Новини

Повернутися до переліку новин

Мета та концепція екологічного нормування граничнодопустимих скидів забруднюючих речовин разом зі зворотними водами у поверхневі водні об’єкти

Здоров’я і добробут людей залежить від якості і кількості водних ресурсів, зосереджених в річках, озерах і підземних горизонтах.

Оскільки водне середовище - циклічне, кругообіг води в природі ніхто не скасовував, а забруднення навколишнього середовища, зокрема, через недостатнє очищення стічних вод, безпосередньо впливає на екологічну ситуацію у водоймах. Тож питання нормування зворотних вод необхідно розглядати не тільки як нормативну необхідність, а і як усвідомлений підхід щодо комплексного управління водними ресурсами.

При формуванні хімічного складу природних вод визначають переважно дві групи чинників:

• прямі фактори, що безпосередньо впливають на воду (тобто дію речовин, які можуть збагачувати воду розчиненими сполуками або, навпаки, виділяти їх з води): склад гірських порід, живі організми, господарську діяльність людини, виробничу діяльність;

• непрямі фактори, що визначають умови, в яких протікає взаємодія речовин з водою: клімат, рельєф, гідрологічний режим, рослинність, гідрогеологічні та гідродинамічні умови тощо.

Водним кодексом України (ст. 70) встановлено, що скидання стічних вод у водні об’єкти допускається тільки за умови наявності нормативів граничнодопустимих концентрацій та встановлення нормативів граничнодопустимого скидання забруднюючих речовин.

Головною метою нормування якості вод є забезпечення охорони та захисту водних об’єктів від забруднення, засмічення і виснаження.

Нормування якості води полягає у встановленні для води водного об’єкта сукупності допустимих значень показників її складу і властивостей, у межах яких надійно забезпечується здоров’я населення, сприятливі умови водокористування і екологічне благополуччя водного об’єкта.

З метою недопущення забруднення і виснаження водних ресурсів необхідний комплексний підхід до нормування, плати за забруднення, моніторингу, впровадження природоохоронних заходів, регулювання та управління водними ресурсами єдиним органом.


На ALTERNATIVE ENVIRONMENTAL PLATFORM-2020 «ECO-MODERNIZATION», що відбудеться 7-9 жовтня, під час онлайн-конференції «Охорона водних та земельних ресурсів» разом з експертом Оксаною Скляренко, членом ПАЕУ, будемо шукати відповіді на наступні запитання:

- кому необхідно проводити нормування забруднюючих речовин, короткий опис ніш і діяльності підприємств;

- навіщо розробляти проєкт норм граничнодопустимого скиду (ГДС) забруднюючих речовин і як це безпосередньо пов’язано з 4-ма законами Баррі Коммонера;

- згідно з чим? Законні підстави для розробки нормативів ГДС забруднюючих речовин, нормативні акти, якими регламентується виконання цієї вимоги;

- як? Основні інструменти для проведення розрахунку нормативів ГДС забруднюючих речовин;

- проблематика питання, чому не працює? Відсутність єдиного підходу з управління водними ресурсами;

- хто несе відповідальність? Впровадження принципу «забруднювач платить», але при цьому повинні враховуватися фактори обсягів забруднення;

- розглянемо, які інструменти необхідно застосувати, щоб це запрацювало локально для суб’єкта господарювання та в комплексі (бізнес та держава).

 

Долучайтеся до участі!


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!