Новини

Повернутися до переліку новин

Паливо з відходів: про користь енергетичної утилізації

На сьогодні захоронення відходів в Україні лишається найдешевшим з усіх видів поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ).

Це пряма і незаперечна причина критичних ситуацій з накопиченням відходів на полігонах України, на кшталт трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі на Львівщині, ситуації на полігоні № 5 на Київщині з постійним забрудненням ґрунтових вод витоками інфільтрату, та численних випадків інших кризових станів в управлінні відходами в регіонах країни, що загрожують не лише драматичними наслідками в екології, а й величезними витратами, які за будь-якого сценарію доведеться виділяти з бюджету на рекультивацію сміттєзвалищ.

Асоціація виробників цементу України «Укрцемент» пропонує низку складних, проте необхідних законодавчих змін, які здатні не лише усунути згадані екологічні та економічні загрози, а й створити потужну альтернативу викопним видам палива в енергетичних балансах компаній, тим самим зменшуючи залежність країни від газу та вугілля.

Концепцією передбачено запровадження таких заходів:

1. Перетворення захоронення на економічно найменш вигідний варіант поводження з відходами (підвищення відповідальності за захоронення відходів у невстановлених місцях, посилення повноважень контролюючих та правоохоронних органів, поступове підвищення плати на захоронення відходів на полігонах).

Ключовою для всієї системи поводження з побутовими відходами в ЄС є вимога Директиви Ради № 1999/31/ЄС від 26 квітня 1999 року щодо полігонів захоронення відходів (офіційний журнал L 182, 16/07/1999 P. 0001 — 0019) (далі — Директива ЄС), яка законодавчо встановлює те:

  • що слід заохочувати запобігання утворенню, утилізації/знищенню відходів, а також заохочувати використання відновлених матеріалів і енергії для збереження природних ресурсів та уникнення нераціонального використання землі;
  • що необхідно додатково розглянути питання спалювання муніципальних та інших (крім небезпечних) відходів, компостування, біометанізації та переробки мулу.
Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 7, 2019

Павло Бондарев, менеджер проектів з екології та технологій Асоціації «Укрцемент»

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 7, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!