Новини

Повернутися до переліку новин

Кращий досвід: створення муніципального енергокооперативу шляхом спільнокошту місцевих мешканців

Потенціал по скороченню споживання енергоносіїв в Україні сьогодні складає більше 50% від існуючого рівня, а це вивільнення додаткових енергетичних та фінансових ресурсів для потужного економічного розвитку міст. Одним з проєктів, який покликаний забезпечити сталий енергетичний розвиток та покращення кліматичний умов є «Сонячне Місто» у Славутичі Київської області.

Цей перший в Україні муніципальний енергокооператив спрямований на побудову сонячної електростанції для отримання прибутку за зеленим тарифом. Електростанція належить кооперативу «Сонячне Місто», який провів кооперативний спільнокошт. Він є муніципальним, бо одним із засновників споживчого товариства «Сонячне місто» є комунальне підприємство Славутицької міської ради – «Агентство регіонального розвитку».

Основною діяльністю енергокооперативу буде будівництво та експлуатація сонячних електростанцій, які планується розмістити на дахах муніципальних будівель міста (басейни, фізкультурні комплекси, школи мистецтв, палац культури, Кіноконцертний комплекс та ін.) А учасниками кооперативу мають переважне право бути саме мешканці міста. Крім того, 5% чистого прибутку, отриманого від реалізації електроенергії за «зеленим тарифом», буде направлено до спеціального міського фонду. Ці кошти, переважно, будуть використовуватись на реалізацію стратегії енергоефективності та енергозаощадження, планується створення місцевого фонду енергоефективності.

Сонячна електростанція має максимальну потужність генерації 218 кВт (DC) та пікову 200 кВт (AC). Кооператив орендує дахи до 2049 року в комунального підприємства «Агентство регіонального розвитку». Електростанцію приєднано до комунальної мережі, якою оперує Чернігівобленерго. Відповідно до вимог українського законодавства, несучу здатність конструкцій будівель було перевірено на предмет здатності тримати навантаження від сонячної електростанції.

Згідно із ТЕО проекту та проведених переговорів із різними учасниками ринку, кооператив буде використовувати фотолектричні модулі Cheetah 60M 335 Watt виробництва компанії JINKO Solar, що належить до трійки лідерів по виробництву високоякісних фотовольтаїчних модулів найвищого класу якості — Tier 1. Кооператив планує відслідковувати генерацію за допомогою використання спеціальноих дата-логгерів (data-loggers) — пристроїв, що дають великий зріз даних по роботі станції у реальному часі.

Всі ці дані будуть доступні для членів кооперативу — вони зможуть їх відслідковувати з телефону або з комп’ютера.

Для жителів громади це можливість для інвестування в привабливу «зелену енергетику» з низьким порогом входу для інвестора – вартість паю в кооперативі планується на рівні 400-500 $; Також це стабільний дохід для учасників кооперативу з прив’язкою до € і власність на генеруючі потужності в межах міста, а після 2030 року можливість забезпечувати себе власною енергією.

Безпосередньо для міста, для всієї громади, створення місцевої генерації створює умови для енергетичної незалежності та переходу на використання енергії з відновлювальних джерел, а в майбутньому – перехід на повне заміщення використання енергії з викопних джерел. Створення фонду для фінансування важливих міських проектів прискорить реалізацію Плану дій сталого енергетичного розвитку.

Цей проєкт здобув Диплом І ступеня у щорічному конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування»–2020 у категорії «Формування безпечного, комфортного та привабливого життєвого середовища». Основним організатором конкурса виступає Мінрегіон України у партнерстві з асоціаціями органів місцевого самоврядування за підтримки Ради Європи.

Прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!