Новини

Повернутися до переліку новин

Про проблеми поточного обліку електронних відходів в Україні

Поточний облік електронних відходів (ЕВ) є одним із важливих і проблемних питань управління електронними відходами. Кінцева мета управління процесом обігу ЕВ — утилізація екологічно ефективним способом максимальної їх кількості. Для контролю ефективності утилізації важливо достеменно знати, що прийняв переробник, наскільки ефективно переробив, скільки і яких утворилося продуктів переробки. Ключем до вирішення цих питань може стати ведення «наскрізного» обліку за єдиними показниками та формування єдиної для всіх переробників бази даних.

Проблема електронних відходів в Україні на сьогодні залишається однією з найбільш актуальних і багато в чому не вирішеною. А причинами такого, зокрема, є:

1) високі темпи зростання обсягів їх утворення за останні роки (і ця тенденція, напевно, збережеться і в майбутньому;

2) масовий і повсюдний характер їх утворення: ЕВ присутні в кожному будинку і квартирі, в усіх без винятку організаціях, установах, на підприємствах та у відомствах;

3) наявність в них небезпечних для здоров’я людини та довкілля речовин: важких металів, рідкоземельних матеріалів, формальдегідних смол, пластику і т. ін.

Кінцева мета управління процесом обігу ЕВ утилізація екологічно ефективним способом максимальної їх кількості, в ідеалі 100 % їх обсягу

Кінцева мета управління процесом обігу ЕВ — утилізація екологічно ефективним способом максимальної їх кількості (в ідеалі — 100 % обсягу утворених ЕВ). Для цього важливо правильно організований поточний облік цього виду відходів, що забезпечить повноту, достовірність і порівнянність показників обліку, який враховував би особливості кожного з об’єктів обліку. На утилізацію надходять різноманітні відходи, що різняться по конструкції й матеріальній структурі відпрацьованої техніки, починаючи від мобільних телефонів і кишенькових калькуляторів та закінчуючи великогабаритним серверним та іншим обладнанням. У загальній масі цих відходів присутні безліч видів і найменувань техніки, різної за вагою, структурою, комплектацією, трудомісткістю переробки. Як продукти переробки утворюється широка номенклатура матеріалів, вузлів, деталей та інших компонентів, які містяться у відпрацьованій техніці. Все це ускладнює поточний облік різнорідних за найменуваннями і видам ЕВ та робить необхідним використання певних показників обліку, які враховували б це широке предметно-матеріальне різноманіття ЕВ.

На сьогодні ні у підприємств, що передають на утилізацію ЕВ, ні у переробників немає єдиного для всіх уніфікованого поточного обліку надходження, зберігання, передачі на переробку ЕВ, вибуття продуктів їх переробки тощо. Існуючий первинний облік ЕВ ведеться на розсуд кожного з переробників і сторони, яка передає їх за різними і часто — дуже загальними показниками.

Наприклад...

Увага! Стаття публікується частково!
Застосування яких підходів до поточного обліку ЕВ дозволить встановлювати для переробників цільові показники екологічно ефективної переробки техніки, дотримання яких повинно бути обов’язковим…Про це та багато іншого затемою – детально у випуску №7, 2020 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Щоб стати читачем, оберіть найбільш зручний спосіб:

Оформити через «Укрпошта» за передплатними індексами:
  • друкована версія журналу: щомісячний — 89880, піврічний — 68155
  • електронна версія журналу: 60750

Замовити в редакції


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!