Новини

Повернутися до переліку новин

«Пилогазоочистка-2020»: чого чекати від нових законопроєктів, презентації практичних кейсів та обмін досвідом

Організований Ecobusiness group та Професійною асоціацією екологів України Міжгалузевий захід — платформа екологічних та технологічних рішень «Пилогазоочистка-2020» — газоочистка в промисловості, що відбувся на базі Міжнародного інституту менеджменту в Києві 2 березня, можна сміливо охарактеризувати як унікальний, адже для обговорення актуальних питань з охорони атмосферного повітря об’єднав представників влади, громадськості, бізнесу та науки, а також виробників та користувачів газоочисного обладнання.

«Щоб Україна могла виконати всі свої природоохоронні зобов'язання перед світовою спільнотою в сфері охорони атмосферного повітря, економіка потребує значної і невідкладної екологічної модернізації. Та чи готові до неї підприємства, чи достатньо ефективно здійснюються реформи в сфері та що їх гальмує? Всі суб’єкти взаємодії зобов’язані знайти рішення! Тому такі заходи необхідні для забезпечення ефективного ком’юніті», — зазначила у вступному слові президент Професійної асоціації екологів України, СЕО ECOBUSINESS Group Людмила Циганок.

Законодавчим перспективам та головним викликам у сфері охорони атмосферного повітря був присвячений перший блок екоплатформи. Проєкт Закону України «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» охарактеризував у своєму виступі народний депутат України Павло Якименко та приділив час відповідям на запитання учасників заходу.

Законодавчим нововведенням був присвячений і виступ Марини Шимкус, заступника начальника управління Мінекоенерго.

Про етапи втілення Концепції реалізації державної політики у сфері промислового забруднення доповіла Світлана Сушко, експерт команди підтримки реформ при Мінекоенерго. Вона закликала стейкхолдерів підприємств до участі в процесі обговорення природоохоронних законопроєктів, які перебувають у процесі розгляду. «Ніхто інший, окрім вас, не скаже, як вам буде зручно працювати з тим чи іншим документом», — відзначила пані Світлана.

Заступник голови Держекоінспекції Денис Каплунов окреслив ряд проблем у стосунках Держекоінспекції та бізнесу і закликав промисловців не сприймати візит інспекторів як «каральну місію», адже мета є спільною — завдяки дотриманню природоохоронних норм покращити стан екології у державі. Також він повідомив, що вже з кінця березня набувають чинності нові норми проведення непланових перевірок: заява зі скаргою від фізособи є підставою для здійснення такої перевірки інспекторами ДАІ підприємства, на порушення з боку якого отримано скаргу.

Про підтримку України у виконанні зобов’язань перед світовою спільнотою у сфері запобігання та контролю забруднення відповідно до положень Директиви 2010/75/ЄС вів мову представник партнера-організатора заходу, директор проєкту «Найкращі доступні технології та методи управління для України» Габріель Зауер.

Досвідом імплементації найкращих доступних технологій та методів управління в Чеській республіці поділилася Моніка Прібилова, консультант проєкту НТДМ в Україні.

На трьох законопроєктах, що стосуються державного екологічного контролю, запровадження інтегрованого дозволу та систем управління відходами акцентував увагу Сергій Вихрист, консультант проєкту НДТМ для України та відповів на численні запитання аудиторії.

Друга тематична сесія платформи була присвячена питанням експлуатації газоочисного обладнання та об’єднала у собі ряд виступів його виробників. Особлива увага приділялася новітнім розробкам в галузі та технічним засобам. У якості презентації успішно реалізованого проєкту Петро Васильєв, керівник відділу ДП «Сіменс Україна», запропонував до перегляду відеосюжет про роботу газоочисної установки на Трипільській ТЕС.

З новітніми методами агроекологічного моніторингу ОВД та якості атмосферного повітря агломерацій ознайомили віце-президент ПАЕУ Валентин Щербина та завідувач кафедри екології Національного авіаційного університету Валерій Фролов.

Обміну досвідом у впровадженні сучасних рішень для очищення викидів підприємств в атмосферне повітря повністю був присвячений третій тематичний блок екоплатформи. Учасники зустрічі також мали час і для неформального спілкування за кавою.

На завершення зустрічі про особливості використання нових ДСТУ серії «якість повітря» розповів Максим Сорока, науково-технічний радник міжнародного проєкту «Чисте повітря для України» та постійний учасник заходів за участі професійної асоціації екологів України. А голова Комітету ПАЕУ з охорони атмосферного повітря провела практикум для екологів підприємств на тему охорони атмосферного повітря: було розглянуто питання щодо здійснення моніторингу забруднення, процедури отримання дозволів, запобігання і відповідальності та інше.

Відгуки учасників заходу:

Марина Шимкус, заступник начальника Управління Мінекоенерго

Такий формат роботи – без сумніву, результативний, оскільки усі мають змогу висловити свої думки й поставити запитання. Атмосфера сьогоднішньої зустрічі – взагалі позитивна, адже була можливість почути й  експертів, що розробляли законопроекти та  продовжують робити напрацювання у цій сфері, і бізнес, який буде безпосереднім учасником цих процесів, коли вже будуть прийняті нові закони та  запрацює нова система. Побільше б таких заходів – вони цікаві, результативні, і користь від них однозначно є.

 


Світлана Сушко, експерт команди підтримки реформ при Мінекоенерго

Я вважаю що подібні заходи - єдиний конструктивний спосіб для результативного опрацювання таких значних тем. Задіяно настільки багато стейкхолдерів, і так багато різних питань охоплюється! Таки прямий діалог, відкрите висловлювання точки зору кожного, навіть суперечливих позицій – це європейський формат обговорень.

 


Юлія Головчук, начальник відділу охорони навколишнього середовища ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», експерт комітету промислової екології та інновацій ПАЕУ.

Дуже сподобався формат роботи; було багато професіоналів, які дійсно можуть не тільки озвучувати  теоретичну базу, а ділитися  реальним практичним досвідом. Модератори добре працюють, піднімалося багато цікавих питань. Але представники державних органів пішли після першої панелі. І те, про що ми говорили, не було почуто ними  – а воно важливе, тож наші думки хотілося б донести до них…

Коли я була ще студенткою, приходила в бібліотеку і відкривала журнал «Екологія підприємства» та читала статті спеціалістів про провідний досвід. Це була справжня екологія – не та теоретична, якої нас навчали професори, а дійсно справжня практична екологія! І тепер мені приємно, що теж маю що сказати, поділитися своїм досвідом. Це дуже надихає!

 


Олена Турос, заступник директора з науково-практичної роботи Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ

Сьогоднішнє законодавство – це як правила гри, і їх потрібно знати. І на цій зустрічі прозвучало багато корисної інформації. Наприклад, виступ, що стосувався 4-5 класу небезпеки. Проблема моніторингу – вона теж потребує більш широкого обговорення, адже є багато питань, що стосуються оприлюднення цієї інформації, яку її ніхто не контролює. Є і дуже хороша інформація, проте мають бути якісь фільтри, аби вона не була фейковою… Також дуже цікаве питання, що стосується моніторингу викидів, і водна тематика.
Є багато спільних тем для обговорення.

 


Тетяна Завгородня,  начальник відділу з екології ДТЕК ЕНЕРГО

Велике спасибі організаторам за те, що зібрали таке широке коло спеціалістів. Такого роду заходи дуже потрібні — і промисловцям, і владі, і суспільству. Тому що ми зустрічаємося на одній площадці, обговорюємо розвиток різних галузей, і не лише вузькі питання з охорони атмосферного повітря чи водних ресурсів, а все в комплексі – вплив на всі види промисловості та сільського господарства, для різних регіонів. Це дуже широкий захід, що охоплює різноманітні аспекти. Для нас, як для бізнесу, це величезна можливість висловити свою позицію, донести її як до своїх колег-екологів та промисловців, так і до державних органів влади та громадськості.

 


Надія Збаровська, провідний фахівець з екології та виробничої безпеки  у ПрАТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна

Такий захід потрібний фахівцям-еоклогам, особливо тим, які мають мало досвіду. Зустріч на такій платформа надає багато нової інформації та комунікацій, ми знайомимося з людьми, які мають певні знання і можуть ними поділитися. Як я сьогодні, так і мої колеги презентували свої знання, здобутки — для тих, хто, можливо, буде запроваджувати подібні проекти і навчатися вже не на власних помилках, а використовувати кращий досвід. Особливо результативно, коли до таких заходів долучаються спеціалісти з законодавчих органів, міністерств, держагенств – ми, так би мовити, з перших вуст дізнаємося, чого чекати, та готуємося до змін заздалегідь.

 


Запрошуємо переглянути повний альбом заходу на нашій сторінці у Facebook:

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!