Новини

Повернутися до переліку новин

Посли країн ЄС схвалили тимчасову угоду про законодавчі пропозиції пакету відходів

Посли країн ЄС схвалили тимчасову угоду про чотири законодавчих пропозиції пакету відходів, досягнутого Європейським Парламентом 18 грудня 2017 року. Пакет з відходів призведе до інтенсивнішої переробки відходів та сприятиме створенню кругової економіки. Це покращить шляхи управління відходами, а також стимулюватиме повторне використання цінного матеріалу, в складі відходів – пише «Екологія промислового краю».

Нові правила встановлюють для переробки відходів та зменшення розміщення відходів на полігонах.  Ці правила також включають цілі зменшення кількості муніципальних відходів, які перевозяться на полігон.

Держави-члени погодились на такі цілі для підготовки до повторного використання та утилізації муніципальних відходів :

До 2025 року - 55%

До 2030 року - 60%

До 2035 року - 65%

Державам-членам доведеться впровадити, до 1 січня 2025 року, окреме збирання для відходів текстилю та небезпечних відходів домогосподарств. Крім того, вони повинні забезпечити, щоб до 31 грудня 2023 року відходи, що біологічно розкладаються були зібрані окремо або перероблені у місцях утворення (наприклад, домашнє компостування). Це на додаток до системи сортування, яка вже існує для паперу та картону, скла, металів та пластику.

Ці цілі сприятимуть використанню вторинної сировини.

Цей пакет також встановлює мінімальні вимоги до всіх розширених схем відповідальності виробника . Виробники продуктів за цими схемами повинні нести відповідальність за поводженя з  відходами своєї продукції. З цією метою виробники будуть зобов'язані платити фінансовий внесок. Крім того, законодавчі акти Союзу також були запроваджені обов'язкові схеми відповідальності виробників відповідальності за всі види упаковки.

Звалища відходів призводять до забруднення поверхневих вод, підземних вод, ґрунту та повітря. Тому законодавство також містить конкретну ціль, спрямовану на скорочення викидів . Держави-члени повинні намагатись забезпечити, щоб з 2030 року усі відходи, придатні для вторинної переробки або іншої переробки, зокрема в муніципальному смітті, не приймалися на полігоні. Єдине виняток стосується відходів, для яких полігон є найкращий екологічний результат. Крім того, держави-члени забезпечать, щоб до 2035 р. кількість муніципальних побутових відходів знизилась до 10% або менше від загального обсягу побутових відходів.

В цілому, держави-члени вважають, що ці цілі в масштабах ЄС створюють мінімальну шкалу для промисловості ЄС для інвестування в нові методи та технології переробки.

Передумови та наступні кроки

Це переглянуте законодавство стосується проблем навколишнього середовища з транснаціональними наслідками, включаючи наслідки невідповідного поводження з відходами,  з викидами парникових газів, забрудненням повітря та сміттям, у тому числі в морському середовищі. Це гарантує, що цінний матеріал, який міститься у відходах, буде ефективно повторно використаний, перероблений та повторно повернений у європейську економіку, а отже, допомагатиме рухатися до кругової економіки, де відходи поступово використовуються як ресурси та створюються нові економічні можливості. Він спрямований на зменшення залежності ЄС від імпорту сировини, сприяючи обережному, ефективному та раціональному використанню природних ресурсів.

Тепер, коли посольства ЄС схвалили тимчасову угоду, досягнуту між Президентом Естонії та Європейським Парламентом 18 грудня 2017 року, законодавство буде подано до Європейського парламенту для голосування, а потім до Ради для остаточного затвердження. Вона набере чинності через 20 днів після опублікування в Офіційному журналі.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!