Новини

Повернутися до переліку новин

Енергоефективність по-хмельницьки: дегазація та твердопаливні котли

23 лютого проект "Екологія підприємства" відвідав Хмельницький з метою подальшого вивчення питань енергоефективності та відновлюваної енергетики. Ми побували на об'єктах, де були впроваджені енергоефективні заходи та реалізовані проекти з використанням відновлюваних джерел енергії, щоб вивчити приклад успішної співпраці міста Хмельницького, Проекту USAID та Держенергоефективності.

Під час прес-брифінгу спікери зазначили, що синергія їх зусиль допомогла Хмельницькому у підвищенні рівня енергоефективності, використанні альтернативних джерел енергії у секторі бюджетних будівель та реформуванні муніципального енергетичного сектору заради комфорту містян, економії бюджетних коштів та поліпшенні кліматичної ситуації.

За підтримки проекту USAID у Хмельницькому розроблено і прийнято План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2025 року. Установка з дегазації, яка видобуває звалищний газ і переробляє його в електроенергію та багато інших енергоефективних проектів дозволять Хмельницькому не тільки скоротити свої витирати на енергоресурси, а й активно використовувати альтернативні джерела енергії та значно зменшити обсяг викидів вуглекислого газу в атмосферу. Крім того, зекономлені кошти місто зможе направити на рекультивацію міського полігону твердих побутових відходів.

Також ми відвідами Хмельницьктеплокомуненерго - підприємство, що за час своєї роботи:

  • замінило понад 30 кілометів застарілих теплових мереж в місті, з яких 10,5 кілометрів - за два останні роки;
  • встановило твердопаливні котли і геліоколектори на місцевих котельнях та ЦТП;
  • здійснило одну з наймасштабніших реконструкцій всіх великих котелень підприємств;
  • шість років поспіль - це краще підприємство теплоенергетики України.

З метою економії природного газу за рахунок заміщення його твердим паливом у 2014 році в котельнях та ЦТП підприємства було змонтовано п’ять  твердопаливних котелень з дев’ятьма твердопаливними котлами загальною тепловою потужністю 8,01 МВт.

У 2015 році підприємство встановило ще два твердопаливні котли потужністю 0,950 МВт, чотири котли потужністю один МВт та два котли потужністю 1,5 МВт. У 2017 році виконана реконструкція котельні по вулиці Трембовецької із встановленням двох твердопаливних додаткових котлів.

Таким чином на підприємстві функціонує дев’ять котелень з 19 котлами загальною тепловою потужністю 16, 79 МВт, що працюють на альтернативних видах палива (дерев'яна тріска, пелети тощо). Очікувана економія природного газу становить близько 6,5 мільйоків кубометрів на рік. З моменту впровадження, станом на 1 січня 2018 року, твердопаливними котлами вироблено 51,5 тисяч Гкал теплової енергії.

Котельня за адресою вулиця Майборського була запущена в роботу 10 берзня 2015 року. Обсяг залучених інвестицій з місцевого бюджету становить 979 тисяч гривень. В котельні встановлено два вітчизняні біопаливні котли, які працюють на трісці. Потужність котельні складає 1,634 Гкал/год, що дозволяє місту економити 1 825, 5 тисяч кубометрів на рік та опалювати прилеглі бюджетні установи та житлові будинки.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!