Новини

Повернутися до переліку новин

Про екологічні проєкти, що надихають: підсумки року

Попри економічну і соціальну кризу в світі, можна констатувати – Екотрансформація невпинно змінює життя, впливає на економіку, регіони, споживчий попит.

Як змінюється Україна? Чим можна пишатися і на кого рівнятися?

Чи знаєте ви, що:

  • У місті Вінниці вже встановили 24 інноваційні сміттєві баки - підземні смітники, які є повністю автономними та живляться від сонячних батарей. Це інноваційна розробка, аналогів якій наразі немає навіть у країнах Європи. Це «розумні» конструкції, підключені до Інтернету, які самі повідомляють комунальну службу про ступінь заповнення контейнерів, сигналізуючи тим самим, коли час вивозити сміття. Коли бак повністю заповнений, спеціальний магнітний замок блокує сміттєприймач, і кидати туди нічого вже не можна. На сміттєвих майданчиках встановлено сонячні панелі: вони дають живлення для акумуляторів, магнітних замків, системи індикації, WIFI-з’єднання, освітлення. Щоб викинути сміття, людині достатньо натиснути ногою на спеціальну педаль і покласти пакет в отвір сміттєприймача. Під землею всі відходи зберігаються в герметичних чашах, відтак не потрапляють у ґрунт, не засмічують територію довкола та не виділяють запахів назовні.
  • У місті Житомир днями відкрили першу ТЕЦ, яка працюватиме на трісці та дозволить місту зменшити споживання газу, електроенергії та кількість викидів СО2 в атмосферу. А в планах – таких 4 ТЕЦ, що дозволить відмовитись від газу на 70 %.

Нагадаємо, Житомир – підписант угоди по переходу на 100 % ВДЕ та зменшення викидів СО2 на 30 %. Вже будується в місті сміттєпереробний завод, рівень переробки складатиме 90 %.

  • На базі полігонів ТПВ група компаній «Кліар Енерджі» створила вже 14 станцій дегазації, що генерують «зелену» електрику зі звалищного газу. При дегазації полігонів знищується вогненебезпечний метан, шкідливість якого у 24 рази вища за викиди CO2, та генерується «зелена» електрика. На сміттєзвалищах, де проводять дегазацію, зникає сморід, починає рости трава, а купол полігону за рік просідає на 1,5 метри. Найновітніша біогазова станція Групи розпочала роботу в квітні 2021 р. на Малашовецькому полігоні під Тернополем. Наразі тривають роботи з підготовки до дегазації Грибовицького полігону біля Львова.
  • Компанія Bosch всесвітньо відома діями захисту природи та участю у різноманітних соціальних акціях. Одним із довгострокових стратегічних курсів компанії є боротьба зі змінами клімату. Таким чином до кінця 2020 року усі 400 підприємств компанії досягли вуглецевої нейтральності.  В Україні компанія підтримує глобальну політику Bosch з енергоефективності та раціонального використання природних ресурсів. Наприклад, у приміщенні офісу в Києві обладнано бокси з можливістю роздільного збору відходів. Так, регіональні філії у Львові, Дніпрі та Одесі використовують для опалення теплові насоси, а львівський офіс побудований за принципом енергозберігаючої конструкції вільного доступу із інтегрованим складом. Для гарячого водопостачання спорткомплексу у ТЦ «Сільвер Бриз» на даху одного з корпусів центру встановлено 40 сонячних колекторів.
  • «Обухівміськвторресурси» - підприємство на Київщині, на якому працює близько 350 чоловік, на сьогоднішній день є прикладом в Україні у сфері поводження з вторинною сировиною та побутовими відходами.  А віднедавна підприємство почало надавати послуги з прибирання та утримання зелених зон в містах та селищах Обухівської та Української ОТГ  Київської обл. Була придбана  найсучашніша прибиральна спецтехніка.Всі ми неодноразово були свідками збирання опалого листя. Проте, мало хто замислювався, а що ж з ним трапляється далі? «Обухівміськвторресурси»  має відповідь на це питання: листя стало сировиною для виробництва паливних брикетів. На сьогодні це є проривом у переробці подібних відходів. Також лінія по виготовленню брикета, потужністю по випуску продукції до 25 тон на добу, з легкість перетворює використані новорічні ялинки, обрізки дерев, кущів, биті дерев’яні піддони та ящики у цінне тверде біопаливо!
  • Молодий український винахідник та учасник проєкту EcoCity Дмитро Обухов створив спеціалізовану операційну систему громадського моніторингу Environment OS, яка дозволить впровадити алгоритм оповіщення населення у моделі SmogAlarm. EcoCity – неприбутковий проєкт української мережі громадського моніторингу якості повітря, який впроваджує ГО «Фрі Ардуіно» спільно з партнерами та науково-технічними радниками. Цей проєкт зародився ініціативою молодих винахідників у 2018 році у м. Івано-Франківськ та за 3 роки поширився територією усіх регіонів України. Зараз, EcoCity – це найбільша мережа, що об’єднує понад 600 встановлених станцій громадського моніторингу якості повітря.
  • За рік усі біогазові заводи агрохолдингу Gals Agro (група сільськогосподарських компаній) переробляють понад 300 тисяч тон жому цукрових буряків, понад 30 тисяч тон гною ВРХ та 55 тисяч м3 свинячого гною, близько 100 тисяч тон силосу енергетичних культур. Середньорічне виробництво електроенергії з відходів сільськогосподарського виробництва та відновлюваних джерел становитиме понад 120 млн кВт*год.Це еквів алентно заміщенню 30 млн м3 імпортного природного газу з викопних джерел і призводить до зниження викидів у довкілля парникових газів у вигляді діоксиду вуглецю (СО2) на 60'000 тон.

Україна йде непростим, але правильним шляхом екологізації! Так, насьогодні немає ідеальних рішень, бездоганних міст чи повністю екологічно безпечних виробництв! Але є шлях, який спільно має пройти суспільство, бізнес, влада!

«Вже 16 грудня ми відзначимо тих, хто змінює і змінюється! Понад 50 надихаючих кейсів і понад 100 стейкхолдерів зелених змін в одному форумі! 

Який підхід до відбору переможців щорічної «ЕКОтрансформації»?  

Безперечно, є багато дуже цікавих ініціатив та проєктів. Проте щороку відзнаки отримують ті, хто мають комплекс досягнень. Не просто за факт екопроекту, а за його вплив на економіку, стан довкілля та суспільство! Як Нобелевську премію  - не за факт дослідження, а за важливість його впливу на інші дослідження. Безперечно, ідеальний ефект дає синергія Громадськість-Держава-Бізнес-Наука,  коли громадськість формує суспільний запит, держава дає гарантії, бізнес власним ресурсом ефективно і якісно надає суспільно значущі послуги, а наука допомагає створити надійний фундамент змін!», - наголошує Людмила Циганок, засновник проєкту, СЕО Ecobusiness Group 

Детальніше про форум Екотрансформаторів

Прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!