Новини

Повернутися до переліку новин

Про автоматизовану систему екологічного моніторингу атмосферного повітря у місті Бровари Київської області

У рамках виконання «Програми охорони навколишнього природного середовища в м. Бровари Київської області на 2019-2020 рік» була розроблена і впроваджена автоматизована система екологічного моніторингу атмосферного повітря (АСЕМА). Замовник роботи – Управління інспекції та контролю Броварської міської ради Київської області.

Вперше в Україні реалізований проєкт зі здійснення автоматизованого екологічного моніторингу атмосферного повітря малого міста.

Система складається з трьох рівнів:

  1. перший рівень — первинні пункти спостереження (ППС) за станом атмосферного повітря;
  2. другий рівень — центральний пульт (сервер) з робочим місцем оператора;
  3. третій рівень — ПК користувача із забезпеченням відкритого on-line доступу до екологічної інформації про стан забруднення атмосферного повітря.

Перший рівень АСЕМА в м. Бровари складається з сімох компактних станцій спостереження «Атмосфера-20-К», які встановлені в місцях, наближених до межі санітарної зони промислового кластера міста з врахуванням впливу викидів автомобільного транспорту на стан атмосферного повітря, а також рівномірно у житлових зонах, на території школи, дитячих садочків, лікарні. В кожному ППС розміщується стаціонарний газоаналізатор 604ЕХ20-С, що забезпечує вимірювання концентрацій оксиду вуглецю (СО), оксиду азоту (NO), діоксиду азоту (NO2) і діоксиду сірки (SО2), приймально-передавальне обладнання зі спеціалізованим програмним забезпеченням (ПЗ), засоби підтримки мікроклімату всередині ППС і забезпечення штатного функціонування обладнання. ППС1 додатково оснащений метеостанцією для вимірювання температури, вологості, атмосферного тиску навколишнього повітря, напрямку і швидкості вітру. ППС2 і ППС3 оснащені датчиками напрямку і швидкості вітру. Перший рівень також включає переносний багатокомпонентний газоаналізатор 604ЕХ20-П, що дозволяє здійснювати оперативний контроль стану забруднення атмосферного повітря на територіях, що розташовані між ППС, при повсякденній діяльності, аварійних ситуаціях чи техногенних катастрофах.

Другий рівень АСЕМА складається з центрального пульта (ЦП) у складі центрального ПК (сервер) з завантаженим спеціалізованим ПЗ «ГАЗАТ-АСЕМА», засобами візуалізації інформації (принтер, монітор), мережею інтернет. ЦП розташований на значній відстані від ППС, а саме в приміщенні Броварської міської ради. Бездротовий зв'язок між ППС і ЦП (тобто між першим і другим рівнями) здійснюється за допомогою GSМ – технології. База даних (БД) вимірювальної інформації формується і зберігається у центральному ПК.

ПЗ «ГАЗАТ-АСЕМА» забезпечує виконання таких функцій, як: прийом інформації від кожного ППС, що входять до складу системи, формування і зберігання на жорсткому диску центрального ПК бази даних (БД), відображення вимірюваної інформації на моніторі центрального ПК у вигляді інформаційних блоків, таблиць і графіків, розрахунок середніх за одну годину, середніх за 8 годин, середньодобових, середньомісячних, середньорічних значень вимірюваних концентрацій, перевищень над гранично допустимими концентраціями (ГДК) з повідомленням на моніторі ПК, роздруківку результатів вимірювання на принтері, надає можливість дистанційного доступу до ПЗ «ГАЗАТ-АСЕМА», за спеціальним паролем, оператору сервісного центру з обслуговування системи для оперативної оцінки технічного стану обладнання і усунення (за потреби) технічних несправностей, надає можливість дистанційного доступу до ПЗ «ГАЗАТ-АСЕМА», за спеціальним паролем, системному адміністратору Замовника для налаштування елементів ПЗ, створення груп нових користувачів.

Третій рівень, тобто сторінка відкритого доступу до екологічної інформації про стан забруднення атмосферного повітря в місті Бровари, розміщується на сайті: ecobrovary.com.

Система розроблена фахівцями ПрАТ «Всеукраїнський науково-дослідний інститут аналітичного приладобудування» (ПрАТ «Украналіт») і побудована на базі газоаналітичного обладнання власного виробництва. Перша черга системи у складі трьох ППС введена в експлуатацію у січні 2020 року, друга черга у складі ще п’яти ППС введена в експлуатацію у жовтні 2020 року.

 

  Пресслужба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!