Новини

Повернутися до переліку новин

Практичний досвід імплементації рішень для боротьби зі зміною клімату та захисту земель: кейс Kernel

Команда  Kernel поставила амбітне завдання - сприяння боротьбі зі зміною клімату та деградацією земель с/г призначення шляхом обмеження викидів парникових газів, збільшення частки енергії з відновлюваних джерел, зменшення обсягів відходів завдяки запобіганню їх утворенню, переробці та повторному використанню.

Кернел – провідний у світі та найбільший в Україні виробник та експортер соняшникової олії, ключовий постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Свою продукцію Кернел експортує більш ніж у 80 країн світу. З листопада 2007 року акції компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі (WSE).

Компанія Kernel системно проводить модернізацію виробничих потужностей та реконструкцію обладнання з метою мінімізації викидів парникових газів. Виробничі активи було переведено з природного газу на біопаливо - олійноекстракційні заводи Kernel використовують котли на лушпинні соняшника  потужністю від 10 до 17 МВт для отримання пари, що використовується на сушку насіння соняшника та виробництво олії.

На заводах, елеваторах та агропідприємствах встановлено світлодіодне індустріальне освітлення. На елеваторах – теплогенератори, які працюють на відходах очистки зерна для мінімізації споживання природного газу. Парк сільгосптехніки компанії регулярно оновлюється технікою з вищою ефективністю використання пального.

Задля запобігання деградації земель агропідприємства Kernel турбуються про збереження достатнього рівня поживних речовин у ґрунті, вибір збалансованої сівозміни, запобігання ерозії ґрунту за рахунок ретельного вибору технологій обробітку ґрунту, функціонування інтегрованої системи по боротьбі з шкідниками, використання сертифікованих ЗЗР. Аналіз ґрунту всього земельного банку компанії проводиться у власній ґрунтовій лабораторії компанії кожні 3-4 роки, з наступною оптимізацією системи використання добрив.

До 2021 року компанія планує інвестувати $170 млн у проєкти відновлюваної енергетики (будівництво когенераційних установок на заводах Kernel для виробництва відновлюваної теплової та електричної енергії з біомаси).

Глобальний проєкт перебуває у стадії реалізації, втім сьогодні вже є проміжні результати.

  1. Енерговитрати на тонну переробленого насіння соняшника скоротилися на 9%, на тонну вирощеної продукції – на 36%.
  2. Викиди парникових газів на тонну переробленого насіння соняшника зменшилися на 84%, а на тонну вирощеної продукції — на 52%.
  3. На стадії експлуатації – 1 когенераційна установка на біомасі; на стадії будівництва – 6 установок. Сумарна встановлена електрична потужність – 94 МВт.
  4. Очікуване скорочення викидів парникових газів за рахунок заміщення електроенергії з мережі на енергію з біомаси – понад 700 тисяч тонн СО₂ на рік (починаючи з 2023). Після реалізації підприємства будуть виробляти близько 700 ГВт-год «зеленої» електроенергії щорічно, спалюючи до 500 тис. т. лушпиння соняшника.

Kernel – соціально відповідальна компанія, яка дотримується у своїй діяльності основних цілей сталого розвитку. Значна увага в компанії приділяється екологічним трансформаціям.

Щороку Kernel підтримує проєкти «зеленої» енергетики, будує еко-френдлі середовище в офісах та залучає громади в регіонах присутності до еко-ініціатив. 2019 рік став для компанії  успішним з точки зору реалізації і результативності еко-ініціатив.

Позитивний вплив Kernel на суспільство дозволив компанії очолити перший рейтинг корпоративної стійкості українського бізнесу Sustainable Ukraine та приєднатися до найбільшої у світі ініціативи корпоративного сталого розвитку – Глобального договору ООН. Цього року проєкт Kernel став частиною звіту Глобального договору ООН як успішний кейс стратегічних змін.

Про внутрішній проєкт Kernel’s GreenTeam

Ініціатива з «озеленення» офісів Kernel включає в себе роздільне збирання паперу, батарейок, поліетилену, пластику та тетрапаку. Для цього на підприємствах та офісах компанії встановлено спеціальні контейнери для збору відходів, які відправляються на подальшу переробку чи правильну утилізацію.

Велика увага приділяється економії ресурсів - використовуються енергоощадні лампи, знижується температура опалювальних приладів у вихідні, а також після завершення робочого дня.

Одним із еко-френдлі кроків став перехід компанії на електронний документообіг, який дозволив суттєво знизити використання паперу в щоденній роботі.

На першому етапі, починаючи з 2017 року, почали розширювати ЕДО для внутрішніх операцій. Сьогодні понад 20% співробітників можуть підписувати електронні документи, зокрема за допомогою смартфонів. Що примітно, сьогодні ЕДО охоплює 68% документообороту компанії, 51% обігу документів для заводів з переробки олійних культур, 28% та 26% для агробізнесу та експортних терміналів, відповідно. Тут прагнуть, щоб ЕДО охопив 85-90% загального обсягу документообігу Кернел до кінця 2021 року.

Після успішного внутрішнього тестування проєкту, у грудні 2018 року в компанії перейшли до другого кроку: пропонування системи зовнішнім контрагентам.

По-перше, додали постачальників логістичних послуг, і сьогодні 100% перевізників (за винятком "поле-елеватор") використовують ЕДО. По-друге, почали залучати фермерів, які продають компанії зерно та насіння соняшнику. Для них запустили спеціальний «Кабінет партнерів» на порталі «Open Agribusiness», де вони можуть користуватися різними цифровими послугами, включаючи електронні угоди та рахунки-фактури. Понад 68%  партнерів регулярно укладають такі стандартизовані електронні контракти.

У 2020 фінансовому році Кернел придбав 28% зернових та насіння соняшнику (майже 2,3 млн. тонн) за допомогою ЕДО.

За допомогою такого проєкту Кернел спричиняє величезний непрямий економічний вплив. Будучи першим рушієм серед корпорацій у цій галузі в Україні, компанія активно допомагає уряду розробляти відповідні регуляторні акти, щоб інші компанії також могли впроваджувати ЕДО у себе. Навіть не кажучи вже про вплив на навколишнє середовище - тут заощадили майже 380 000 аркушів паперу (або ~ 2 тонни паперу).

Окрім того, компанія Kernel систематично долучається до еко-проєктів громад у регіонах своєї присутності, забезпечуючи співфінансування, повне фінансування або надання ресурсної підтримки для реалізації відповідних ініціатив. За підтримки компанії організовується благоустрій територій, розчистка важливих інфраструктурних об’єктів, еко-активісти отримують саджанці дерев для озеленення територій населених пунктів.

Новий вид співпраці – енергетична незалежність громад. Компанія допомагає відновлювати вуличне освітлення в селах, встановлюючи сонячні батареї.

Разом з цим, громади отримують поштовх до розвитку зеленого туризму і стають привабливими територіями для залучення інвестицій.

Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!