Новини

Повернутися до переліку новин

Інтегрований дозвіл – новий механізм регулювання промислового забруднення

18 листопада 2020 року Комітет з питань екологічної політики та природокористування взяв за основу законопроєкт № 4167, поданий КМУ від 29.09.2020 року «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення». Цей документ передбачає запровадження інтегрованого дозволу, що призведе до зменшення промислового забруднення, – пише заступник голови правління ГО "Всеукраїнська організація "Зелений Фонд" Назар Бекетов у своєму блозі на ЛІГА.net.

Які переваги прийняття законопроєкту для України?

Законопроєкт № 4167 «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» розроблено з урахуванням вимог Директиви № 2010/75/ЄС про промислові викиди (інтегроване запобігання та контроль забруднення) відповідно до зобов’язань за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Законопроєкт запроваджує інтегрований дозвіл для великих підприємств, які є найбільшими забруднювачами довкілля. Дозвіл передбачає комплексний підхід до підприємства та об’єднуватиме ті дозволи і умови, які на сьогодні покриваються дозволами на поводження з відходами, спеціальне водокористування і дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Однак, це не формальне об’єднання дозволів, а нові європейські підходи до визначення нормативів викидів (скидів), що будуть застосовуватися на основі найкращих доступних технологій та методів управління.

Запровадження цього дозволу сприятиме модернізації виробництва та впровадженню нових найкращих доступних технологій, а також призведе до зменшення промислового забруднення, покращення стану довкілля та здоров’я людей.

За даними Інституту оцінки та вимірювання показників здоров’я (Institute for Health Metrics and Evaluation), у 2015 р. на кожного жителя України припадало близько 106 кг викидів забруднюючих речовин, а у 2016 р. викиди у атмосферу збільшилися майже на 8% та становили понад 3 млн тонн. Найвищий рівень забруднюючих речовин в атмосферному повітрі зареєстровано у містах південно-східного регіону, де розташовані найбільші промислові виробництва. Доведено, що у цих містах загальний рівень захворюваності населення на 25-40% вищий, ніж у відносно чистих.

Висока ефективність нового механізму в країнах ЄС

Впровадження нового механізму регулювання промислового забруднення показало високу ефективність в країнах ЄС. Понад 50 000 промислових установок ЄС отримують інтегрований дозвіл. Директива є найдієвішим і основним інструментом для регулювання промислового забруднення в ЄС і має на меті досягти високого рівня захисту здоров'я людей та навколишнього середовища в цілому.

Система контролю за виконанням природоохоронного законодавства промисловістю

Законопроєктом передбачена процедура отримання інтегрованого дозволу через електронну систему, де всі дані щодо промислового забруднення та впливу на довкілля будуть опубліковані у вільному доступі.

Громадськість матиме доступ до даних, що декларує оператор підприємства, та зможе ефективно захищати свої екологічні права.

Змінюється підхід контролю за діяльністю промислових установок, а саме контролюючий орган:

  • братиме участь у процесі визначення умов дозволу;
  • систематично оцінюватиме ризики для довкілля;
  • здійснюватиме перевірки дотримання умов інтегрованого дозволу;
  • складатиме акт у відповідності умовам дозволу.

Маємо надію, що парламент невдовзі підтримає законопроєкт № 4167. Адже саме з прийняттям цього документу Україна отримає шанс на встановлення чітких процедур та прозорих відносин для суб’єктів господарювання, державних органів і громадськості у сфері видачі інтегрованого дозволу, впровадження найкращих доступних технологій та методів управління; реалізацією вимог державної політики у сфері управління, запобігання, зменшення та контролю промислового забруднення та виконанням зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Джерело: ЛІГА.net

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!