Новини

Повернутися до переліку новин

Екосвідоме виробництво Kernel: комплексні зміни заради майбутнього

Визнання «ECОtransformation-2020» (ЕКОтрансформація) покликане сприяти формуванню нової системи цінностей, підтримувати лідерів бізнес-спільноти, які попри економічні труднощі формують справжні національні цінності — повагу до своєї землі, піклування про її збереження і процвітання

Розвиток «зеленої» енергетики – тренд навіть у країнах із надмірними запасами традиційних енергоресурсів. У Х'юстоні – нафтовому центрі США – 89% споживання припадають на відновлювані джерела. У Німеччині торік сонячна та вітрова енергія перевищили вугільну генерацію. «Зелена» енергетика – це не тільки про екологію, але й про здешевлення ресурсів та підвищення ефективності виробництв. Цей тренд охопив і Україну: за підсумками 2019 року країна стала восьмою в рейтингу привабливості інвестицій у відновлювані джерела енергії, піднявшись за рік на 55 позицій.

Найбільше інвестицій в «озеленення» спрямовує великий бізнес, відповідальність якого перед суспільством прямо пропорційна масштабам діяльності. Ключовим пріоритетом компанії Kernel як лідера серед українських агрокомпаній є відповідальне ведення бізнесу. Використання інноваційних технологій у виробництві, мінімізація впливу на довкілля, а також формування культури сталого розвитку в діловому середовищі. На підтвердження своїх намірів компанія приєдналася до найбільшої у світі ініціативи корпоративного сталого розвитку – Глобального договору ООН. Масштабне завдання команда Kernel вбачає у сприянні боротьбі зі зміною клімату та деградацією земель сільськогосподарського призначення. Шлях глобальної трансформації компанії необхідно пройти до 2030 року. Вже до 2021 року інвестиції у проєкти відновлюваної енергетики становитимуть $170 млн. Kernel обрав комплексний підхід до вирішення проблеми. Разом із реалізацією масштабних проєктів «зеленої» енергетики створюється екофрендлі-середовище в офісах, а громади в регіонах присутності навчають відповідального ставлення до довкілля.

Змінюємося, щоб клімат залишився незмінним

Головною причиною зміни клімату експерти вважають критично високу концентрацію вуглекислого газу (СО2) в атмосфері. Для мінімізації викидів парникових газів Kernel системно здійснює модернізацію виробничих потужностей і реконструкцію обладнання. Це допомогло компанії досягти рекордно низьких обсягів споживання енергії на тонну переробленого насіння соняшнику, а також найнижчих за весь період діяльності показників витрат енергії на тонну вирощеного врожаю.

За даними біоенергетичних асоціацій України, енергетичний потенціал лушпиння насіння становить майже 1 млн тонн нафтового еквіваленту. Ще одна перевага – прогнозований обсяг енергії. На відміну від «нестабільних» джерел генерації, вітру чи сонця, він не залежить від мінливої погоди, сезону, часу доби та регіону. Так, олійноекстракційні заводи компанії сумарно економлять приблизно 72 млн кубометрів газу щорічно, а енергоємність виробництва за останні п’ять років скоротилася на 12%.

Виробництво поступово переводиться з природного газу на біопаливо: заводи Kernel використовують котли на лушпинні соняшнику потужністю від 10 до 17 МВт для отримання пари, що використовується на сушку насіння соняшнику та виробництво олії. Енерговитрати на тонну вирощеної продукції скоротилися на 26%, викиди парникових газів на тонну переробленого насіння – на 13%.

Компанія скоротила прямі викиди парникових газів і ввела в експлуатацію першу когенераційну теплоелектростанцію, на стадії будівництва – ще шість установок. Сумарна встановлена електрична потужність – 94 МВт. Очікуване скорочення викидів парникових газів за рахунок заміщення електроенергії з мережі на енергію з біомаси – понад 700 тисяч тонн СО2 на рік (починаючи з 2023 року). Після запуску всіх установок підприємства вироблятимуть орієнтовно 700 ГВт-год «зеленої» електроенергії щорічно, спалюючи до 500 тис. т лушпиння соняшнику.

На заводах, елеваторах та агропідприємствах встановлено світлодіодне індустріальне освітлення. На елеваторах – теплогенератори, які працюють на відходах очищення зерна для мінімізації споживання природного газу.

Змінюємо культуру виробництва на ощадливу

Боротися з деградацією земель сільськогосподарського призначення Kernel допомагають інноваційні технології, що системно впроваджуються в агробізнесі.

Парк сільгосптехніки компанії регулярно оновлюється, стара техніка замінюється новою з вищою ефективністю використання пального.

Аналіз ґрунту всього земельного банку компанії (514 тис. га) проводиться у власній лабораторії, діяльність якої підтверджена відповідними сертифікатами. Задля збереження оптимального рівня поживних речовин у ґрунті компанія обирає збалансовану сівозміну та використовує виключно сертифіковані засоби захисту рослин. У період підживлення культури отримують ту кількість мікроелементів, яка потрібна їм для повноцінного розвитку. Таким чином ґрунти не перенасичуються.

Kernel спільно з громадською організацією «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» реалізує проєкт «Запилення бджолами». На прикладі власної пасіки компанія вивчає і досліджує ефективність запилення медоносними бджолами сільськогосподарських культур для підвищення їхньої врожайності. Крім того, проєкт спрямований на розвиток ринку платного запилення та налагодження взаємовигідної співпраці з бджолярами по всій Україні.

Компанія вже залучила до проєкту бджолярів 385 приватних пасік, на полях компанії було встановлено вулики з понад 19 000 бджолосімей.

Спільно з Інститутом мікробіології Kernel виводить на ринок органічний стимулятор росту рослин «Поліміксобактерин». Біологічно активні мікроорганізми, що входять до складу препарату, підвищують стійкість рослин до стресу та засвоюваність ними поживних речовин. Водночас «Поліміксобактерин» абсолютно не шкодить довкіллю, організму людини, тваринам і комахам, зокрема бджолам. Препарат, який попередньо був випробуваний компанією на понад 200 тис. га, наразі запущено у виробництво на потужностях компанії «БТУ-Центр».

Окрім цього, на полях Kernel використовується біологічний деструктор стерні «Екостерн», що оздоровлює ґрунт і запобігає деградації земель. Це ще одна розробка українських учених та підтримка аграріями вітчизняного виробництва.

Змінюємо підходи до відходів

Уже кілька років поспіль у компанії діє внутрішній проєкт Kernel’s GreenTeam. Співробітники Kernel систематично сортують сміття, батарейки, пластик, поліетилен та інше. Використаний папір відправляють на повторне перероблення. До речі, кількість використаного паперу в компанії значно знизилася з впровадженням електронного документообігу. Станом на сьогодні обмін цифровими документами становить 50% загального внутрішнього документообігу Kernel.

Велика увага приділяється економії ресурсів. Використання енергоощадних ламп, зниження температури опалювальних приладів у вихідні, а також після завершення робочого дня.

Змінюємо свідомість громад

Присутність компанії Kernel охоплює більшу частину регіонів України. Під опікою компанії перебувають 905 населених пунктів.

Разом із громадами щорічно реалізовуються тисячі соціальних проєктів. Новим видом співпраці стала ініціатива «Зелена громада». Компанія підтримує енергетичну незалежність громад і надає необхідні ресурси для встановлення сонячних батарей у населених пунктах. Частина громад уже перейшла на альтернативне вуличне освітлення.

До турботи про довкілля залучаються й найменші мешканці громад. Kernel провів конкурс для екоактивних школярів «Еко? Логічно!». Основною умовою участі була подача власних ідей із захисту довкілля. У рамках конкурсу було запропоновано 64 екологічні проєкти, які учасники готові впроваджувати у своїх громадах. Як подарунок переможці отримали контейнери для сортування (папір/пластик/батарейки), а громади взяли на озброєння низку способів підвищення екологічної свідомості.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!