Новини

Повернутися до переліку новин

Міжнародний досвід: про податок на захоронення сміття у Великій Британії

Податок на захоронення введений у Великобританії у 1996 році з метою зменшення утворення відходів, підвищення рівня повторного використання та для обрахунку екологічних витрат на захоронення (наприклад, викиди парникових газів). Кількість відходів, відправлених на сміттєзвалище, завдяки правильному оподаткуванню зменшилась з 50 млн тонн у 2001 році до 12 млн тонн у 2015 році. У 2017 році збір за інертні безпечні відходи (наприклад, пісок) нараховувався у розмірі 2,96 євро за тонну, тоді як збір на захоронення біологічно розкладних відходів (наприклад, продукти харчування, папір) становив 94,21 євро за тонну.

Варто зазначити, що напередодні введення податку було проведено низку консультацій з промисловістю. Ключовим результатом цих зустрічей став розподіл податку на інертні та неінертні відходи і перехід від процентної оцінки відходів (структура ad valorem) на ваговий податок.

Вперше представлений на обговорення податок отримав широку підтримку промисловості, місцевих органів влади та громадських організацій, оскільки мав намір стати нейтрально-дохідним, компенсуючи зменшення національних страхових внесків. Крім того, оператори полігонів могли компенсувати ще і до 6 % власного щорічного податку, сплачуючи внески в органи охорони навколишнього природного середовища в рамках спеціального фонду громади (Landfill Communities Fund).

Після консультаційного періоду у певних галузях та секторах, які не надто підтримували нововведення, політичне лобіювання продовжувалось. Таке лобіювання призвело до того, що деякі відходи, які технічно можна вважати активними (наприклад, ті, що часто використовуються для покриття сміттєзвалища), були віднесені до нижчих щабелів «інертних» матеріалів.

Ефект оподаткування був оцінений двозначно. Тому після реалізації політики, консультації знову були активізовані, але вже з метою оцінки ефективності податку, моніторингу і ймовірного перегляду рівня оподаткування. Опитування компаній з управління відходами виявило, що рівень податку був все ще занадто низький. Це в свою чергу стало одним із декількох бар'єрів для підвищення ефективності у сфері управління відходами. Дослідження було здійснено впливовим міжнародним об’єднанням екологічних організацій «Друзі Землі», а їх подальший звіт став основою для рішення щодо збільшення рівня податку у 1998-1999 рр.

Рисунок 2. Взаємодія зацікавлених сторін у процесі введення нових політик в Англії (податок на захоронення сміття)

Очевидно, єдиної формули успіху побудови систематичної екологічної політики, інтегрованої в інші політики, як і єдиного правильного інструменту для всіх країн не існує.

Проте механізми взаємодії держави-бізнесу-громадськості-науки демонструють якісні результати, прозорі інструменти, розумний баланс інтересів та виважений підхід у вирішенні складних екологічних проблем.

Увага! Стаття публікується частково!

Повна версія - в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №2, 2020

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!