Новини

Повернутися до переліку новин

ПАПІР З ОПАЛОГО ЛИСТЯ: екорішення для збереження деревини

Вперше в рамках проєкту «ЕКОтрансформація в Україні» ми презентуємо найкращі розробки, спрямовані на вирішення існуючих екологічних проблем.

У липні в Academy DTEK відбувся SDG Hackathon, де шукали нові рішення для кращого майбутнього планети. Українські студенти, випускники вишів та їх 11 стартапів запропонували свої ідеї для досягнення Цілей сталого розвитку ООН. Одним із переможців стала команда Re-Leaf, що представила унікальну розробку виготовлення паперу з опалого листя.

Інтерв’ю з розробником Валентином Фречкою

Від редакції
Валентин Фречка є почесним членом Малої академії наук і вже понад п’ять років займається науково-дослідницькою діяльністю. Брав участь в олімпіаді в Тунісі, взяв «золото» під час олімпіади з екології в Кенії, презентував свій винахід на конкурсі Genius Olympiad 2018 в США.


Якщо на етапі експериментів хлопець працював над науковістю роботи, то зараз проєкт перенесено в бізнесову площину.

Валентине, як виникла ідея інноваційного винаходу?

В. Ф.: Готуючись до міжнародного етапу олімпіади з екології, я якраз шукав нову інноваційну тему для дослідження на 11-й клас. Нічого з цього не виходило, допоки не натрапив на статтю німецького кіноактора Вуді Гаррельсона. Той виготовляє папір із соломи. Промайнула думка: «Якщо папір виготовляють із соломи, деревини, то листя — також продукт такого рослинного типу. В ньому також є целюлоза. То хіба не можна виробляти папір з листя?». Було проведено експеримент. Перший варіант аркуша був ламким з темнуватим забарвленням. Проте згодом, вдосконалюючи технологію, все може вийти належним чином.

У чому суть технології? Як з опалого листя отримати папір?

В. Ф.: Працюючи над розробкою, я отримав міцний аркуш паперу формату А4. Він мав приємний запах і витримував навантаження до 8 кг. Наразі видобуток целюлози, формування аркушу, проклеювання, нарізання — все відбувається вручну. Фізико-механічні показники при цьому відрізняються від традиційних. Але якщо виробити органічний папір на заводі, то він набуде таких самих властивостей, як і звичайний, адже папір на целюлозно-паперових заводах отримують завдяки перевіреній технології. В цьому беруть участь машини. Ми вже дуже близько до промислового виробництва продукту.

Який екологічний слід такого продукту?

В. Ф.: Це питання, до речі, порушується дуже часто. Зазначу, що виробництво такого паперу має абсолютно безпечну технологію: ми пропонуємо перетворити проблему опалого листя в містах на перевагу з вигодою! За нашими підрахунками, знадобиться 1,681 т листя, щоби виділити чисту целюлозу. З цієї маси виходить 1 т целюлози, з якої можна отримати 20 тис. аркушів паперу формату А4, а це 40 упаковок по 500 аркушів, які зазвичай реалізуються в магазинах.

При виготовлені паперу з листя сировини потрібно більше, ніж з дерева, але тонна опалого листя в середньому збереже від вирубування 10 дерев.

У звичайному папері використовуються синтетичні наповнювачі, які надають йому міцності. У папері з листя — звичайний крохмаль і каолін.

Колір паперу досягається завдяки відбілюванню різними реагентами. У традиційному виробництві використовують хлор. Ми вибілюємо свій папір пероксидом водню. Це екологічно безпечніше, а результат подібний до звичайного. Але якщо зробити одноразове відбілювання, матимемо аркуш темного кольору. Тільки з третього разу він стає ідеально білим.

У яких виробництвах може бути ефективною така екотехнологія?

В. Ф.: Інновація дозволяє виготовляти підставки для яєць, корпусів для ручок, одноразовий посуд (стаканчики, тарілки), серветки, туалетний папір. Найперспективніше виготовляти саме папір і продавати його компаніям у вигляді рулонів. Я завжди хотів працювати з мережею магазинів або екокрамниць, де здебільшого будуть представлені папір і вироби з нього. Адже це було б дуже правильно й екологічно безпечно, коли б таким папером обгортали у брендових магазинах одяг чи коробки…

Які перешкоди доводиться долати та які плани на перспективу?

В. Ф.: Зараз існують три невирішених питання, над якими працюємо, — це: збирання сировини, умови зберігання сировини, цільовий ринок (куди і як продавати).

Ми маємо сформований бізнес-план, приблизні цифри вартості виробництва та показники рентабельності, які дозволяють рухатися далі. Ми вже співпрацюємо з однією українською целюлозно-паперовою фабрикою, де невдовзі проведемо одноразове виробництво паперу. Це дасть змогу зібрати детальні показники: скільки потрібно сировини та реагентів, а також, який вихід паперу та побічних продуктів утворюється.

Поки що пропозицій з боку компаній та інвесторів не надходило, проте вже зараз зрозуміло, як виглядатиме реалізація проєкту. Потрібно лише деталізувати, для якого сегменту ринку виготовлятиметься така продукція. Від цього залежатиме тривалість, ціна, якість і кількість сировини. Йдеться про те, або ми витрачаємо зайві ресурси на те, щоби вибілювати папір до ідеального стану, нарізати і пакувати, або ми його не вибілюємо, готуємо рулони та продаємо.

 

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!