Новини

Повернутися до переліку новин

Перші кроки підприємств щодо МЗВ

Весь світ бореться за скорочення викидів парникових газів, Україна також імплементує Паризьку кліматичну угоду, країна взяла на себе низку зобов’язань щодо формування та реалізації державної політики у сфері зміни клімату, отже повинна вдосконалити управління викидами парникових газів, щоб не зіткнутися з торговими обмеженнями.

Запровадження Директиви №2003/87/ЄС про встановлення схеми торгівлі викидами парникових газів, яка спрямована на поступове зниження викидів парникових газів підприємствами, передбачає 2 етапи – запуск системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ) та запуск безпосередньо схеми торгівлі квотами на викиди парникових газів (СТВ)

Що очікує промислові підприємства у 2020-2021 у зв’язку із прийняттям та набиранням сили Закону України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів»?

На які види діяльності поширюються зміни?

Спалювання палива, нафтопереробка, виробництво коксу, агломерація залізної руди і виробництво окатишів, виробництво чавуну і сталі, виробництво феросплавів (або інших металів), виробництво цементного клінкера, виробництво вапна або кальцинація доломіту / магнезиту, виробництво азотної кислоти, виробництво аміаку

Згідно законодавства моніторингу підлягають викиди парникових газів у результаті провадження оператором видів діяльності на установці. Моніторинг здійснюється оператором відповідно до плану моніторингу, затвердженого уповноваженим органом відповідно до законодавства. Підстави для застосування оператором стандартного або спрощеного плану моніторингу визначаються порядком здійснення моніторингу та звітності щодо викидів парникових газів, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

За результатами моніторингу розробляється звіт оператора, який підлягає верифікації. Звіт оператора розробляється за типовою формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, у сфері моніторингу, звітності та верифікації.

Отже, які дії потрібно зробити підприємствам вже у найближчі два роки?

  • Розробити та затвердити Плану моніторингу
  • Зібрати дані в ході виробничої діяльності
  • Розробити Звіт про викиди парникових газів
  • Провести верифікацію Звіту про викиди

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!