Новини

Повернутися до переліку новин

Поводження з відходами: утилізація ртутних ламп

Дано завдання укласти договір на передачу відходів, в тому числі й відпрацьованих ртутних ламп. Підприємство (контрагент), з яким уклали договір, ліцензії на небезпечні відходи, на відпрацьовані ртутні лампи не має, але є договір підряду, всіма роботами по ртутним лампам буде займатися підрядна організація, з якою укладено у контрагента договір і в якої є ліцензія. З юридичної точки зору ми маємо право так робити? У результаті, лампами так чи інакше буде займатися організація, яка має ліцензію та утилізує лампи.

Відповідь: Відповідно до пункту е) ст. 32 ЗУ «Про відходи» заборонено передавати чи  продавати  небезпечні  відходи  громадянам, підприємствам,  установам  та  організаціям,  якщо  вони  не забезпечують  утилізації  чи  видалення  цих  відходів  екологічно безпечним способом.

Здійснити утилізацію  чи  видалення  небезпечних  відходів  екологічно безпечним способом можуть тільки ліцензіати, які мають ліцензію на утилізацію чи видалення небезпечних відходів. Але якщо контрагент, з яким  підприємство планує укласти  договір, забезпечить утилізацію  чи  видалення  цих  відходів  ліцензіатом, при цьому сам не буде здійснювати поводження із небезпечними  відходами без наявності власної ліцензії, то порушення законодавства з боку підприємства не буде. При цьому бажано, щоб в договорі між підприємством та контрагентом був вказаний ліцензіат (та реквізити договору між ними), який буде здійснювати утилізацію або видалення небезпечних відходів підприємства (звертаю увагу, що ліцензія має бути на одну із цих операцій, а не тільки на збір та зберігання). Якщо будуть підписуватися акти прийому-передачі відходів, то вони мають підписуватися між підприємством та ліцензіатом, а не між підприємством та контрагентом. А якщо акти прийому-передачі відходів оформлюватися не будуть, то підтвердженням факту передачі небезпечних відходів організації, яка забезпечує утилізацію  чи  видалення  небезпечних  відходів  екологічно безпечним способом, будуть акти виконаних послуг контрагента та акти виконаних послуг, надані ліцензіатом контрагенту, копії яких потрібно буде обов’язково запросити.  

Цей матеріал опубліковано частково. Повний текст — у № 11 журналу «Екологія підприємства» за 2017 рік.

У № 11 журналу «Екологія підприємства» за 2017 рік ми продовжили публікувати унікальний практикум «Поводження з небезпечними відходами в Україні: 50 головних запитань», початок якого у № 10 за 2017.

Ганна Натоптана, заступник директора з питань екології ТОВ «ИРБИС-ЮГ» відповіла на гаряче запитання, поставлене виданням «Екологія підприємства».

Відповіді експертів на інші запитання щодо поводження з відходами — у № 10, № 11 та № 12 видання «Екологія підприємства» у матеріалі «Управління відходами — 2017: 50 головних запитань. Міжнародний досвід. Практика України».

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 11, 2017.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!