Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічний виклик майбутнього: логістика електромобілів

До 2040 року електромобілі становитимуть 80% від загальних світових продажів легкових та комерційних авто. Чи готовий до цього логістичний ринок та як електрокари зможуть потрапити від виробників до дистриб'юторів та врешті решт – власників?

Сьогодні, коли увесь світ, від окремих осіб до глобальних корпорацій, рухається до екологічності, автомобільна промисловість не залишається осторонь, впроваджуючи   «зелені інновації» у процесі виробництва та нових моделях машин. Одним з найбільших досягнень галузі в цьому аспекті є розробка електричних автомобілів, які активно зміцнюють позиції в сучасному суспільстві.  

Майбутнє, де автомобілі із двигуном внутрішнього згорання становлять меншість стрімко наближається. Майже всі великі виробники автомобілів оголосили про інвестиції мільярдів євро у нові моделі, переобладнуючи заводи та розвиваючи технології у всьому ланцюжку поставок. Згідно з даними Automotive від Ultima Media, продажі повністю електричних автомобілів зростуть з 2,3% світових продажів легкових та комерційних автомобілів у 2019 році до 19% до 2030 року, 36% до 2035 року та 80% до 2040 року. 

Хоча багато основних послуг залишаться незмінними, постачальникам логістичних послуг необхідно розвивати нові навички, сертифікації, потужності та обладнання, щоб утримати позиції на цьому зростальному попиті. Перевезення можуть ускладнити правила транспортування та зберігання деталей необхідних для електромобілів, зокрема, акумуляторів, які вимагають спеціальних умов. 

Проте транспортування готових машин також створює чимало викликів для логістичної галузі. Яких саме?

Вага. Через батареї середній електрокар важить близько 1600 кг проти 1400 кг для легкового автомобіля ДВЗ. Електромобілі також мають зарядні пристрої, інвертори та двигуни. Логістам доводиться перевозити менше транспортних засобів за одне завантаження й витрачати більше на паливо. Принаймні доти, доки не стане можливим широке використання комерційних вантажних електромобілів. Оскільки продажі електромобілів зростають, транспортні оператори матимуть інвестувати в обладнання для підтримки конфігурацій важчого навантаження.

Висока напруга. Показник часто досягає 650 вольтів, а батареї електромобілі виділяють пари, які збільшують вірогідність вибуху. Деякі регулятори попереджають, що машини можуть навіть несподівано рухатися через магнітні сили у двигунах.

Пожежі. Пожежі з електромобілями набагато складніше стримувати, ніж зі звичайними ДВЗ, також їх неможливо погасити. Перевізники повинні знати про надмірне навантаження на транспортні засоби, які переміщуються або розвантажуються, оскільки літієві акумулятори схильні до ударів, надмірної температури або вологості.

Потреба у додаткових спеціалізованих знаннях. Персонал має навчитися, як заряджати та поводитись з різними типами електромобілів, як діяти у разі несправностей чи виникнення пожежі. 

Більш повсякденна проблема для постачальників логістичних послуг – станції зарядки, а також правила щодо того, скільки транспортних засобів слід переміщати, перебуваючи в центрах зберігання або розподілу, щоб уникнути злиття заряду. 

Гравці та експерти сучасного логістичного ринку активно залучаються до вивчення проблеми транспортування електромобілів, розробки інноваційних рішень, які дозволять враховувати всі ризики, організовувати максимально ефективні та безпечні ланцюги перевезень. 

«Традиційно постачальники логістичних послуг мали тенденцію до навалу, перш ніж вантажі транспортних засобів досягли межі ваги. Ще донедавна перевізники мали змогу повністю завантажити ТЗ і не наближалися до максимального показника. Але тепер із повністю електричними акумуляторами для автомобілів, а також більшими, довшими та ширшими гібридами вони починають досягати межі», –  Майк Стерджун, виконавчий директор Асоціації європейської логістики транспортних автомобілів.

«Обмежень на логістику електромобілів менше, ніж на переміщення окремих батарей. Однак перевезення цих транспортних засобів все ще складніше, ніж традиційних із ДВЗ. Наприклад, ні російська, ні китайська залізниці не дозволяють перевозити електромобілі по залізниці», – Еммануель АРНО, виконавчий віцепрезидент з продажів та маркетингу GEFCO.

Хоча електрокари створюють операційні проблеми, ризики та небезпеки для логістики транспортних засобів, це майбутнє, до якого потрібно призвичаюватися вже сьогодні – запроваджувати нові заходи навчання та техніки безпеки, закуповувати спеціальне обладнання.

Електрифікація автомобільної промисловості має усі шанси принести користь логістиці. Стати поштовхом до розвитку, побудови індивідуальних ланцюгів поставок для кожного кейса, ретельного відстеження та дотримання стандартів. Провайдери логістичних послуг, які рухаються разом із клієнтами, ймовірно, будуть в авангарді змін до екологічного майбутнього.


 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!