Новини

Повернутися до переліку новин

Навіщо підприємствам «Зелений офіс» та як позбутися просто «зелених» декларацій?

Ваша організація хоче зменшити витрати та свій вплив на природу? Ви хочете мотивувати Ваш персонал до щоденних кращих практик, корисних для бізнесу людей та природи? Зелений офіс - екологічний менеджмент для офісів - ідеальний інструмент для успішних та сталих організацій.

Зелений офіс підходить як великим, так і маленьким офісам бізнес-компаній, а також громадських та інших організацій. Кожна маленька дія має значення, якщо задіяна достатня кількість людей: від використання паперу з обох боків, налаштування комп'ютерів на енергозберігаючий режим, до переробки сміття та вибору більш дружніх до природи варіантів транспорту.

Нагадаємо, концепція Зеленого офісу була розроблена WWF Фінляндії у 2002 році.

Багато компаній досить давно зацікавилися «Зеленим офісом» і в Україні, але як новомодним «зеленим» трендом. Проте лише частина дійсно працюють над тим, щоб крім «зелених» декларацій, досягти істотних результатів у зниженні негативного впливу на навколишнє середовище.

Справжній «Зелений офіс» має відповідати певним правилам та критеріям оцінки їх дотримання, тобто стандарту.

Про СТАНДАРТ «ЗЕЛЕНИЙ ОФІС»

«Зелений офіс» є одним зі стандартів системи відповідно до ISO 14024.

Стандарт встановлює обов’язкові та додаткові критерії, за якими проводиться оцінка результатів впровадження системи управління.

Основні критерії:

  • енергоефективність;
  • раціональне використання водних ресурсів;
  • раціональне використання матеріальних ресурсів;
  • забезпечення сталих (зелених) закупівель;
  • обмеження вмісту небезпечних речовин в матеріалах і засобах, що використовуються для забезпечення функціонування офісу;
  • зменшення та раціональне поводження з відходами.

Не менше 50 % додаткових критеріїв мають бути виконані для отримання екологічного сертифікату класу «Standard», не менше 70 % — для класу «Premium» і 90 % — для «Platinum» класу.

Процедура оцінки відповідності стандарту «Зелений офіс» проводиться незалежною компетентною стороною — органом сертифікації. Процедура сертифікації дозволяє внести ясність і чіткість розуміння того, чи відповідає організація вимогам стандарту. Такий підхід відповідає міжнародній практиці та правилам ділової етики.

Стандарт універсальний — його можна застосовувати для організацій будь-якої форми власності та масштабів. У багатьох країнах подібні стандарти популярні як серед великих компаній, так і серед бюджетних організацій. У країнах Північної Європи «Зелений офіс» популярний і серед профспілкових організацій, оскільки він сприяє запобіганню низці захворювань, пов’язаних з виробничим середовищем.

Стандарт був розроблений у 2012 році національним технічним комітетом стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля» на основі критеріїв систем оцінки будівель і споруд LEED, BREEAM, DGNB і кращих практик впровадження визнаної на міжнародному рівні концепції «Зелений офіс».

Навіщо підприємствам «Зелений офіс»?

Аргумент 1. «Зелений офіс» допомагає економити

«Зелений офіс» дозволяє більш раціонально використовувати ресурси, потрібні для роботи офісу. Незважаючи на інвестиції в будівництво (реконструкцію, ремонт) офісу, можна отримати відчутні економічні вигоди від раціонального використання електроенергії, води, паперу, відмови від одноразових речей і т. д.

Щоб почати економити, досить переглянути порядок роботи компанії, звички її співробітників, їх ставлення до ресурсів і навколишнього середовища і впровадити належні зміни. Причому почати можна з дрібниць. Наприклад, налаштувати ПК на «сплячий» режим, вимикати електроприлади з мережі; робити повторну заправку відпрацьованих картриджів і використовувати двосторонній друк.

Аргумент 2. Упровадження «Зеленого офісу» не вимагає особливих витрат, але приносить істотні вигоди.

Річ у нових звичках. Економія води, тепла, електроенергії, друк, утилізація відходів, транспорт — всі повсякденні речі можна робити на багато раціональніше. Також закупівля екологічно маркованої продукції, наприклад «пластик, придатний до переробки», «вторинна переробка», «підлягає компостуванню», а також маркування, що підтверджують відповідність добровільним екологічним стандартам: FSC, OEKO TEX, Ecolabel (ISO 14024) і ін. Використання електрообладнання класу енергозбереження «А» і вище.

Аргумент 3. Наявність сертифіката «Зелений офіс» позитивно впливає на репутацію

Виконуючи критерії стандарту «зелений офіс», компанія робить внесок в формування свого іміджу, це частина її корпоративної соціальної відповідальності. Ось далеко не вичерпний список переваг:

  • привернення уваги зацікавлених сторін (партнерів, клієнтів, ЗМІ, громадських організацій та ін.);
  • більше можливостей в PR, маркетингу;
  • інвестиційна привабливість.

«Зелений офіс» — це ще одна можливість підтвердити екологічну і соціальну відповідальність бізнесу.

Аргумент 4. І, головне: люди — основа успіху будь-якої компанії!

Від здоров’я, працездатності та відданості справі компанії працівників залежать результати її комерційної діяльності. «Зелений офіс» дозволяє створити сприятливі умови для роботи, скоротити число днів непрацездатності, знизити «плинність» кадрів.

Побудова “зеленого бізнесу” дає новий рівень соціально-відповідальної корпоративної культури. Ваші працівники ставитимуть перед собою певні задачі, братимуть участь у збереженні та економії ресурсів як природніх, так і організаційних.

 Під впливом «зеленої пропаганди» працівникам офісу більше не захочеться влаштовувати корпоративи звичного характеру.

Натомість може з’явитися бажання брати участь в екологічних заходах на кшталт масових міських прибирань, спортивних марафонів тощо. Та головна мета таких дій — це формування єдиної команди покращень стосунків між колегами.

Кілька кейсів

Одними з перших в Україні відповідно до вимог стандарту «зелений офіс» сертифікували офіси ТОВ «PepsiCo» (ТМ Сандора), Національний транспортний університет (м. Київ), АОА «Нордеа Банк».

Одними із перших ідею «зеленого офісу» перейняла компанія «Київстар». З 2009 року там у рамках такої корпоративної політики співробітники компанії разом з мешканцями у 20 містах України прибирають території, висаджують дерева та квіти.

Ще одним прикладом є Green Team — команда, яка складається з декількох співробітників холдингу “1+1”, що турбується про всезагальне зелене майбутнє. У центральному офісі була впроваджена цікава ідея щодо скорочення використання ліфту будівлі: на кожному поверсі можна дізнатися, скільки калорій витратила людина, піднімаючись пішки. У коридорах та холах транслюються ролики на екологічну тематику, принтери працюють у режимі двостороннього друку, всюди впроваджене енергозберігаюче освітлення.

Green Team проводять екскурсії та лекції, де розповідають про використання товарів із вторинної сировини, правильну утилізацію та економію природних ресурсів. Також “1+1” використовує офісний папір, виготовлений компанією, яка гарантує, що замість проданої продукції вони висаджують стільки дерев, скільки пішло на виробництво. “

«Зелений офіс» компанії PepsiCo в Україні — це комплексна екологічна програма для офісів, мета якої — зменшити навантаження на природнє середовище, бережливо ставитися до використання природних ресурсів та підвищувати екологічну свідомість співробітників.

Програма базується на концепції 3R:

  1. Reduction — зменшувати (споживання води, електричної енергії, паперу та інших природних ресурсів);
  2. Recycle — повторно використовувати ресурсоцінні матеріали та відходи шляхом їх передачу на повторну переробку;
  3. Replacement — змінювати (закуповувати товари та послуги, що мінімізують вплив на природне середовище, пропагувати культуру більш ефективного використання транспорту в ділових та особистих поїздках тощо).

Ініціатива була дуже тепло сприйнята співробітниками, оскільки дотримання її принципів дозволяють не тільки відповідально використовувати природні ресурси, а й створити та підтримувати оптимально комфортну та здорову робочу атмосферу.

Imperial Tobacco в Україні ще у 2017 році впровадила:

  • збір офісного паперу;
  • збір пластикових кришечок для виготовлення протезів солдатам з обмеженими фізичними можливостями, які захищають Україну;
  • збір використаних батарейок;
  • екологічну акцію «Прийди до кав’ярні зі своєю чашкою!» (для зменшення використання паперових та пластикових стаканчиків);
  • встановлення датчиків руху для автоматичного вмикання світла в туалетних кімнатах та галереях;
  • щорічні екологічні інформаційні сесії для працівників компанії з наданням пам’яток з екологічними порадами

Український бізнес робить лише перші невеликі, але такі важливі кроки до порятунку планети. Сьогодні, коли екологічний порядок денний в Україні та світі набув глобальних обертів, важливо розуміти необхідність впровадження таких «зелених ініціатив».

Як промислові підприємства, так і кожна організація офісного типу має можливість зробити свій внесок до зеленої модернізації. Пам’ятаймо, що кожна людина, яка є частиною того чи іншого трудового колективу постійно несе відповідальність перед навколишнім середовищем. Тому впровадження програми «Зелений офіс» є розумним вибором задля збереження довкілля в Україні!

В рамках проєкту «ЕКОтрансформація-2020: перезавантаження» будуть відзначені кращі впроваджені «зелені офіси».

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!