Новини

Повернутися до переліку новин

Екомоніторинг, озеленення і гасіння пожеж: як газовидобувні компанії та громади Полтавщини дбають про довкілля

5 червня у світі відзначають День охорони довкілля. Дбайливе ставлення до природних ресурсів — одне з найважливіших завдань сучасності. Збереженню довкілля приділяє увагу не лише держава, а й соціально відповідальний бізнес. Зокрема, газовидобувні компанії проводять екомоніторинги, вдосконалюють виробниче обладнання, організовують соціальні заходи й екологічні акції.


Від екомоніторингу до створення природоохоронних зон

Серед ключових показників успішності компаній — корпоративна соціальна відповідальність. Вона має сім напрямів, один з яких — захист довкілля.

Газовидобувні компанії на територіях своєї діяльності регулярно проводять екомоніторинги: спостерігають за станом поверхневих і ґрунтових вод, контролюють викиди в атмосферне повітря, якість стічних вод, флору та фауну.

Аби все було об’єктивно, дослідження виконують незалежні організації. Результати отримують профільне міністерство та громадськість. Зокрема, для групи компаній Smart Energy, до складу якої входять полтавські Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» та «Аркона Газ-Енергія», детальні спостереження за станом довкілля проводить Національний науковий центр «Інститут агрохімії та ґрунтознавства імені Соколовського». У підсумку виходить значно більше інформації, ніж вимагає законодавство.

«Жодного разу експерти не виявили перевищення нами допустимих норм. Звіти оперативно публікуємо на сайті групи компаній Smart Energy. Усі охочі можуть ознайомитися з цією інформацією,» — говорить керівник Полтавського регіону групи Smart Energy Володимир Стецюк.

СП «Полтавська газонафтова компанія», що працює у Нехворощанській громаді, теж щоквартально робить дослідження. І навіть ширші, ніж того вимагає законодавство, про що схвально відгукуються екоактивісти.

«Екологічний моніторинг — обов’язкова складова діяльності кожного надрокористувача. Вимоги до цієї процедури унормовані державою й суворо контролюються. Проте соціально відповідальні підприємства нафтогазового сектору з власної ініціативи проводять додаткові дослідження. Збереження довкілля — в їхніх інтересах. Вони співпрацюють із громадами, спільно реалізують екологічні проєкти. Наприклад, СП «Полтавська газонафтова компанія» ініціювала створення заказника місцевого значення «Світлівщина», — зазначає президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Створення заказника «Світлівщина» газовидобувники ініціювали разом із місцевими активістами та науковцями ще 2019 року. Його площа — 500 га.

«Фокус компанії спрямований не лише на прибуток, а й на розвиток соціальної й екологічної сфер. Під час екодосліджень на околицях села Світлівщина виявили лучно-болотні угіддя, що є місцем гніздування птахів, які занесені до регіональних, загальнодержавних і європейських природоохоронних списків, — зазначає юрисконсульт СП «Полтавська газонафтова компанія» Людмила Хоміч.

Відстоювала цю ідею і науковиця Наталія Смоляр, яка понад 30 років опікується природоохоронними зонами.

«Разом з екологами підприємства вивчали, оцінювали біорізноманіття території. За реалізацію цього проєкту разом з представниками компанії отримали «Еко-Оскар» в межах проєкту «Екотрансформація-2019». Нині жителі Світлівщини оберігають заказник. Коли хтось розорює землю чи спалює траву, люди відразу телефонують мені та газовидобувникам,» — говорить кандидатка біологічних наук, екологиня, голова Полтавської обласної організації Українського товариства охорони природи Наталія Смоляр.

СП «Полтавська газонафтова компанія» отримала нагороду за створення заказника

Підприємства мають належну техніку, фахівців і головне — бажання дбати про довкілля

Підприємства нафтогазовидобувного комплексу усвідомлюють свою відповідальність за стан флори і фауни. Упродовж останніх років активно інвестують у європейське обладнання та впроваджують новітні технології на виробництвах.

«Вони застосовують більш екологічні сировини, бурові розчини. Використовують технології для очищення стічних вод, нейтралізації відходів буріння, зменшення викидів забруднювальних речовин, їх моніторинг,» — відзначає президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Так, ДТЕК Нафтогаз упродовж восьми років спрямувала на охорону праці, промислову безпеку та охорону навколишнього середовища понад 300 млн грн.

«Ми приділяємо надзвичайну увагу екологізації виробництва. Питання захисту навколишнього середовища закладені в ESG стратегію компанії. Адже наша спільна мета — забезпечення чистого довкілля для наших нащадків,» — зазначає Дмитро Дрягун, головний фахівець із охорони навколишнього середовища ДТЕК Нафтогаз.

Водночас газовидобувні компанії активно підтримують і різноманітні екологічні заходи та акції. У межах корпоративного соціального волонтерства компанія ДТЕК Нафтогаз щороку реалізує акції з озеленення на місцях, де веде свою виробничу діяльність. Цьогоріч майже 200 саджанців дерев і кущів передали голові Великосорочинській громаді.

Працівники ПрАТ «Природні ресурси» з групи компаній «Гео Альянс» у квітні прибрали стихійне сміттєзвалище у Лохвицькій громаді.

«Зібрали та вивезли два вантажних автомобілі побутового сміття. Такі прибирання проводимо щороку. «Природні ресурси» завжди пропонують свою допомогу. Не лише працюють на території громади, а й дбають про природу,» — говорить староста Яхників Наталія Сердюк.

У Яхниках працівники ПрАТ «Природні ресурси» допомогли прибрати звалище

А в Опішнянській та Сенчанській громадах, де працює АТ «Укргазвидобування» з Групи Нафтогаз, найбільше вдячні за допомогу у гасінні лісових і хатніх пожеж.

«Якщо нам необхідна спецтехніка, то звертаємося до них. Бо у нас такої поки що немає. Відмови від АТ «Укргазвидобування» не чули ще жодного разу,» — зазначає голова Опішнянської громади Микола Різник.

Збереження екосистем — одна з цілей сталого розвитку всього світу, визначених членами Організації Об’єднаних Націй. Цим принципом керуються і газовидобувні компанії Полтавщини. Тому активно впроваджують новітні технології на промислах, раціонально використовують природні ресурси та дбають про чистоту й озеленення територій, на яких ведуть діяльність.

Джерело: poltava.to

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!