Новини

Повернутися до переліку новин

Органічне виробництво в Україні – що далі?

30 липня Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який покликаний вдосконалити правове регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а також гармонізувати українське законодавство у відповідності до законодавства ЄС в даній сфері.

Органічне сільське господарство – важливий нішевий ринок. І для того, щоб розвивати даний напрямок в Україні, необхідно підвищувати обізнаність як фермерів, так і споживачів щодо того, яка продукція є органічною та яка роль їй відводиться у забезпеченні продовольчої безпеки країни. 

Дослідження показують, що рівень обізнаності є досить низьким навіть в європейських країнах, де органічне виробництво вже давно усталений тренд. Опитування 2017 року, проведене Європейською асоціацією захисту рослин (ECPA), показало, що європейці не мають чіткого розуміння того, що робить продукт  «органічним» та недооцінюють потенційну серйозність стану продовольчої безпеки у світі.

Майже половина респондентів (45%) відповіли, що вони надають перевагу органічній продукції над звичайною. При цьому середній показник за чотирма країнами показує, що лише 28% респондентів обізнані про використання засобів захисту рослин (ЗЗР) в процесі органічного виробництва. Так само як і традиційні господарства, органічні господарства також використовують ЗЗР для захисту сільськогосподарських культур від численних шкідників, грибків, бактерій та бур’янів.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), 40% врожаю втрачається через шкідників та хвороби. Більше того, FAO попереджає, що без використання засобів захисту рослин ці втрати можуть подвоїтися. Тобто, без використання ЗЗР ми ризикуємо втратити до 80% врожаїв!

Це значний виклик для усього світу, і його рішення потребує інноваційного та цілісного підходу до ведення сільського господарства. Насправді, сьогодні всі – держава, бізнес, фермери, бджолярі, науковці та інші зацікавлені сторони – повинні об’єднувати зусилля для того, щоб знайти спільні рішення для забезпечення сталого та безпечного майбутнього.

В Україні органічне виробництво тільки зароджується. Новий закон – важливий крок для розвитку галузі, але потрібно не забувати, що основний документ встановлює лише загальні принципи, а більш конкретні вимоги міститимуться у підзаконних актах, для розробки яких маємо рік до того, як закон дію набуде чинності. Європейська Бізнес Асоціація сподівається, що підзаконні нормативно-правові акти будуть напрацьовані вчасно, із залученням експертного середовища та бізнесу.

Від редакції: вже у наступних номерах журналу «Екологія підприємства» ми проаналізуємо перспективи органічного виробництва в Україні. 

Джерело: EBA

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!