Новини

Повернутися до переліку новин

Про проєкт «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаїв»

Від процесів екотрансформації водогосподарського комплексу залежить екологічна і національна безпека, без перебільшення. Ми продовжуємо розповідати про кращі приклади зрушень в напрямку екологізації всіх сфер в рамках третього щорічного проєкту досягнень «ЕКОтрансформація».

Другого лютого 2010 року відбулась історична для міста Миколаєва подія – в Києві між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) було урочисто підписано Фінансову угоду щодо впровадження проєкту «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаїв» (Проєкт).

Фінансова угода між Україною та Європейським інвестиційним банком після тривалих бюрократичних процедур ратифікації Верховною Радою України (20.06.2012) набула чинності 12 вересня 2012 року, про що Україні було повідомлено з боку ЄІБ офіційним листом.

Сума кредитних коштів ЄІБ становить 15,54 млн євро.  Також за підтримки ЄІБ та Єврокомісії Фонд Східноєвропейського партнерства щодо питань енергоефективності та екології надав грантові кошти на суму 5,11 млн євро.

Роблячи історичний екскурс в минуле, треба зазначити, що історія Проєкту почалася ще у 2005 році, коли в рамках роботи Дунайсько-Чорноморської цільової групи DABLAS місто Миколаїв було визначено як  «гарячу точку» (hot-spot) водозбірного басейну Чорного моря, яка потребує інвестиції в реконструкцію та модернізацію системи водопостачання та водовідведення міста.  Вже тоді були поставлені досить амбітні цілі та завдання щодо досягнення високих стандартів у забезпеченні питною водою населення міста та захисту екосистеми річки Південний Буг відповідно до передових європейських та світових практик.  Протягом 2006 року група іноземних фахівців у тісній співпраці з МКП «Миколаївводоканал» підготувала технічне завдання Проєкту, головними напрямками якого стали наступні компоненти:

  1. Реконструкція та модернізація очисних споруд каналізації.
  2. Реконструкція та модернізація очисних споруд водопроводу.
  3. Реконструкція насосних станцій водопроводу та каналізації.
  4. Реконструкція та заміна колекторів.

Це ключові компоненти, впровадження яких дозволить забезпечити якісне надання послуг з водопостачання та водовідведення, сприяти збереженню здоров’я населення міста та зменшити негативний вплив на екосистему річки Південний Буг і Чорного Моря.

Треба зазначити, що через низку бюрократичних перешкод перший транш кредитних коштів ЄІБ був отриманий Україною лише 29 грудня 2014 року, тобто через 4 роки після підписання Фінансової Угоди.  Більш того, це відбулося за два дні до кінцевої дати доступності кредитних коштів.  Таким чином, місто Миколаїв (Ініціатор Проєкту) та МКП «Миколаївводоканал» (Кінцевий Бенефіціар Проєкту) отримали можливість розпочати впровадження проєкту лише у 2015 році!   Але це зовсім не означало, що було усунуто всі перешкоди на шляху імплементації запланованих заходів.  Постало питання сплати ПДВ по контрактах Проєкту, оскільки Фінансова Угода не дозволяє Україні використовувати кредитні кошти на сплату податків та зборів.  Фактично, процес виконання першого контракту щодо реконструкції будівлі решіток на очисних спорудах каналізації було заморожено, і тільки після обрання Олександра СЄНКЕВИЧА на посаду мера міста Миколаїв, Проєкт отримав новий імпульс розвитку і було вирішено питання сплати ПДВ на основі співфінансування з бюджету міста.  Таким чином з 2016 року почалося активне впровадження Проєкту завдяки спільним зусиллям МКП «Миколаївводоканал» та Миколаївської міської ради.

Від початку реалізації на фінансування заходів Проєкту станом на 29.04.2020 р. з кредитних коштів ЄІБ було сплачено 117 402 927,77 грн. (що становить 3 926 696,89 євро, або 25,27 % від загальної суми кредитних коштів ЄІБ, або 78,5 % від суми 1-го траншу).   За кошти, надані Миколаївською міською радою МКП «Миколаївводоканал» на фінансування компонентів Проєкту витрачено близько 13 мільйонів грн.  Власних коштів МКП «Миколаївводоканал» на фінансування компонентів Проєкту витрачено 5 863 693,81 грн.

У рамках впровадження Проєкту було укладено 12 контрактів, з яких 11 вже завершено.  Надалі за кредитні кошти ЄІБ планується фінансування таких критичних елементів інфраструктури міста Миколаєва, як:

  • реконструкція та технічне переобладнання очисних споруд водопроводу;
  • реконструкція та технічне переобладнання очисних споруд каналізації.

Реалізація зазначених компонентів інвестиційного проєкту буде мати значний позитивний вплив на здоров’я населення міста та на екосистему річки Південний Буг та Чорного Моря.

Оскільки доступність кредитних коштів згідно з Фінансовою Угодою закінчилася 31 грудня 2014 року, між урядом України та  Європейським інвестиційним банком 19.10.2018 р. було підписано Лист про внесення змін № 3 до Фінансової угоди (Розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаїв) про продовження терміну реалізації інвестиційного проєкту. Також 19.10.2018 р. між урядом України, Європейським інвестиційним банком та фондом Е5Р (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та навколишнього середовища) було підписано грантову угоду про надання  грантових коштів на реконструкцію та модернізацію МКП «Миколаївводоканал».  Наприкінці 2019 року Грантову угоду було ратифіковано Верховною Радою України, а 30 квітня 2020 року — нову редакцію Фінансової Угоди. 

Наявність ратифікації вищезазначених Угод надала можливість місту та МКП «Миколаївводоканал» отримати залишок кредитних коштів ЄІБ та грантових коштів Фонду Е5Р і продовжити реалізацію міжнародного інвестиційного проєкту.  На сьогодні МКП «Миколаївводоканал» майже завершив проведення останніх тендерних процедур і зможе найближчим часом переходити до укладання відповідних контрактів. 

На жаль, один інвестиційний проєкт не в змозі охопити усього переліку проблем щодо модернізації та оновлення міської інфраструктури водопостачання та водовідведення, оскільки більша частина її елементів вже практично вичерпала свій ресурс.  Але, на основі підходів та концепцій, які було напрацьовані в рамках інвестиційного проєкту, фахівці МКП «Миколаївводоканал» розробили довгострокову стратегічну цільову програму оновлення інфраструктури водопостачання та водовідведення міста Миколаєва на найближчі 15 років, яка дозволить забезпечити безперебійне та якісне надання послуг з водопостачання та водовідведення, уникнення техногенних катастроф та гарантувати здоров’я місцевого населення та екосистеми річки Південний Буг.

22 серпня 2019 року виконком Миколаївської міської ради затвердив проєкт рішення Миколаївської міськради щодо затвердження міської цільової програми «Оновлення інфраструктури водопостачання та водовідведення в місті Миколаїв на 2019-2033 рр.» (ріш. №929), яку було розроблено на основі Стратегічного плану розвитку МКП «Миколаївводоканал»,  і наразі зазначена програма має бути затверджена рішенням Миколаївської міськради.

Підприємство активно співпрацює з факультетами екології вищих навчальних закладів міста, зокрема з Чорноморським національним університетом імені Петра Могили, підтримує їх екологічні ініціативи та приймає на практику студентів.

Здійснюючи активні кроки у розвитку задля досягнення рівня Європейських стандартів, у 2020 році підприємство отримало сертифікат ДСТУ ISO 9001:2015.

МКП «Миколаївводоканал» продовжує співпрацю в галузі освіти і міжнародного співробітництва. В рамках проєкту, що втілюється нашими партнерами, молодь Миколаєва і Берліна в жовтні цього року змогла відвідати наш водозабір. Наші гості дізнались про взаємозв'язок води, енергетики і продуктів харчування. Молоді люди, зібравши матеріали, наразі працюють над створенням освітнього відео для шкіл, університетів і всіх зацікавлених.

Виконавці проєкту: Проєкт NEXUS: німецька і українська молодь за водну, енергетичну і харчову безпеку відбувся в Миколаєві з 16 по 23 жовтня 2020 року завдяки фінансовій підтримці EVZ Foundation в рамках Meet up: Deutsch-Ukrainische Jugendbegegnungen Німецько-Українські зустрічі.

У 2019 році фахівці підприємства відвідали столицю Німеччини – Берлін, де мали можливість ознайомитись з роботою водоканалу одного з найбільших міст Європи.  Отриманий досвід щодо збереження довкілля активно застосовується в роботі підприємства.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!