Новини

Повернутися до переліку новин

Практика зневоднення комунальних осадів на мультидискових шнекових дегідраторах. Приклад КП «Чорноморськводоканал»

Каналізаційні очисні споруди, що підпорядковані Чорноморськводоканалу, є найважливішим екологічним об’єктом міста Чорноморська. Його робота безпосередньо впливає на якість здоров’я у місті, привабливість регіону, як туристичного центру, що в свою чергу впливає на наповнення бюджету міста від туризму.

Очисні споруди були введені в експлуатацію з 1977 році і за 40 років безперервної праці як обладнання, так і сама технологія морально та фізично застаріли.

З метою оновлення та модернізації споруд, місто подало заявку на включення до «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України», що виконувалась за рахунок коштів позики Європейського Інвестиційного Банку. Після наполегливої роботи протягом 2 років, місто було вимушено відмовитися від участі у цій програмі через несприятливі умови позики. Але співпраця з банком та європейськими фахівцями не була марною. Представники комунального підприємства на основі європейського досвіду розробили власну програму – значно дешевшу порівняно з концепцією, запропонованою західними фахівцями. Залучившись підтримкою виконавчого комітету міста, водоканал розпочав реконструювання основних споруд та заміну аварійного обладнання. В рамках реконструкції було введено в експлуатацію цех механічного зневоднення на очисних спорудах – найважливіший технологічний етап, без якого споруди були збудовані та працювали понад 40 років.

Раніше підприємство практикувало депонування необробленого осаду на мулових картах. Цей застарілий метод мав негативний вплив на довкілля у регіоні, і «Чорноморськводоканал», одним із перших великих водоканалів України, почав застосовувати сучасні прогресивні та ефективні методи оброблення осаду. Сьогодні суміш сирого осаду та надлишкового мулу проходить оброблення у новому цеху зневоднення на базі мультидискових шнекових дегідраторів MDQ. Цей тип обладнання виробляється на заводі української компанії Екотон за ліцензію японської фірми Цурумі з 2011 року. За цей час Промислова група Екотон успішно реалізувала понад 100 проєктів на базі таких зневоднювачів у США, Євросоюзі, Ізраїлі та країнах СНД та Україні.

Інноваційна японська технологія зарекомендувала себе в усьому світі як надійне та високоефективне рішення для зневодення осаду. Використання дегідраторів зменшує кількість осаду приблизно у 20 разів, що значно скорочує витрати на його транспортування та утилізацію.

Окрім цього, мультидискові шнекові дегідратори відрізняються оптимальним співвідношення ціни та якості, високим рівнем автоматизації, низькими експлуатаційними витратами на електроенергією, реагенти і промивну воду, та високою продуктивністю. Усі ці фактори вплинули на вибір саме обладнання Екотон.

Завдяки зміцненому шнекові і його низькій швидкості обертання, дегідратор може зневоднювати навіть абразивні матеріали без необхідності заміни дисків і шнеку мінімум протягом 5 років. Іншою можливою сферою застосування таких дегідраторів є зневоднення жировмісних осадів, оскільки завдяки спеціальному самоочисному механізму, такий осад не забиває фільтруючий барабан.

Використання нового обладнання дозволило не тільки досягти найвищої технологічної ефективності процесу, але і значно оптимізувати якість обслуговування комплексу – усі системи мають високий рівень автоматизації, що у перспективі дозволяє експлуатувати комплекс у повністю автоматичному режимі і не вимагає постійної присутності персоналу.

Практика зневоднення комунальних осадів на мультидискових шнекових дегідраторах. Приклад КП «Чорноморськводоканал»

Продуктивність даного комплексу зневоднення складає 20 м3/год або 216 кгСР/год. Зневоднений осад досягає залишкової вологості 72-80% при винятково економічній середній дозі флокулянта 3 кг/т сухої речовини в осаді. Споживання енергії становить 5 кВт/год для цілого комплексу обладнання або 0,25 кВт/м3 осаду, а витрата промивної води складає лише 99 л/год.

Тепер підприємство планує компостувати зневоднений осад та використовувати його далі у якості добрива для технічних культур.

Джерело: ua.ekoton.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!