Новини

Повернутися до переліку новин

Прийняття парламентом закону про стимулювання спалювання відходів призведе до значного зростання тарифів - нардеп

За словами депутата, законопроект не відповідає прийнятій Кабінетом міністрів України Національній стратегії поводження з відходами, так як не стимулює роздільний збір сміття та його переробку. На думку нардепа, це також не буде сприяти переробці відходів.

Прийняття Верховною Радою законопроекту №4835-д щодо стимулювання використання побутових відходів як альтернативного джерела енергії призведе до значного зростання тарифів для населення, не сприятиме переробки відходів, а також цей законопроект не відповідає Національної стратегії поводження з відходами, вважає народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Олена Бабак.

«Я категорично проти закону про спалювання сміття. Людина заплатить мінімум три рази за один і той же об'єм: коли купує товар в упаковці, далі ми заплатимо по тарифу за вивезення цього сміття, а потім це сміття потрапляє на завод спалює, і ми ще заплатимо за спалювання цього сміття за «зеленим» тарифом. Сьогодні середній тариф за електроенергію – 1,2 грн за 1 кВт, а люди, які будуть спалювати сміття, отримають «зелений» тариф – 6 грн за 1 квт. В результаті ми як споживачі заплатимо три рази», - сказала Бабак. Читайте також Міністр екології закликав громадян компостувати, а не спалювати опале листя і стерню

За її словами, даний законопроект не відповідає прийнятій Кабінетом міністрів України Національної стратегії поводження з відходами, так як не стимулює роздільний збір сміття та його переробку.

«Він не відповідає Стратегії, тому що базується на стягуванні податку на окремий вид продукції і використовує ці гроші для стимулювання галузі спалювання відходів, а також передбачає застосування «зеленого» тарифу на спалювання сміття, який у 6 разів більше, ніж те, що ми сьогодні платимо. Тобто ми будемо платити більше не будемо зацікавлені у роздільному зборі, так як економічних стимулів для цього законом не передбачено», - сказав вона. Бабак зазначила, що існує альтернативний законопроект №4028, який відповідає Національній стратегії і передбачає введення розширеної відповідальності виробника, що буде сприяти розвитку роздільного збору відходів, а не спалювання.

«Я вважаю, що є альтернатива – законопроект №4028 щодо відходів упаковки, де відповідальність за вивезення та утилізацію сміття лягає на виробників упаковки через механізм розширеної відповідальності виробника. І ці виробники будуть стимулювати споживачів до роздільного збору», - сказав вона, додавши, що з споживачів згідно цього законопроекту не буде стягуватися плата за відсортований обсяг відходів.

«Ми будемо платити тільки за те, що ми не відсортували. Саме цей закон - №4028 підтримується всіма промисловими та екологічними організаціями, які абсолютно не підтримують закони, які вводять податки і «зелений» тариф на спалювання відходів», - підкреслила Бабак, додавши, що законопроект №4028 підтримали парламентські комітети з питань ЖКГ та екології.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада Кабінет міністрів України схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року. За словами міністра екології Остапа Семерака, наступним кроком стане підготовка національного та регіональних планів реалізації стратегії. Після прийняття Стратегії Мінекології запропонує на розгляд парламенту секторальні законопроекти за видами відходів.

Стратегія передбачає зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% і мінімізацію загального обсягу відходів, що підлягають захороненню, з 50% до 35%.

При поводженні з побутовими відходами пропонується запровадити роздільний збір, визначити оптимальні райони для розміщення регіональних мусороперегрузочных станцій, сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів, для чого потрібно будівництво такої мережі за гроші місцевого самоврядування.

Для промислових відходів будуть створені фонди, операторами яких стануть облдержадміністрації, а наповнювачами – підприємства, які не мають екологічно безпечних технологій утилізації.

Джерело: econews.bei.org.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!