Новини

Повернутися до переліку новин

Модернізація цементного заводу: застосовування відходів як палива

Екоінновації у цементному секторі

Директива про промислові викиди, Додаток I: 3.1 Виробництво цементу, вапна та оксиду магнію: (a) виробництво цементного клінкеру в обертових печах, що перевищують 500 тонн на день, або в інших печах, виробнича потужність яких перевищує 50 тонн на день. Установка також регулюється відповідно до глави IV Директиви, оскільки використовувала відходи як додаткове паливо у 2018 році.

Ця історія успіху ґрунтується на реальному прикладі цементного заводу в одній із країн ЄС та демонструє, що законодавство ЄС про промислове забруднення не тільки приносить екологічні вигоди, але й створює можливості для компаній:

  • вдосконалити свій бізнес;
  • інвестувати в сучасні, чистіші технології для сталого розвитку;
  • підвищити енергоефективність та використовувати менше викопного палива.

Модернізація цементного заводу у зв’язку з набуттям чинності регулювання ЄС у сфері промислового забруднення, призвела до зменшення забруднення повітря, значної економії води та енергії, знизила виробничі витрати та покращила позицію компанії серед конкурентів і у відносинах з громадськістю. У час, коли керівництво компанії визнало, що виробничі процеси стали неефективними і потребують зелених змін, щоб вижити на ринку, було прийнято рішення інвестувати 122 млн євро в нову лінію виробництва клінкеру. Об’єднання трьох ліній виробництва клінкеру в одну, значно зменшило викиди від виробництва в атмосферу, зменшило виробничі потужності заводу, призвело до падіння споживання електроенергії на 30 % та до економії витрат на 35 %. У складний час компанії вдалося втриматися на ринку, незважаючи на економічну кризу та труднощі в секторі.

Споживання води установкою скоротилося на50%, а застосування нафтового коксу — на 30%

По завершенню реконструкції викиди діоксиду сірки (SO2) зменшилися на 65 % (або 585 тонн на рік), при цьому щорічна соціальна вигода оцінюється в межах 5,7 до 16,7 мільйонів євро. Викиди оксидів азоту (NOx) зменшуються на 30 % (або 720 тонн) щорічно. Викиди СО2 скоротилися на 70 000 тонн на рік, щорічна соціальна вигода оцінюється в межах від 3,4 до 11,8 мільйона євро. Реконструкція також спонукала суттєво переглянути використання наявних ресурсів. До прикладу, споживання води установкою скоротилося удвічі. Враховуючи те, що відходи на цьому заводі в ЄС у 2018 році використовувалися як паливо, застосування нафтового коксу було зменшено на третину. Таке зниження споживання природних ресурсів допомогло слідувати круговій економіці та показало серйозність намірів компанії рухатися до сталого розвитку.

Цементний завод — переваги після модернізації:

  • три лінії виробництва клінкеру були об’єднані в одну, спрощуючи операційні процедури та скорочуючи витрати. Виробнича потужність підтримується на рівні 1,5 млн тонн на рік при використанні меншої кількості викопного палива;
  • найкращі доступні технології та методи управління, що використовуються для реконструкції установки, дозволяють застосовувати відходи як паливо, сприяючи досягненню мети ЄС щодо розвитку кругової економіки, сталому розвитку та зеленому зростанню;
  • небезпечні викиди в атмосферу, включаючи NOx та SO2, були значно зменшені завдяки встановленню нового обладнання, що принесло користь як для навколишнього середовища, так і в комунікації з сусідньою до заводу громадою.

На прикладі успішних історій з різних секторів промисловості можна прослідкувати ефективну, виважену і систематичну політику ЄС у сфері регулювання промислового забруднення, направлену на досягнення цілей сталого розвитку, шляхом залучення науковців до інноваційних досліджень та розроблення пропозицій зелених рішень, активної комунікації між компаніями та громадськістю і прийняття свідомих рішень на користь збереження природних ресурсів.

Увага! Стаття публікується частково! Повна версія - в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2020

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!