Новини

Повернутися до переліку новин

Ми поглинаємо ресурси Землі абсолютно нераціональними темпами

Джордж Монбіот, кореспондент Британського видання The Guardian, відомий своєю активістською діяльністю у сфері охорони навколишнього середовища та політиці, звернувся до громадян Великобританії з несподіваним закликом скоротити в наступному десятилітті використання автомобілів на 90 %.

Багато хто може подумати, що ця  пропозиція неможлива, однак в контексті публікації нової доповіді Організації Об'єднаних Націй, що описує похмуру картину того, якими темпами ми поглинаємо ресурси Землі, – ця ідея виглядає не такою вже неприйнятною.

Світова автомобільна промисловість потребує величезної кількості копалин металів та інших природних ресурсів, таких як гума, а перехід до використання електромобілів, хоч і є необхідним кроком для зменшення забруднення повітря, також має негативні екологічні наслідки: великомасштабний видобуток літію для виробництва батарей, необхідних для функціонування електромобілів, створює нові екологічні проблеми.

Підготовлена Міжнародною групою із ресурсів доповідь ООН-Довкілля «Глобальна екологічна перспектива 2019», вивчає тенденції в галузі природних ресурсів і їх споживання починаючи з 70-х років ХХ століття.

Основні висновки доповіді:

Видобуток і переробка матеріалів, палива і продовольства створює половину глобальних викидів парникових газів і є причиною втрати понад 90 % біорізноманіття та навантаження на водні ресурси.

З 1970 року видобуток ресурсів збільшився більш ніж утричі, включаючи п'ятикратне збільшення використання нерудних матеріалів і на 45 % збільшилося використання викопних видів ресурсів.

До 2060 року глобальне використання матеріалів може подвоїтися і становити 190 млрд тонн (поточний показник — 92 млрд), а викиди парникових газів можуть збільшитися на 43 %.

Ще однією галуззю, яка споживає значну кількість ресурсів, є будівельна промисловість, що стрімко розвивається.

Цемент — ключова складова бетону, — основний і найуживаніший будівельний матеріал у світі, а також потужне джерело утворення парникових газів, який (згідно з нещодавно опублікованою доповіддю Чатем-Хаус) створює майже 8 % викидів вуглекислого газу.

Процес виробництва бетону та глини (для цегли) включає енергомісткі процеси видобутку сировини, його транспортування і забезпечення джерел палива для нагріву печей.

будівельний пісок також видобувається нестійкими темпами.

«Видобуток матеріалів є головною причиною зміни клімату і втрати біорізноманіття — проблеми, яка лише посилиться, якщо світ не зробить термінових і системних реформ у галузі використання ресурсів»,  — застерігає Ніклас Хладберг, фахівець ООН-Довкілля зі зміни клімату.

Необхідність термінового переходу до альтернативних джерел енергії

Фактично 66 % світової енергетики забезпечується викопними джерелами палива (Всесвітній банк, 2014 року). В. о. Виконавчого директора ООН-Довкілля Джойс Мсуйя закликала прискорити перехід від використання викопних видів палива — вугілля, нафти і газу, до використання поновлюваних джерел енергії, таких як вітрова та сонячна енергетика.

«Необхідний практично повний перехід до поновлюваних джерел енергії. Вони мають силу змінити на краще життя і економіку, одночасно захищаючи планету», — пише вона у своєму листі, адресованому учасникам Асамблеї ООН із навколишнього середовища, яка нещодавно відбулася в Найробі (Кенія).

Заклик пролунав лише кілька днів після того, як Суверенний інвестиційний фонд Норвегії, найбільший у світі інвестиційний фонд з капіталізацією на суму 1 трлн дол. США, заявив про наміри продати частину своїх акцій у газових і нафтових компаніях, завдаючи символічний удар по викопних джерелах палива, — крок, який викличе резонанс серед енергетичних компаній та їх інвесторів.

«Зараз ми, як ніколи раніше, потребуємо вжиття усіма країнами негайних і безпрецедентних заходів щодо протидії зміні клімату», — йдеться у доповіді ООН-Довкілля  «Доповідь про розрив у рівнях викидів 2018 року». «Країни також повинні активізувати свої зусилля щодо пом'якшення наслідків зміни клімату, щоб подолати розрив у рівнях викидів 2030 року», — також сказано в доповіді.

У 2007 році для формування і поширення знань, необхідних для підвищення раціональності використання ресурсів у всьому світі, Програма ООН з навколишнього середовища заснувала Міжнародну групу з ресурсів. Група складається з видатних вчених як із розвинених країн, так і з країн, що розвиваються. Учені мають високий рівень підготовки в галузі проблем раціонального використання ресурсів, серед яких представники громадянського суспільства, а також промислових і міжнародних організацій.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами United Nations Environment Programme

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!