Новини

Повернутися до переліку новин

Розробка проектів містобудівної документації: участь громадськості. Нюанси та правові аспекти, які має знати суб’єкт господарювання

Розробка проектів містобудівної документації за участю громадськості регулюється законодавством, зокрема такими нормативно-правовими актами, як:

  • Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23 травня 2017 року № 2059-VIII.
  • Закон України «Про стратегічну екологічну оцінку» від 20 березня 2018 року № 2354-VIII (далі — Закон № 2354).
  • Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17 лютого 2011 року № 3038-VI (далі — Закон № 3038).
  • Постанова КМУ «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» від 3 листопада 2010 року № 996.
  • Постанова КМУ «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля» від 13 грудня 2017 року № 989.
  • Постанова КМУ «Про затвердження Порядку залучення громадськості до обговорення питань щодо прийняття рішень, які можуть впливати на стан довкілля» від 29 червня 2011 року № 771.
  • Постанова КМУ «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні» від 25 травня 2011 року № 555 (далі — Порядок № 555).
  • Постанова КМУ «Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації» від 16 листопада 2011 року № 290 (далі — Порядок № 290).
  • Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи» від 23 січня 2019 року № 95.
  • Наказ Міністерства екології та природних ресурсів України «Про затвердження Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування» від 10 серпня 2018 року № 296.

Форма участі громадян у місцевому самоврядуванні передбачена ст. 13 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР. Відповідно до цього документа територіальній громаді надається право проводити громадські слухання — зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування.


Відповідно до ст. 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25 червня 1991 року № 1264-XII передбачено, що кожен громадянин України має право на:

  • участь в обговоренні та внесення пропозицій до проектів нормативно-правових актів, матеріалів щодо розміщення, будівництва і реконструкції об’єктів, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища,
  • внесення пропозицій до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, юридичних осіб, що беруть участь в прийнятті рішень з цих питань.
Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 8, 2019
Іван Паламарчук, заслужений природоохоронець України

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 8, 2019

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!