Новини

Повернутися до переліку новин

Охорона повітря: статті, роз'яснення і акценти

7 вересня - третій Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

26 листопада 2019 року Другий комітет 74-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй (ООН) прийняв резолюцію про визначення 7 вересня «Міжнародним днем ​​чистого повітря заради блакитного неба»

Резолюція наголошує на важливості та нагальній необхідності підвищення обізнаності громадськості на всіх рівнях, а також сприяння та сприяння діям для покращення якості повітря. 

Питання реальних дій задля більш чистого повітря протягом багатьох років є одним з ключових у порядку денному спілки професіоналів довкілля ПАЕУ, журналу «ECOBUSINESS» та викликом майже кожного еколога діючого підприємства в Україні. 

  1. Охорона атмосферного повітря під час війни: топ-10 найпоширеніших питань-відповідей
  2. Про нарахування збитків за понаднормативні викиди в атмосферне повітря у 2022
  3. 27 липня вступили в дію зміни до ЗУ «Про охорону атмосферного повітря»: чи порушує ваше підприємство?
  4. Який порядок внесення змін до Дозволу на викиди забруднюючих речовин або отримання нового Дозволу у період воєнного стану?
  5. Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря: покроковий алгоритм дій
  6. Чи повинне підприємство виконувати виміри викидів забруднюючих речовин від стаціонарних джерел в умовах воєнного часу?
  7. Чи впливає час роботи джерела викиду на розмір розрахунку суми збитків?
  8. Яка різниця контролю (нагляду), який здійснюється в сфері охорони атмосферного повітря Держекоінспекцією та Держпродспоживслужбою?
  9. Зупинення діяльності підприємств без суду: які ще зміни приніс прийнятий ЗП №5339
  10. 20 практичних статей про охорону атмосферного повітря, акцентуючи увагу на необхідності реальних дій для досягнення мети

 

Забруднення повітря є найбільшою причиною тягаря хвороб, що поширюється на довкілля, і є однією з головних причин смерті та хвороб у всьому світі, яких можна уникнути. 

99% населення світу зараз дихає забрудненим повітрям, попереджає ВООЗ. 7 мільйонів людей щороку помирають через забруднення повітря, причому 90% із них у країнах із низьким і середнім рівнем доходу (ВООЗ, Lancet Planetary Health ).

Третій Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба відбувається 7 вересня 2022 року під гаслом «Повітря, яке ми ділимо».  

Він зосереджується на транскордонному характері забруднення повітря, підкреслюючи необхідність колективної відповідальності та колективних дій.

Забруднення повітря не знає національних кордонів і є повсюдним. Крім того, це тісно пов’язане з іншими глобальними кризами, такими як зміна клімату, війни, втрата біорізноманіття, інші форми забруднення, соціальний і гендерний паритет, а також економічний розвиток.

Деякі забруднювачі повітря, такі як сажа, метан і приземний озон, також є короткочасними забруднювачами клімату (SLCP) і спричиняють значну частину смертей, пов’язаних із забрудненням повітря, а також впливають на врожай і, отже, на продовольчу безпеку.

Зміна клімату нерозривно пов’язана із забрудненням повітря, причому одне не можна вирішити, не звернувшись до іншого, інтегрований підхід до боротьби з обома може призвести до значних супутніх переваг. 

До 2050 року ми зможемо  вдвічі скоротити глобальні втрати врожаю  від цих забруднювачів, зменшивши викиди метану, інгредієнта утворення тропосферного озону, важливого парникового газу та забруднювача повітря, що потенційно заощадить від 4 до 33 мільярдів доларів США.

Необхідність підвищення обізнаності щодо проблеми, впливу та рішень щодо забруднення повітря; збір і обмін даними, дослідженнями та найкращими практиками, а також зміцнення міжнародного та регіонального співробітництва для ефективного впровадження ніколи не були такими великими.

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!