Новини

Повернутися до переліку новин

Екологи прогнозують сильну посуху в цьому році

Екологи України прогнозують, що 2021 рік стане ще спекотніший, ніж попередній. Це призведе до проблеми з врожайністю, пересихання річок, а питання щодо питної води будуть загострюватися, як в нашій країні, так і в усьому світі.

Про це повідомила прес-служба Національного екологічного ради України, пише «РБК-Україна» .

«Очікується, що 2021 рік буде значно тепліший попереднього, який побив рекорди за кількістю днів у році з температурою вище 30 °С. Потепління стрімко відбувається в північних регіонах України. При цьому степ атакує посуха»- коментують експерти.

Відзначається, що такі зміни клімату можуть спровокувати передчасне дозрівання ярих культур і одночасно знизити їх врожайність. Крім того,  умови вегетації для озимої пшениці стануть більш сприятливими. Екологи повідомили, що озимий ріпак краще буде рости в північних регіонах і гірше в степу. На Північ перемістяться і зони вирощування сої та соняшнику.

За словами експертів, вирощування кукурудзи може стати проблематичним. Також прогнозується поширення різних хвороб рослин, шкідників, активізуються бур'яни.

За прогнозом екологів, в південних областях (Миколаївській, Херсонській, Одеській) стануть частішими посухи і суховії - їх кількість в найближчі роки зросте на 15-30%. Крім того, в Центрі почастішають град, сильні вітри. Екологи відзначили, що  на Захід прийдуть часті рясні дощі, тому повеней там не уникнути.

«Від неприродно жаркого клімату в першу чергу будуть страждати малі водотоки. Вони будуть міліти, пересихати. За останні двадцять років з карти України зникло понад десяти тисяч малих річок»- йдеться в повідомленні.

Відзначається,  що Україні потрібна продумана державна водна програма, яка б змогла вберегти більшу частину водойм від катастрофи.

Нагадаємо, що в  Верховній Раді зареєстрували законопроект №5202 «Про організації водокористувачів та стимулюванні гідротехнічної меліорації земель». За словами міністра аграрної політики і продовольства  Романа Лещенка , законопроект №5202 стане новим поштовхом у розвитку зрошення в Україні. Він є ключовим для аграріїв Півдня України, які вже другий рік поспіль страждають від посухи.

Джерело: latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!