Новини

Повернутися до переліку новин

Енергетичний level UP для українських підприємств

KNESS — є національним лідером з впровадження проєктів сонячної енергетики, в портфелі якої понад 200 реалізованих проєктів з відновлюваної й традиційної енергетики в різних регіонах України. Зокрема, компанія побудувала та обслуговує понад сотню ФЕС загальною піковою потужністю 1,3 ГВт. 

Наш світ безупинно змінюється, глобалізується, екологічна ситуація щодня варіюється. Аби підприємства залишились конкурентоспроможними на міжнародних ринках, їм необхідно вже зараз розпочинати еко модернізацію. Один із кроків до енергетичної незалежності є нова бізнес-модель FOG (Free Own Generation) by KNESS. Що це за послуга і які переваги вона відкриває для підприємств, поговоримо у статті із керівником відділу продажів KNESS.

Дмитро Малушенко, керівник відділу продажів KNESS 


Що передбачає  комплексна послуга “FOG” та хто може скористатися нею?

Рішення під ключ FOG (Free Own Generation) by KNESS — комплексна послуга з ефективного управління електроенергією підприємств із застосуванням відновлюваних джерел енергії. Це рішення дозволяє вивести підприємство на новий рівень — скорочувати свій “вуглецевий слід”, виготовляти продукцію на чистій енергії без шкоди майбутньому, а ще — перетворити вільні площі даху чи прилеглі незадіяні території на актив, зменшити собівартість продукції завдяки зниженню витрат на закупівлю електроенергії з зовнішньої мережі, зафіксувати ціну на електроенергію та стати на шлях сталого розвитку. 

Таку бізнес-модель на основі ВДЕ може застосувати будь-яке підприємство. Змінити свій підхід до електроспоживання найбільш вигідно підприємствам-експортерам для того, аби в першу чергу бути конкурентоздатним на міжнародному ринку, далі — виробникам продукції, у яких витрати на електроенергію займають значну частину собівартості продукції. 

Як це працює? 

KNESS пропонує комплексну послугу, а саме: проєктування, будівництво та введення в експлуатацію сонячної станції, яка інтегрується у внутрішню мережу підприємства, сервісне обслуговування ФЕС, а також постачання електроенергії з ринку та допомогу в залученні фінансування для реалізації проєкту.

Індивідуально проводиться аналіз споживання підприємством електроенергії, аби визначити потрібну потужність сонячної станції та максимально забезпечити графік споживання підприємства електроенергією з власного джерела генерації.

Це дозволяє зменшити витрати на закупівлю електроенергії з зовнішньої мережі. А щоб забезпечити максимальну віддачу від ФЕС, після реалізації проєкту за «серцебиттям» станції стежить сервісна компанія. Роль організатора енергобалансу виконує KNESS Energy, яка постачає необхідний обсяг електроенергії з ринку. У випадку, якщо генерація сонячної електростанції більша за споживання підприємства — KNESS Energy продаватиме надлишок генерації на ринку, а кошти за продаж перераховуватимуться підприємству.

Який розмір інвестицій замовника в будівництво і чи можливий супровід замовника?

З FOG підприємство має можливість інвестувати в реалізацію проєкту не більше 20% від повної вартості проєкту. Все інше рефінансує партнерський банк. Після завершення будівництва, яке триває три-чотири місяці, СЕС переходить у власність підприємства-замовника. Упродовж всього терміну окупності СЕС власник може бути спокійний, оскільки він не буде платити за електроенергію більше, ніж платив до встановлення власного джерела генерації. Після цього — підприємство отримуватиме безкоштовну електроенергію з власного джерела генерації.

Як на практиці працює система управління енергією підприємства Free Own Generation з використанням відновлювальної енергетики та які має переваги?

Найкраще пояснити модель на прикладі одного із реалізованих проєктів: підприємство ТОВ «Вінпромхолод» має у власності великі морозильні склади та пропонує послуги з відповідального зберігання продуктів харчування. 

«Для «виробництва» холоду ми споживаємо значну кількість електроенергії. Щоб оптимізувати витрати та зробити крок до енергонезалежності, ми вирішили улаштувати власне джерело чистої генерації, скориставшись запропонованим KNESS рішенням. Заощаджені на закупівлі електроенергії з ринку кошти плануємо перенаправляти на розвиток підприємства.

Для нас важливим є й те, звідки береться електроенергія. Всі ми бажаємо жити в чистому місті та дихати чистим повітрям — це все залежить від відповідальності й дій кожного. Сонячна електростанція дає можливість скоротити викиди СО2 в атмосферу щорічно на 106 тонн» — розповідає директор ТОВ «Вінпромхолод» Анатолій Дахновський.

Тож підприємство «Вінпромхолод» вже здійснив свою екомодернізацію та має змогу споживати чисту електроенергію з власної, улаштованої на даху сонячної електростанції. Відповідно підприємство отримує 20% електроенергії за рахунок власного джерела генерації, що дає можливість щорічно зменшувати викиди СО2 в атмосферу та оптимізувати витрати на електроенергію. 

Що в результаті отримує підприємство з FOG?

Free Own Generation — дає можливість підприємствам:

  • економити на закупівлі електроенергії за рахунок споживання з власного джерела генерації;
  • сплачувати фіксовану ціну за електроенергію, яка нижча за ринкову;
  • зробити крок до енергонезалежності;
  • виробляти продукцію на чистій енергії;
  • знизити собівартість продукції;
  • підвищувати ESG бізнесу;
  • збільшити капіталізацію бізнесу, оскільки власна сонячна станція — це й актив;
  • скоротити свій вуглецевий слід та вплив на екологію;
  • слідувати концепції сталого розвитку — Sustainability.
     

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!