Новини

Повернутися до переліку новин

Граждане требуют чистой воды: как Швейцария очистила свои реки и озера

Сьогодні Швейцарія добре відома найчистішими озерами і річками.

Чисті річки, струмки і озера в Швейцарії – це щось само собою зрозуміле, за якістю води ця країна не має собі рівних у Європі, а може, й у світі.

Складно собі уявити, але аж до 1950-х років купатися у швейцарських озерах і річках наважувалися або божевільні, або байдужі до власного здоров'я люди. Неочищені побутові та промислові стічні води скидали просто у природні водойми. До 1960 року лише 14% швейцарських домогосподарств були підключені до системи очищення стічних вод.

Як Швейцарія змогла змінити цю ситуацію? Диво? Ні, просто розумне планування і розуміння такої речі, як "суспільне благо".


«Купання на ваш страх і ризик»

Брудна піна на поверхні води, залишки туалетного паперу на берегах озер і річок, скупчення гнилих водоростей, риба, яка спливає догори черевом – повільна екологічна катастрофа лише 70 років тому не просто кидалася тоді в очі, але і завдавала серйозного удару по нюху.

"У моєму дитинстві, в 1970-ті роки, а особливо за часів моїх батьків, проковтнувши трохи води з річки, легко можна було підхопити жорсткий розлад шлунка. Плакати з попередженням: "Купання – на ваш страх і ризик" були у Швейцарії невід'ємним елементом ландшафту", – згадує керівник відділу водних ресурсів Федерального відомства у справах охорони довкілля Міхаель Шерер.

Останньою ж краплею, напевно, стала епідемія тифу, яка спалахнула в 1963 році на знаменитому курорті Церматт.

Жертвами цієї хвороби, з якою ми зазвичай пов'язуємо громадянські війни та інші катастрофи, в мирній Швейцарії стали 450 осіб, троє з них померли.

І тоді в країні вирішили докорінно змінити ситуацію.

Свою роль зіграла і швейцарська пряма демократія. Скориставшись своїми невід'ємними і гарантованими конституцією громадянськими правами, швейцарці 1967 року запустили народну законодавчу ініціативу "Про захист водних ресурсів від забруднення".

Голосування так і не відбулося, але тільки тому, що уряд і парламент усвідомили необхідність прийняття відповідних законодавчих заходів.

Тож у 1971 році в Швейцарії скидати в річки неочищені стоки був суворо заборонено. Станом на 2005 рік доступ до систем очищення стічних господарсько-побутових вод мали вже 97% швейцарських домогосподарств.

Наразі каналізаційна система країни має загальну довжину 130 тис. км, що еквівалентно довжині трьох екваторів, в країні діють щонайменше 800 водоочисних підприємств.

Зрозуміло, що вся ця "розкіш" безкоштовною не була і не є. Загалом у розбудову національної водоочисної інфраструктури швейцарці вклали приблизно 50 млрд франків.

Тільки за рахунок коштів федерального бюджету в цей проєкт було вкладено 5,3 млрд франків.

Цього року по цій лінії будуть інвестовані останні 10 млн франків.

Залишається питання: скільки коштувала громадянам Швейцарії чиста вода?

Витрати на очищення стічних вод у Швейцарії покривають зі зборів, що стягуються на основі принципу: "Чим більше забруднив, тим більше платиш".

Муніципалітети, громади та інші муніципальні осередки локального рівня стягують з громадян щомісячні платежі з метою фінансування роботи міських підприємств житлово-комунального господарства, що забезпечують водопостачання і водовідведення.

Ставка таких зборів, як завжди у Швейцарії, може помітно відрізнятися від кантону до кантону і від міста до міста, змінюючись в діапазоні від 20 до 70 франків на місяць на сім'ю з чотирьох осіб (530-1850 грн).


Завдання на найближчі 20 років

Тепер нікому в Швейцарії і на думку не спадає з підозрою дивитися на озерні або річкові води.

Звісно, з дна водойм постійно піднімають якісь дивні предмети, а нещодавно з'ясувалося, що свого часу на дні деяких озер армія утилізувала старі невикористані боєприпаси.

Але це вже інша історія, а факт лишається фактом: у справі захисту своїх природних багатств, зокрема водних ресурсів, Швейцарія досягла величезних успіхів.

Тепер, на подив туристів, мешканці купаються навіть у річці, що протікає по центру міста. Чиста вода – це більше не особливий привілей чи везіння, вона стала абсолютно нормальним явищем.

Воду з-під крана у Швейцарії теж можна спокійно пити, за якістю вона еквівалентна мінеральній. Таку "воду з-під крана" навіть замовляють і, як правило, безкоштовно, отримують у ресторанах.

Звичайно, проблеми поки залишаються.

Подекуди наявні у воді сліди пестицидів, залишки гормональних препаратів і навіть... кокаїну все ще дуже негативно впливають на тваринний і рослинний світ Швейцарії. Найсучасніші очисні споруди все ще не здатні на сто відсотків відфільтрувати з води буквально всі шкідливі домішки.

Тому зараз у Швейцарії розроблена і готується до реалізації національна програма, в рамках якої в період до 2040 року в країні повинні бути реконструйовані буквально всі водоочисні підприємства, щоби стічні води були повністю вільні від будь-яких навіть мінімальних забруднень.

На цей проєкт у Швейцарії планують витратити близько одного мільярда франків.

Джерело: www.eurointegration.com.ua


Запрошуємо на обговорення проблем води в промисловості на ІІ Щорічний бізнес-форум з промислової екології «ECO-MODERNIZATION-2021: КРАЩІ ПРАКТИЧНІ РІШЕННЯ» у місті Київ.

31 березня — Вода в промисловості

Знайдемо рішення разом! Долучайтеся!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!