Новини

Повернутися до переліку новин

Інноваційна програма МХП: Біогаз 5.0 для вуглецевонейтрального виробництва

Від редакції:

Наприкінці 2019 року Єврокомісія опублікувала Європейську зелену угоду. Амбітна мета, поставлена Європою — стати кліматично нейтральним континентом до 2050 — вже тягне за собою певні політичні і бізнесові зобов’язання перед партнерами з ЄС. Тому виробники України ігнорувати тенденцію не можуть. Охорона довкілля з модного тренду перетворилася на вимогу часу, зелені проєкти стають економічно обґрунтованими, дешевшими і стають окремим бізнесом. Компанія МХП поставила перед собою амбітну мету — досягнути вуглецевої нейтральності до 2030 року. Яку інноваційну програму пропонує МХП для вуглецевонейтрального виробництва? З’ясовуємо в матеріалі.


Стратегічна мета переходу до кліматично нейтрального зумовить суттєве пришвидшення енергетичних трансформацій в країнах ЄС, що відображатиметься на усіх сферах економіки, а також на співпраці з іншими країнами Європи та світу.

Тому виробники України ігнорувати тенденцію не можуть. Охорона довкілля з модного тренду перетворилася на вимогу часу, зелені проєкти стають економічно обґрунтованими, дешевшими і стають окремим бізнесом.

Компанія МХП ставить перед собою амбітну мету — досягнути вуглецевої нейтральності до 2030 року. Якісні товари можна і потрібно виробляти без шкоди довкіллю, що і робить вертикально інтегрований холдинг МХП.

Значну частину займає трансформація сільського господарства: стратегія зі сталого використання хімікатів та зменшення викидів СО2 у повітря. 
В межах цього має бути передбачена низка заходів, зокрема:

  • трансформація сільської місцевості;
  • модернізація та зміни в підходах до роботи аграрних підприємств;
  • пакет кліматичних законів; 
  • розвиток біоенергетики, відновлюваної енергії та екопродукції. 

В межах European Green Deal дуже важливою є реалізація біогазових та біометанових проєктів в сільському господарстві.


Довідково:

Біогаз — це елегантна технологія, що перетворює органічні відходи в «чисту» енергію і органічні добрива.


Біогазові технології динамічно розвиваються у світі. Їх розвиток робить великий вклад в екологічну та енергетичну безпеку країни. Біогазовий сектор має потенціал зменшення викидів парникових газів в ЄС на 10 %. 

Україна з її потужним аграрним сектором та сировинною базою має чудові передумови для розвитку біогазових технологій.  Інноваційним лідером в біогазовій та біоенергетичних галузях в Україні є вертикально інтегрований холдинг МХП. Як це працює?

Ключ 1

Біогазові проєкти МХП — це інструмент декарбонізації виробництва та досягнення вуглецевої нейтральності. 

Реалізація біогазових проєктів українською компанією МХП почалась задовго до презентації Європейської зеленої угоди ЄС. МХП з 2013 року експлуатує біогазовий комплекс ПрАТ «Оріль-Лідер» у Дніпропетровській області. Встановлена енергетична потужність — 5,5 МВт.

У грудні 2019 року вертикально інтегрованим холдингом МХП було введено в експлуатацію першу чергу біогазового комплексу «Біогаз Ладижин» із встановленою енергетичною потужністю 12 МВт. 

Об’єкт розташований неподалік міста Ладижин, у селі Василівка Тульчинського району Вінницької області. Лише перша черга може забезпечити електроенергією на побутовому рівні всіх мешканців Тульчинського та Гайсинського районів Вінницької області. А в промисловому масштабі виробленої енергії має вистачити для забезпечення електрикою близько 40 % потужностей агроіндустріального сектору МХП.

У реалізації проєкту МХП «Біогаз Ладижин» взяли участь ряд потужних німецьких та українських компаній та виробників. 

Зокрема, серед німецьких компаній це: Wolfsystem, Ellman Engineering, ABB Germany, Siemens, Caterpillar Germany та інші. Ефективна інноваційна співпраця МХП, ряд українських та 10 німецьких компаній дала можливість спроєктувати, побудувати та вивести на планову енергетичну потужність унікального в європейських та світових масштабах проєкту «Біогаз Ладижин».

Рис. 1. Біогазовий комплекс МХП «Біогаз Ладижин»

Таким чином, проривні екоінноваційні рішення МХП впроваджує ще до того, як це стає трендом.

Рис. 2. Біогазовий комплекс МХП «Оріль-Лідер»

Ключ 2

МХП останні роки успішно реалізовувала концепцію «Біогаз 3.0», і сьогодні починає впровадження технологій «Біогаз 5.0».

Біогаз 5.0 —  це утилізація відходів + чиста енергія + органічні добрива + скорочення викидів парникових газів + виробництво СО2 та біометану + інтеграція технологій «зеленого» водню.

Рис. 3. Еволюція поколінь біогазових технологій

У березні 2021 року в центральному офісі ПрАТ «МХП» відбулася знакова подія для інновацій в енергетиці — підписання Меморандуму про взаєморозуміння та стратегічне партнерство між ПрАТ «МХП Еко Енерджи» та німецькою компанією «Ellman Engineering» у проєкті: «Біологічна метанізація «зеленого» водню».


Рис. 4. Президент МХП Еко Енерджи Олександр Домбровський та директор Ellmann Engineering Райк Елльманн в офісі МХП

Документ підписали: президент МХП Еко Енерджи Олександр Домбровський та директор Ellmann Engineering Райк Елльманн.

Інтеграція технологій «зеленого водню» та біометану  — це справжній прорив в «чистій» енергетиці. 

В межах інноваційного та технологічного співробітництва розпочалось проведення ряду спільних досліджень, спрямованих на розробку технологій виробництва «зеленого» біометану, що відповідає положенням Директив RED I та RED II. Дослідження проходитимуть в кілька етапів як на території України, так і в Німеччині. 

Компанія МХП має суттєвий потенціал виробництва біометану. На існуючих потужностях біогазових комплексів можливим є виробництво близько 40 млн метрів кубічних на рік біометану; на основі органічних відходів компанії обсяги можуть становити близько 100 млн метрів кубічних на рік; а на основі органічних відходах з інтеграцією «зеленого» водню — 150 млн метрів кубічних на рік.

Президент МХП Еко Енерджи, заступник голови правління МХП Олександр Домбровський зазначив:

«Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських угідь, і, відповідно, один з найкращих в світі потенціалів аграрної сировини для виробництва біометану.
Загальний потенціал заміщення імпортного природного газу українським біометаном – ми оцінюємо – мінімум 8 млрд куб. м на рік. Але якщо говорити про біометан, «зелений» водень, синтез певних технологій – то ця цифра збільшиться. 

У 2019 році ми імпортували енергетичних ресурсів (вугілля, нафта, дизпаливо, бензин, ядерне паливо) на 15 млрд доларів. Ці гроші забрані з української економіки та проінвестовані фактично в економіки інших країн. Ось уявіть, що ми стали енергетично незалежними та нам не потрібно платити  ці мільярди.

Уже сьогодні є багато компаній в Європі, які готові купувати український біометан по достатньо високій ціні для того, щоб скорочувати викиди CO2 та отримувати екологічну вигоду. Це вже стає потужним експортним ресурсом та не впливає на підвищення цін на енергетичні ресурси на внутрішньому ринку України».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!