуємо обсяг золошлаков — передаємо їх на вторинну переробку. З початку року це близько 2 000 т золошлаков», — говорить директор ДТЕК Курахівської ТЕС Станіслав Валантір.
Перед повторним використанням ЗШМ проходить контроль безпеки.

«Зразки ЗШМ ми відправляємо в незалежну лабораторію в «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України», де перевіряють рівень радіації сировини і визначають її клас. Висновок експертів-професіоналів ми передаємо для підтвердження безпеки партії ЗШМ. Так само додатковий контроль ЗШМ проходять безпосередньо в компанії UMG» — говорить начальник хімічної лабораторії ДТЕК Курахівської ТЕС Наталія Пилюгіна.

Золошлаки для будівництва використовує і сама Курахівська ТЕС. Наприклад, для дамби золовідвалу в балці Суха під час реконструкції.
Можна використовувати ще більше відходів — в будівництві доріг. Тоді ремонти стануть дешевшими на третину, — підрахували експерти. А слугуватимуть траси будуть довше, як свіжчить досвід європейських країн. Але в Україні ця технологія поки не затверджена на державному рівні.

Повторне використання матеріалів у виробництві та збереження природних ресурсів — основа циркулярної економіки. Це відповідає принципам Глобального договору ООН, до якого приєднався ДТЕК, і які компанія застосовує на практиці.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами Сайт города Доброполья

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!