Новини

Повернутися до переліку новин

«Ранок»: про екореволюцію видавничої справи

Проєкт «ЕКОтрансформація-2020» продовжує збирати кращі рішення, спрямовані на екологізацію виробництв в Україні.

Процеси модернізації і переходу до кругової економіки невідвроротні і стосуватимуться всіх сфер!

Сьогодні розповідаємо про команду стейкхолдерів видавничої справи.

Не всім відомо, сьогодні 80% підручників Видавництва «Ранок» друкується на екопапері, технологія виготовлення якого спеціально розроблена фахівцями для друку підручників та книг для дітей.

Зараз видавці навчальної літератури для початкової школи значно обмежені у виборі паперу. Санітарними нормами вимагається непрозорість паперу та правильна контрастність. Білизна паперу повинна складати 70-88%, тобто бути такою, щоб не втомлювалися очі дитини. Поверхня має бути гладкою, без засміченості, без глянцю.

На замовлення видавництва «Ранок» був розроблений папір з урахуванням європейських стандартів щодо підручників і книг для дітей. Унікальність технології отримання екопаперу полягає в тому, що для його виготовлення не застосовуються хлор і діоксид титану як відбілювач. Білизна екопаперу оптимальна для зору, очі не втомлюються при роботі з підручником. Папір має відмінні друкарські властивості, підвищена пухкість дозволяє створювати більш легкі книжки, що дуже важливо для підручників і загальної ваги шкільного портфеля.

Ще у 2017 році видавництво «Ранок» запустило власний проект «Екокнига», використовуючи при цьому перероблений екопапір. Першим виданням проекту стала книжечка-практикум «Зберегти ліс» Ганни Булгакової та дизайнерки Ольги Романової. Це був експеримент: ніколи раніше у видавництві не друкували книжки з переробленого матеріалу. Крім того, ми не розуміли, як таку книгу сприйме споживач. Екокнига стала успішною, а команда видавництва зрозуміла, що тема екології дуже актуальна. В тій же серії вийшла книжка «Зберегти місто». Почали створювати цілі серії екокниг.

Серед популярних:

  Серія Гра-сортер

  Серія екоблокнотів

  Подорож до дивовижного світу тварин

  Сміттєва революція

Окрім, у всіх офісах видавництва «Ранок» давно сортують сміття. Встановлені окремі баки для паперу, пластику, металу, скала, батарейок та комбінованих упаковок. Зміївська паперова фабрика, яка входить до сладу Корпорації «Ранок», займається переробкою комбінованих упаковку типу Tetra Pack. Тому всі паперові стаканчики, пакування з під молока та соку відразу направляються на переробну фабрику. Також у видавництві дбають про енергетичні ресурси. На логістичному центрі встановлені сонячні батареї та світлодіодні лампи з датчиками руху.

Екоініціативи

У жовтні минулого року у видавництві «Ранок» пройшов екодень відкритих дверей.

Всі гості дізналися як народжується книга, пройшлися офісом, у якому працюють видавці та побачили величезний книжковий склад. Чому еко?

Разом з гостями висадили дерева у дворі логістичного центру. А всі, хто взяв участь в акції, отримали у подарунок екокнижку «Зберегти місто», яка зроблена із вторсировини. Таким чином, команда зробила приємне і гостям, і планеті.

В рамках книжкових форумів та виставок часто організовуються різні екологічні активності. Наприклад, в рамках Дитячого форуму – Фестивалю «Книгоманія» відбувся екофрендлі майстер-клас «Стань супергероєм свого міста» від видавництва «Ранок».

З дітьми ведеться розмова про те, як можна врятувати самотужки планету, тобто які дії можна вчинити, наприклад, економити ресурси, сортувати сміття, використовувати екологічний транспорт, паралельно відбувається гра в сортування сміття, так би мовити, розкидають його по баках. Це така просвітницька діяльність і практична гра для дітей.

Також ведеться активна співпраця з громадськими організаціями, що займаються питаннями екології. Багато екологічних книг видавництва «Ранок» є у зеленій бібліотеці, яка активно працює в Києві.

Директор Видавництва Віктор Круглов є спікером у Zerowaste Academy, яка стартувала цього року і веде просвітницьку діяльність у сфері сортування сміття.

До корпорації «Ранок» входить Зміївська паперова фабрика, яка займається переробкою вторсировини: паперу, упаковки Tetra Pak та іншої комбінованої упаковки, на кшталт паперових стаканчиків. Нещодавно вона отримала екологічний сертифікат FSC. Наявність сертифіката FSC є підтвердженням того, що продукція, деревна або недеревна, надходить з лісів, в яких лісокористування ведеться відповідно до принципів і критеріїв FSC. А організація, що має такий сертифікат, веде екологічно відповідальну діяльність.

Перероблений з Tetra Pak папір називають крафтовим, з нього потім виготовляють упаковку і пакети. У 2018 році, на такому папері ми надрукували дитячу енциклопедію «Дивовижна подорож у світ тварин» Анни Клейборн і Брендана Кірні.

Зміївська паперова фабрика, якій понад 125 років, є унікальним підприємством, де не тільки створюється папір з переробленої вторсировини, але й опалювання будівлі відбувається в екологічний спосіб. Єдина в Україні екокотельня, аналогів якої немає в Україні, переробляє лушпиння соняшника з перспективою створення альтернативного джерела тепла.

Крім того, на Зміївській паперовій фабриці командою ентузіастів виробників паперу та краєзнавців був створений музей паперу, відвідувачі якого мають можливість безкоштовно дізнатися про тонкощі та секрети виробництва та переробки паперу.

Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!