Новини

Повернутися до переліку новин

ПрАТ «Кривий Ріг Цемент»: потенціал сталого розвитку

Юлія Головчук, начальник відділу охорони навколишнього середовища


Від редакції:
Цементна промисловість є ресурсо- та енергоємним виробництвом з одного боку. Але, як показує досвід Європи, має високий потенціал до впровадження технологій, що забезпечують сталий розвиток не тільки виробництва цементу, але і регіону розташування виробництва в цілому. Знайомимося із кейсом компанії ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», яка поставила цілі модернізації та зменшення негативного впливу на довкілля в пріоритет та досягає сталого розвитку.


Виробництво цементу, як будь-яка промисловість, призводить до використання мінеральних природних ресурсів, викидів забруднюючих речовин та парникових газів. Однак, ми вже не можемо уявити світ, в якому немає цементу.

Виробництво цементу становить 5-8 % світових викидів парникових газів. Основні джерела прямих викидів СО2:

  • спалювання палива (35-40 %);
  • процесу кальцинації (або декарбонізації) клінкеру (60-65 %). 
  • З цього випливає два напрямки декарбонізації: 
  1. Заміна викопного палива на альтернативне з меншою вуглецевоємністю.
  2. Заміна сировини на альтернативні матеріали (декарбонізовані).

Заміна викопного палива на альтернативне з відходів одне із поширених рішень у Європі (його частка на цементних заводах складає 80 % і більше), оскільки цементна обертова піч має значні переваги для безпечної енергетичної та матеріальної утилізації (високі температури спалювання, тривалий час перебування палива у зоні високих температур, повне руйнування органік, трансформація продуктів згорання до мінеральних солей, в тому числі важких металів) без зниження якості клінкеру. 

Наразі в українському законодавстві відсутні механізми стимуляції та пріоритетності одночасної матеріальної та енергетичної утилізації відходів. Крім того, дуже часто маємо справу з нерозумінням суспільства переваг цієї європейської практики.

З упровадженням системи моніторингу, звітності, верифікації парникових газів в українське законодавство увійшла європейська норма обліку нульових викидів двоокису вуглецю при спалюванні біомаси (як палива з біомаси, так і частки біомаси у інших видах альтернативного палива). Однак ця норма не стала актуальною в інших сферах природоохоронного законодавства, наприклад, при розрахунках екологічного податку. Крім того, дуже часто, навіть на державному рівні, відсутнє розуміння, що система поводження з відходами завжди створює викиди парникових газів та інших компонентів, однак, при використанні такого палива у цементних печах здійснюється повна матеріальна утилізація.


Зверніть увагу!

Проблемою для здійснення декарбонізації цементної промисловості є різні нормативи для спалювання традиційного викопного палива та альтернативного (з відходів). 

Так сталося, що європейські вимоги до нормування вмісту важких металів та інших компонентів викидів при спалюванні відходів з’явились вперше у «Технологічних нормативах допустимих викидів забруднюючих речовин із устаткування (установки) для виробництва цементного клінкеру в обертових випалювальних печах, виробнича потужність яких перевищує 500 тонн на день» (затверджені наказом Мінприроди від 20.01.2009 р. № 23), тоді як вимоги до викидів при використанні викопного палива залишились без змін. 

Однак, всі розуміють, що при спалюванні викопного палива (наприклад, вугілля) у продуктах спалювання містяться важкі метали, діоксини і фурани та інші хімічні сполуки. Таким чином, ці відмінності у нормуванні є додатковою перепоною для переходу цементної промисловості на альтернативні види палива (з відходів).


ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» майже завершили отримання всіх дозвільних документів для заміни природного газу на лузгу соняшника при сушінні сировини. Орієнтовні обсяги скорочення викидів парникових газів (за рахунок використання відновлювальних джерел енергії) складуть 30 000 т/рік. Однак, дані скорочення не будуть відображені в статистичних даних та не вплинуть на обсяги сплати екоподатку.

Компанія «Кривий Ріг Цемент» має плани використання інших видів альтернативного палива в цементній печі.


Довідково:
Було підписано Меморандум про використання RDF палива («Refuse Derived Fuel» — «тверде відновлене паливо») у технологічних процесах з виконкомом Криворізької міської ради. Згідно з Меморандумом поява першого альтернативного палива на проєктованому міському заводі заплановано на 2024 рік. 


Розглядаються інші види альтернативного палива для використання в обертовій печі, оскільки пріоритетом політики Компанії є постійне зниження впливу на довкілля. 

Важливий напрямок декарбонізації цементного виробництва полягає в заміні карбонатної сировини на альтернативні декарбонізовані або некарбонатні матеріали. Це можуть бути гранульований доменний шлак, який містить декарбонізовані сполуки. Заміна частини природної сировини, що містить карбонатні сполуки, на шлак. Дозволяє досягти зниження викидів на 300-350 кг СО2 на кожну тонну такої заміни. 

ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» здійснює заміну 20 % сировинної суміші на гранульований доменний шлак — це найбільший показник заміни у цементній промисловості України. Дані скорочення відображені в статистичних даних та впливають на обсяги сплати екоподатку. 

Крім того, ще одним способом зниження вуглецевоємності виробництва цементу є заміна клінкеру на інші матеріали (летюча зола ТЕЦ, гранульований доменний шлак та ін.). 

З вищенаведених прикладів, вирішуючи питання зниження викидів парникових газів у цементному виробництві, ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» здійснює збереження природних ресурсів та безпечну утилізацію відходів виробництва, що відповідає вимогам циркулярної економіки. 

З метою ресурсозбереження на Криворізькому заводі здійснюється заміна до 5 % сировинної суміші на золошлак ТЕЦ. 

Компанія здійснює постійний пошук рішень, що дозволить знизити ресурсомісткість: 

  • лабораторія бетонного вузла розробила та успішно використовує виробництво жаростійких бетонів з додаванням шлаків феросплавного виробництва;
  • на стадії дослідження знаходиться технологія використання шлаків доменних та сталеплавильних, піску з відходів мокрого магнітного збагачення залізистих кварцитів, хвостів збагачення залізної руди ГЗК у якості заповнювачів для будівельних сумішей. 

Перспективним є використання даних суміш з розділенням їх на фракції у якості заповнювача бетонних сумішей при будівництві основ автодоріг. 


Довідково:
20 листопада 2020 року була виконана експериментальна укладка нижнього шару ділянки у селищі Шрамківка Черкаської області з використанням щебнево-піщаної суміші з відходів сухого магнітного збагачення залізистих кварцитів фракції ПАТ «Інгулецький ГЗК». 


Кожний відсоток заміни сировинної суміші на відходи дозволяє зменшувати видобуток природних компонентів (вапняку, глини, гранітного щебня), видобуток яких здійснюється відкритим способом у кар’єрах. 

Ще один ресурс, який вимагає збереження під час роботи Компанії, — біорізноманіття. Наразі українське законодавство тільки починає формувати систему регулювання в даній сфері (процедури оцінки впливу на довкілля та післяпроєктний моніторинг флори та фауни, формування правового статусу Смарагдової мережі та ін.), але господарська діяльність здійснює вплив на довкілля постійно. ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» вважає, що втрата біорізноманіття екосистем недопустима навіть тоді, коли здійснюється з дотриманням всіх чинних вимог природоохоронного законодавства. 

Важливо!
Згідно з чинним законодавством у разі визначення наявності рослин чи тварин, що занесені до Червоної книги України, компанія має сплатити компенсацію за їх втрату чи погіршення умов їх існування. Однак, компенсаційний механізм призводить до втрати рослин і зменшення біорізноманіття буде неминучим. 

Тому ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» разом із науковцями вдалось до пошуку та застосування активних методів збереження біорізноманіття. Під час здійснення післяпроєктного моніторингу флори і фауни Жовтокам’янського кар’єру на ділянці, що підлягає розробці, були знайдені рослини Червоної книги України (горицвіт весняний та тюльпан Шренка) та рідкісні рослини Дніпропетровської області (гіацинтик блідий, зірочки жовті, півники карликові). Після сплати компенсації державі за втрату цих рослин була здійснена науково обґрунтована реінтродукція цих рослин у відпрацьовану та рекультивовану частину кар’єру. 

Збережені рослини стануть можливим осередком поширення даних видів у прилеглі біотопи. Реалізація Компанією заходів зі збереження біорізноманіття в процесі планованої діяльності є прикладом екологічної і соціальної відповідальності перед майбутніми поколіннями. А отриманий досвід, сподіваємось, набуде поширення серед інших підприємств видобувної галузі.

Ми розуміємо, що не можемо дозволити собі зупинити розвиток цивілізації, тому постійно шукаємо можливості зі зменшення негативного впливу на довкілля. 

Стаття з журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №3, 2021

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!