Новини

Повернутися до переліку новин

Послідовно виконуються рекомендації Європейської Комісії: Кабінет Міністрів України удосконалив вимоги до моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів в Україні

Європейська Комісія у цьогорічному звіті щодо виконання Україною євроінтеграційних зобов’язань відзначила – нашій країні важливо прискорити реалізацію дорожньої карти з декарбонізації, зокрема підготуватися до впровадження системи торгівлі квотами на викиди.

Наразі робимо для цього важливий крок – удосконалюємо національну систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, без якої запуск торгівлі квотами неможливий.

За словами Руслана Стрільця, сьогоднішнє рішення Уряду має два основні треки:

  • по-перше, ми приводимо регулювання МЗВ до вимог Директиви №2003/87/ЄС та Імплементаційних регламентів Комісії. І йдеться не лише про коригування певних формулювань. Ми розширюємо перелік видів діяльності, які підпадатимуть під моніторинг. Тепер сюди включено і виробництво скла з потужністю плавлення понад 20 тонн на добу.
  • по-друге, ми дерегулюємо процеси МЗВ в Україні, спрощуємо вимоги для операторів на строк дії воєнного стану. Зокрема, ми вдвічі збільшуємо терміни подання планів моніторингу у разі наявності змін; продовжуємо “перехідний період”, коригуємо вимоги до лабораторії.

“Такі нововведення спростять процес звітування підприємств у сфері МЗВ та водночас дозволять зібрати й верифікувати дані і показати світу наш потенціал щодо вільних квот. Вже через рік плануємо запустити пілотну національну систему торгівлі. У 2026 році вона має запрацювати в Україні повноцінно. Ми готові ділитися вільними викидами і робити наш внесок у світовий кліматичний трек”, – зазначив Руслан Стрілець.

Тож продовжуємо рухати Україну шляхом євроінтеграції та розумної, всесвітньо прийнятої, кліматичної політики.

Джерело: Міндовкілля

 

Також дізнавайтеся про парникові гази та парниковий ефект із матеріалу "Система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів".

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!