Новини

Повернутися до переліку новин

Про сучасне застосування донної золи у Нідерландах: деякі технічні, екологічні та медичні аспекти

Українські вугільні електростанції обладнані різними видами котлів, і через їх відмінності в результаті отримуємо різні продукти згоряння вугілля:

  • на дні котлів теплових електростанцій із сухим шлаковидаленням утворюється донна зола (bottom ash) — різновид вугільного шлаку: грубий і кутастий, легкий склоподібний матеріал;
  • у котлах із рідким шлаковидаленням теплових електростанцій утворюється вугільний шлак — менш пористий, з вищою щільністю частинок.

У 2019 році в Нідерландах працювали чотири вугільні електростанції. В результаті роботи цих ТЕС утворюється донна зола, оскільки усі енергоблоки обладнані котлами з сухим шлаковидалення, а також генеруються інші продукти, такі як суха зола виносу та гіпс після сіркоочистки.

З моменту повторного впровадження вугілля для виробництва електроенергії на початку вісімдесятих років уся донна зола використовується у кількох сферах. Основні сфери застосування донної золи в Нідерландах — використання як легких наповнювачів в цивільному будівництві та для виробництва бетонних блоків. Хоча раніше й інші сфери застосування практикувались та досліджувались.

Донна зола: відходи чи продукт?

Згідно з голландським законодавством донна зола визнається побічним продуктом, а не відходом, оскільки вона відповідає критеріям побічного продукту, що зазначені у Рамковій директиві про відходи.

Критерії побічного продукту:

  • Подальше використання речовини або предмета визначене.
  • Речовина або предмет можуть використовуватися безпосередньо без будь-якої подальшої обробки, крім звичайної промислової практики.
  • Речовина або предмет виробляються як складова частина виробничого процесу.
  • Подальше використання є законним, тобто речовина або предмет відповідають усім відповідним вимогам щодо продукту, навколишнього середовища та охорони здоров’я для конкретного використання і не призводять до загальних несприятливих впливів на навколишнє середовище чи здоров’я людини.

Сфери застосування донної золи:

  1. У цивільному будівництві

Донна зола широко застосовується для будівництва доріг, зокрема для заміщення піску у нижніх шарах конструкції, а також для спортивних полів та майданчиків (наприклад, продукт під торговою назвою Granulight).

Значна частина голландського ґрунту — це торфи, які мають невисоку якість для будівництва доріг. Мала об’ємна вага надає донній золі перевагу у порівнянні з іншими матеріалами та робить її конкурентоспроможною у Нідерландах.

Донна зола завжди відповідає вимогам Голландської постанови про якість ґрунтів

У разі застосування усі будівельні матеріали, як первинні, так і вторинні, повинні відповідати екологічним вимогам до будівельних матеріалів, які описані в Голландській постанові про якість ґрунтів. Вимоги стосуються насамперед вилуговування неорганічних та вмісту органічних сполук. У Нідерландах донна зола регулярно перевіряється на вилуговування елементів. Досвід Vliegasunie свідчить, що донна зола завжди відповідає вимогам Голландської постанови про якість ґрунтів.

  1.  Як наповнювач для виробництва бетонних блоків

Донну золу використовують як наповнювач для виробництва будівельних блоків. Таким чином заміщується первинна сировина, а заодно зменшується і вага блоків, що спрощує роботу з ними на будівельному майданчику.

Хоча таке застосування є безпечним з точки зору навколишнього середовища та здоров’я, проте Голландська будівельна індустрія не використовує бетонні блоки для будівництва житла (історично використовуються піщано-вапняні блоки або робляться масивні бетонні стіни, залиті на місці). Тому, зважаючи, що кілька голландських електростанцій розташовані біля узбережжя, Нідерланди експортують донну золу для виробництва будівельних блоків до Великобританії.

Автори:

Ольга Пашуля, менеджер з екології дирекції сталого розвитку DTEK.

Анжело Сарабер, доктор технічних наук, президент Європейської асоціації продуктів спалювання вугілля, старший менеджер з продуктів компанії Vliegasunie (управління побічними продуктами декількох вугільних електростанцій у Нідерландах)

Увага! Стаття публікується частково! Повна версія матеріалу – у №6, 2020 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Зі статті ви дізнаєтеся про сучасне застосування донної золи у Нідерландах та інших європейських країнах, із поясненням деяких технічних, екологічних та медичних аспектів. Також розглянемо застосування шлаку, що утворюється в котлах ТЕС з рідким шлаковидаленням.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!