Новини

Повернутися до переліку новин

Підписано угоду про закупівлю обладнання для першої сучасної лабораторії з аналізу якості води в Україні

Проект ЄС «Водна ініціатива плюс» (EUWI+) інвестує близько 500 тисяч євро в сучасне обладнання для лабораторії з аналізу якості вод Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ у місті Вишгороді, Київської області. Міністерство екології та природних ресурсів України, Державне агентство водних ресурсів України, Український гідрометеорологічний центр ДСНС та Агентство з охорони навколишнього середовища Австрії підписали відповідну угоду про закупівлю обладнання 22 грудня 2018 року.

Лабораторія підпорядковується Державному агентству водних ресурсів України і визначена відповідальною за дослідження хімічного стану поверхневих вод басейну Дніпра. Нове обладнання планують встановити до кінця 2019 року. Серед іншого, проект ЄС надасть газовий хроматограф, ртутний аналізатор, аналізатор для визначення азоту, термореактор для визначення фосфору, систему очищення води, лабораторну посудомийну машину тощо. Це дозволить лабораторії визначати хімічний стан поверхневих вод за 33 показниками з переліку 45 пріоритетних забруднюючих речовин, які завдають шкоду водному середовищу.

З 2019 року Держводагентство має визначати хімічний стан поверхневих вод за удосконаленим Порядком державного моніторингу вод, який відповідає європейським підходам. Проте в підпорядкованих агентству лабораторіях відсутнє відповідне обладнання.

«Сучасна аналітична лабораторія дозволить отримати якісну і достовірну інформацію про стан водних ресурсів і сприятиме практичному втіленню нового порядку державного моніторингу вод відповідно до найкращих світових практик, зокрема, Водної рамкової директиви ЄС», - зазначив Микола Кузьо, заступник Міністра екології та природних ресурсів України.
Крім того, відповідно до цієї Угоди, Український гідрометеорологічний центр ДСНС отримає автоматичні прилади для вимірювання витрат води (доплери).

Відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, український парламент у 2016 році запровадив басейновий принцип управління водними ресурсами. Так в Україні виділено 9 районів річкових басейнів: Дніпра, Дністра, Дунаю, Південного Бугу, Дону, Вісли, а також річок Криму, Причорномор’я та Приазов’я. До 2024 року Україна має розробити 9 планів управління зазначеними районами. Моніторинг вод за допомогою нового обладнання допоможе розробити План управління басейном річки Дніпро із зазначенням стану вод та заходів щодо його покращення.

Довідкова інформація: Чотирирічний проект «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс» розпочався в вересні 2016 року. Проект допомагає Україні та 5 іншим країнам Східного партнерства (Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії та Молдові) реформувати галузь управління водними ресурсами відповідно до стандартів ЄС задля покращення якості води в довгостроковій перспективі і її доступності для всіх.

Проект консультує Міністерство екології та природних ресурсів України щодо розробки Планів управління річковими басейнами. Проект фінансується Європейським Союзом. Його виконують Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Європейська економічна комісія ООН (ЄЕК ООН) та консорціум країн-членів ЄС, який включає Агентство з навколишнього середовища Австрія та Міжнародний водний офіс (Франція).

Водна рамкова директива ЄС встановлює основні (рамкові) положення для досягнення країнами ЄС доброго екологічного та хімічного станів  їх вод. ВРД ЄС є основним документом у галузі водної політики ЄС.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!