Новини

Повернутися до переліку новин

Інновації та впровадження новітніх технологій ДТЕК Нафтогаз – запорука ефективного і екологічного газовидобутку

ДТЕК Нафтогаз – найбільша в Україні приватна газовидобувна компанія, що веде свою діяльність в Полтавській та Харківській областях. Компанія видобуває природний газ, використовуючи інноваційні технології на кожній ланці ланцюга виробництва. Пошук вуглеводнів та розробка родовищ проводиться з мінімальним впливом на довкілля.

Мінімізація обсягу утворення відходів

ДТЕК Нафтогаз успішно бурить надглибокі свердловини зі застосуванням сучасних технологій утилізації відходів. Під час буріння свердловин утворюється буровий шлам – суміш із гірської породи та залишків бурового розчину. Зазвичай українські компанії збирають шлам у розташовані на території промислового майданчика спеціальні ізольовані ємності – амбари, накопичені відходи в яких після завершення робіт нейтралізуються та захоронюються.

На промислових майданчиках ДТЕК Нафтогаз забезпечено оброблення всього обсягу утворюваного бурового шламу. Під час розробки родовищ компанія застосовує безамбарний метод буріння свердловин. Цей метод буріння відповідає міжнародним екологічним стандартам.

Для очищення шламу використовується спеціальне обладнання (блок коагуляції-флокуляції, центрифуги та вібросита), що дає змогу більш ефективно відділити вибурену породу від бурового розчину, і розділити вибурений шлам на рідку і тверду складові. Надалі відходи передаються ліцензованим організаціям, а очищений буровий розчин повторно використовується при бурінні.

ДТЕК Нафтогаз застосовує систему недиспергуючого бурового розчину NDDM. Це призводить до зменшення загального обсягу утворення відходів буріння майже на 30% і повного уникнення скидів надлишкового бурового розчину і відмови від його розведення водою. Також результатом такого кроку стало скорочення обсягів споживання водних ресурсів за рахунок повторного використання очищених вод.

Екологізація пошуку вуглеводнів

Екологічна відповідальність – основний принцип компанії, який впроваджується вже на етапі розвідувальних та підготовчих робіт на території ліцензійних ділянок. У 2020 році ДТЕК Нафтогаз розпочав реалізацію важливого проєкту з проведення сейсморозвідки за допомогою екологічної бездротової технології.

Вперше в Україні в межах Дніпровсько-Донецької западини використано безкабельну багатоканальну телеметричну цифрову сейсмореєструючу систему з передачею даних в режимі реального часу та можливістю накопичення даних в польових модулях у разі втрати радіозв’язку.

Використання безкабельних систем збору сейсмічної інформації дозволяє не тільки провести розвідку корисних копалин у важкодоступних місцях, але й зробити це з мінімальним впливом на навколишнє природне середовище. Технологія не потребує використання спеціальної важкої техніки, тому зберігає зелені насадження та дає змогу завершити розвідку у коротші терміни.

Контроль за станом підземних вод

В рамках комплексу гідро-геохімічних досліджень, компанією на територіях діяльності створено спеціальні локальні режимні спостережні мережі, що складаються зі спостережних та артезіанських свердловин господарсько-питного водопостачання. Регулярно проводяться дослідження якісного стану підземних вод, заміри статичного рівня води. Адже контроль за станом природних вод на ділянках розташування об’єктів нафтогазового комплексу є одним із основних завдань компанії у сфері охорони навколишнього середовища.

Зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря

З огляду на динамічний ріст видобутку та збільшення потужності установок з переробки вуглеводневої сировини, екологізація виробничих процесів є умовою ефективної модернізації виробництва.

В результаті збільшення видобутку вуглеводневої сировини збільшилися й обсяги низьконапірних газів, що з'являються в процесі стабілізації газового конденсату. Раніше утилізація, тобто спалювання, таких низьконапірних газів відбувалася на факельному амбарі установки з підготовки вуглеводневої сировини. Іншими словами, відбувалися як прямі втрати природного газу, так і додаткові викиди забруднюючих речовин, в тому числі парникових газів.

З метою зменшення втрат природного газу при підготовці вуглеводневої сировини до транспортування, а також задля скорочення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря при спалюванні низьконапірних газів, на Олефірівській УППГ та Семиренківській УКПГ проведено реконструкцію і облаштовано вузол утилізації низьконапірних газів (встановлено блочну малогабаритну компресорну установку).

Таким чином ДТЕК Нафтогаз досягнув скорочення:

1) Обсягів втрат природного газу на 292 тис. м3/ рік;

2) Викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря:

  • Оксиду вуглецю – 59,86 тон/рік
  • Метану – 7,183 тон/рік
  • Оксидів азоту (у перерахунку на діоксид азоту) – 0,479 тон/рік
  • Сажі – 7,183 тон/рік.

Також з метою оптимізації обсягів використання хімічних реагентів та запобігання викидам забруднюючих речовин в атмосферне повітря на Семиренківській УКПГ та Мачухській УПГ проведено реконструкцію насосної подачі реагентів. Насоси з низькою ефективністю замінено на сучасне обладнання німецького виробництва компанії LEWA, що призвело до зменшення річних обсягів викидів метанолу в 10 разів.

Система екологічного менеджменту

Система екологічного менеджменту на підприємствах ДТЕК Нафтогаз дозволяє контролювати та коригувати аспекти впливу кожної ланки виробничої діяльності на навколишнє природне середовище з метою мінімізації цих впливів. З 2015 року підприємства ДТЕК Нафтогаз підтверджують свою відповідність міжнародному стандарту системи екологічного менеджменту ISO 14001:2015, залучаючи незалежних експертів – представників південнокорейського сертифікаційного органу G-CERTI. Попри зростання обсягів видобування вуглеводнів, реалізація засад екологічного менеджменту дозволила ДТЕК Нафтогаз зменшити викиди окремих забруднюючих речовин в атмосферне повітря на майже 90%.

ДТЕК Нафтогаз постійно ініціює масштабні проекти, успішна реалізація яких створює підґрунтя для тиражування інноваційних технологій на всю галузь і впровадження нових підходів для газовидобувних робіт в Україні. Масштабні інвестиції у сучасні технології зробили компанію лідером екологічної модернізації української газопромислової галузі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!