Новини

Повернутися до переліку новин

Новий закон: при розробленні держпрограм враховуватимуть екологічні наслідки

Верховна Рада України 20 березня у другому читанні та в цілому ухвалила  проект Закону України про стратегічну екологічну оцінку. Тепер при розробленні майбутніх державних, місцевих чи галузевих програм враховувались ймовірні негативні наслідки для довкілля та здоров’я людини. Про це повідомляють на сайті Мінекології.

За ухвалення законопроекту No6106 проголосувало 233 народні депутати.

Головним його завданням є впровадження в Україні європейського механізму оцінки державних програм та планів на предмет впливу їх на стан довкілля та здоров’я людей.

Згідно з текстом ухваленого закону, стратегічна екологічна оцінка здійснюватиметься на етапі розробки важливих державних документів у сферах енергетики, сільського, лісового і рибного господарств, телекомунікацій, містобудування тощо.

Тобто, щоб при розробленні майбутніх державних, місцевих чи галузевих програм враховувались ймовірні негативні наслідки для довкілля та здоров’я людини, які можуть виникнути в результаті їх реалізації.

Наприклад, при розробці програми розвитку транспортної мережі чи енергетики уповноваженим особам, які прийматимуть рішення слід уявляти не лише можливі економічні переваги того чи іншого шляху розвитку, а й їх екологічні наслідки в довгостроковій перспективі.

Крім того, документ встановлює проведення обов'язкових транскордонних консультацій у випадках, коли проекти в Україні зачіпатимуть інтереси і впливатимуть на стан довкілля у сусідніх країнах.

Дія цього законопроекту не поширюється на документи державного планування, які стосуються національної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також короткострокові бюджетні програми та фінансові плани.

Як відомо, законопроект "Про стратегічну екологічну оцінку", спрямований на виконання Угоди про асоціацію з ЄС, було відправлено на повторне друге читання у листопаді 2017 року. При підготовці до другого читання до законопроекту враховано пропозиції Президента і депутатів.

Також документ отримав позитивну оцінку міжнародних партнерів, зокрема ЄС, Секретаріату Конвенції Еспо, громадських організацій.

На початку лютого 2018 року Представництво ЄС в Україні закликало Раду ухвалити цей закон. До цього часу він залишався важливим документом у сфері охорони довкілля, якого не вистачало для виконання євроінтеграційних зобов'язань України.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!