Новини

Повернутися до переліку новин

METRO WASTE COLLECTION POINT: пункт роздільного збору відходів

«МЕТРО Кеш енд Кері Україна» як частина великого міжнародного рітейлера METRO AG підтримує глобальні тенденції щодо збереження навколишнього середовища та прагне бути корисною для суспільства, де ми живемо та працюємо, впроваджуючи волонтерські, соціальні та екологічні ініціативи. Як лідер з підтримки незалежного бізнесу компанія відповідально веде свою діяльність і цим самим долає звичні обмеження на шляху до розвитку. Надихаючи мотивуючи і заохочуючи клієнтів мережі та партнерів поводитись відповідально, команда METRO має змогу поділитися своїм баченням сталого розвитку з мільйонами. Саме тому, в 2018 році компанія зробила наступний важливий крок в напрямку збереження довкілля та відкрила на території торговельного центру METRO Позняки (Київ) спеціалізований

Пункт сортування відходів — METRO Waste Collection Point. Цей сервіс дає можливість клієнтам, включаючи професійних клієнтів HoReCa, долучитися разом з  METRО до руху відповідального споживання ресурсів планети та зменшення нашого впливу на неї. 

Зокрема дана інноваційна послуга вперше дала можливість професійним клієнтам HoReCa в Україні, за оцінками представників мережі, знизити об’єм утворених побутових відходів до 40%+ і як результат — зменшити витрати на утилізацію сміття, що вивозиться на полігон для захоронення.

Кінцеві споживачі та співробітники компанії, які приєдналися до проекту, також мають можливість знизити свій екологічний вплив на навколишнє середовище. Усі охочі можуть принести до Пункту сортування відходів торговельного центру  METRO Позняки свої відсортовані відходи та залишити їх на переробку. 

Одночасно з цим, проект роздільного збору відходів реалізовано в усіх торговельних центрах METRO в Києві, Харкові та Маріуполі. Загалом — 7 торговельних центрів. В найближчому майбутньому компанія планує масштабувати проект на всі міста своєї присутності в Україні.  

РІШЕННЯ ПРОБЛЕМНОЇ СИТУАЦІЇ

У кінці 2018 року керівництво компанії «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» прийняло рішення про необхідність надати клієнтам торговельних центрів METRO якісний сервіс із роздільного збору відходів. До цього часу в київських магазинах мережі, з середини 2018 року, вже діяли локації, де були встановлені спеціальні контейнери для роздільного збору відходів. Проте, беручи до уваги чималу кількість потенційних варіантів для удосконалення збору та проаналізувавши актуальність проблеми, компанія прийняла рішення кардинально змінити підхід до збору відходів, зробивши цю послугу максимально зручною для своїх клієнтів, у тому числі й для професійних клієнтів HoReCa, шляхом створення METRO Waste Collection Point.

З цією метою компанія розробила та затвердила до реалізації новий дизайн пункту сортування відходів і одразу розпочала реалізацію проекту. На початковому етапі «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» зіткнулася з багатьма викликами, серед яких варто виділити головні:

1. Персонал — знадобився додатковий працівник для обслуговування пункту сортування, оскільки об’єм відходів був настільки великий, що контейнери були постійно переповнені;

2. Мислення — потрібно було змінити мислення команди і показати, що проект справді діє, адже в 100% успіх проекту повірили тільки після того, як здали на утилізацію перший контейнер із вторинною сировиною (за 3 дні роботи пункту зібралося 30 кубічних метрів вторинної сировини);

3. Партнери — було складно знайти надійного партнера з вивезення та забезпечення утилізації зібраної вторинної сировини, проте після переговорів з великою кількістю претендентів — компанія обрала надійного партнера.

РЕЗУЛЬТАТИ ПРИЙНЯТОГО РІШЕННЯ

Завдяки злагодженій роботі та об’єднанню сил фахівців з різних підрозділів компанії: Управління з технічного забезпечення, Управління з корпоративних комунікацій та зв’язків з органами державної влади, Управління з маркетингу, а також відповідальних осіб торговельного центру METRO Позняки, проект METRO Waste Collection Point: пункт роздільного збору відходів, вдалося реалізувати у надзвичайно короткі терміни.

Відкриття METRO Waste Collection Point отримало чимало схвальних відгуків від дружніх до довкілля жителів міста, а кількість вторинної сировини, що збирається за місяць роботи пункту — перевищує 5 тон. І ці відходи не потраплять на звалище, а відправляються на переробку.

Варто зазначити, що створення METRO Waste Collection Point не було випадковим рішенням. Компанія «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» започаткувала сортування відходів, які приносили клієнти, ще у 2018 році і з того часу постійно досліджувала можливості до покращення. Велику роль у цьому зіграло й впровадження проекту з роздільного збору відходів для працівників Офісу підтримки торговельних центрів METRO. Компанія забрала всі персональні корзини для сміття і розмістила в open space офісу 6 острівців з урнами для роздільного збору – макулатури, пластику, скла, металу та урни для відходів, що не підлягають утилізації (змішане побутове сміття).

Запровадження роздільного збору відходів у офісі відразу дало неоднозначні відгуки працівників компанії, що змусило команду переосмислити підхід та розпочати освітню програму. На зустріч зі співробітниками METRO запрошувалися авторитетні фахівці сфери поводження з відходами, представники профільних громадських організацій. Кожен ділився своїм досвідом та давав поради як зменшити кількість сміття, що генерується протягом дня. І це дало свої результати – з кожною наступною лекцією кількість скарг та тих, хто бажав повернути у користування персональні урни, зменшувалася у геометричній прогресії. Завдяки діалогу з персоналом зараз, після більш ніж півроку існування сортувальних острівців в офісі, компанія більше не отримує жодних скарг та продовжує популяризувати відповідальне споживання серед усіх працівників.

Досвід із сортування відходів у офісі дав розуміння усіх тонкощів процесу роздільного збору відходів та дозволив дослідити світогляд людей. А оскільки «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» прагнула зробити якісний та масштабний проект, то стало очевидно, що без широкої освітньої програми для клієнтів, команді METRO не обійтися. Компанія розпочала широкомасштабну акцію в соціальних мережах, спрямовану на інформування клієнтів мережі щодо правил сортування відходів. Було чимало складних питань від клієнтів, але представники METRO надали відповіді на кожне — тож жоден запит не залишився без уваги.

У деяких випадках питання клієнтів стосувалися технічних аспектів із переробки відходів і компанія зверталася за допомогою до партнерів у цьому проекті — спеціалізованої компанії, що здійснює для METRO досортування та транспортування відходів на переробку. Завдяки конструктивному діалогу з компанією-партнером та високій кваліфікації її фахівців, «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» змогла надати вичерпні відповіді на найскладніші питання щодо переробки відходів. Такий діалог значною мірою вплинув на прагнення компанії масштабувати роздільний збір відходів, як шляхом створення спеціалізованих пунктів METRO Waste Collection Point, так і шляхом створення компактних локацій зі спеціалізованими контейнерами для збору макулатури, скла, алюмінієвих банок, ПЕТ-пляшок та упаковки типу Тетра Пак. Компанія обрала саме ці види відходів, оскільки, згідно з дослідженнями представників METRО, саме вони складають основну масу відходів, що вивозяться на полігон.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!