Новини

Повернутися до переліку новин

Поводження з промисловими відходами у запитаннях і відповідях

Від редакції: До нас часто звертаються екологи підприємств із запитаннями щодо поводження з промисловими відходами. «Найгарячіші» теми серед них:

  • ліцензія на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами, її отримання та переоформлення;
  • розробка реєстрових карт на використані акумуляторні батареї та на відходи, що здаються на утилізацію як вторинна сировина;
  • екологічний податок за скиди дощових і талих вод;
  • утилізація відходів  ІІ та IV класу небезпеки  та інші.

Відповіді експерта на 10 найбільш актуальних запитань пропонуємо до вашої уваги.

1. Якщо підприємство має намір купувати відпрацьовані оливи для подальшого використання у виробництві, чи потрібна ліцензія на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами ?

Відповідь: Суб’єкт господарювання (підприємство) не має права без отримання Ліцензії на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами (далі — Ліцензія), проводити будь-які операції з даним видом небезпечних відходів.

Порядок поводження з відпрацьованими мастилами (оливами) в Україні, як з небезпечними відходами, встановлений вимогами Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив)» від 17 грудня 2012 року № 1221.

Небезпечні відходи, до яких відносяться відпрацьовані оливи (мастила) — це відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров’я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.

Без отримання Ліцензії можливо купувати не відпрацьовані мастила (оливи) та товарну продукцію (вуглеводні) як виключно вторинну сировину, після проведених Ліцензіатом будь-яких операцій поводження з відходами — збирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізації, видалення відходів, якими є відпрацьовані оливи (мастила), та набуття останніми статусу товарної продукції.

Увага! Стаття публікується частково!

Повна версія – в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №7, 2020

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!